#21
 171     0
Det er ganske stor slingringsmonn både på takvinkel og geografisk retning, det finnes tabeller som jeg skal lete frem til deg.

Det finnes igrunnen ikke dumme spørsmål, gjør det vel?

Ved kombinert med sol er også min favoritt.

taz
   #22
 3,840     Haugesund     0

Ja det hadde vært interessant med tabeller.
Signatur
   #25
 141     0
Tusen takk, Solbjørn! Du er grei du  :-*

Eller kanskje du utenfor forumet er selger av slike systemer....  Wink Tenker på ditt valg av nick. Jaja, samma det, informasjonen trenger vi jo uansett, og poenget er jo at fagfolk og amatører skal møtes her! Altså er alle glade!  ;)

Vet du forresten om den hus og hjem-messa på Lillestrøm i april (?) er et bra sted å dra for å sjekke ut muligheter for bl.a solenergi?
   #26
 171     0
Takk for rosende ord,

jeg er ikke selger Ammatørn, bare utrolig engasjert i temaet (sol og bioenergi)

Har studert temaet lenge og deler gjerne min viten med likesinnede :)

Jeg var ikke klar over hus og hjem-messa før du nevner den nå, jeg skal prøve å sjekke opp. Kanskje jeg skulle tatt et par-tre-fem telefoner til norske leverandører og høre om de skal stille?
   #27
 18     0


åssen er de solfangerene som tømmer seg selv på vinteren da ?

De klarer jo ikke produsere noe når det begynner og bli kaldt eller gjør de det ?

Noen som har noe tekniske prøve data på slike fangere ?


Et tømmeanlegg kjører uten frostveske og (om vinteren) når det er fare for frost vil pumpen stoppe og vannet dreneres ut av solfangeren og ned i en buffertank.
Det samme skjer om sommeren når akkutanken er fullt oppvarmet og det er fare for koking.

Det fine med solfangere er at de hever vanntemperaturen selv på dager med lite sol. Dette kan utnyttes med å kjøre kaldtvannet via en ekstra spiral i akkutanken før det går videre opp til hovedspiralen i akkutanken.




Var ikke noe svar på mine spørsmål her.

Produserer disse varme når det er -15c ute.

Er det noe dokumentasjon som ligger ute på nettet?

Disse er jo fine og bygge inn i taket og da er jo dette en kjempe fin løsning men skulle gjærne vist om de klarer og levere noe når en trenger varme på vinteren.

   #28
 351     0
Så lenge det er sol, produserer de varme i -30 om nødvendig også. Ser det ligger svært lite info om akkurat det på nettet. Men ta en tur til en solcelleforhandler eller ring de så får du all den info du trenger Smile
   #30
 171     0
Ja en får varmeproduksjon selv i minusgrader, men hvor mye avhenger av helningsvinkelen, systemets isolasjonsverdi og lignende. Minimums helningsvinkel er 30 grader, 60 til 75 grader er ideelt. Dette gir god virkningsgrad for lav vintersol samtidig som en får godt sommerutbytte.

Solfangerens retningsorientering er derimot av mindre betydning. Nå er tiden inne til å følge med på solens vandring dersom du lurer på å skaffe deg solfangere. I begynnelsen på februar (Sør Norge) begynner vi å få sol innstråling som øker gradvis til vi får dekket hele oppvarmingsbehovet ca medio mars. Effektproduksjonen fra solfangerene øker deretter kraftig og varmebehovet avtar til begynnelsen på juli.
I begynnelsen på august begynner behovet for varme å melde seg igjen, men nå er det overproduksjon og solvarmen dekker varmebehovet helt frem til ca medio oktober. Tilgjengelig solvarme avtar deretter gradvis til den er lik null i begynnelsen av desember.

En bok som er verdt å lese er:
Solenergi av Harald N. Røstvik
SUN-LAB Forlag 1991
ISBN 82-91052-01-8

Boken kan bestilles direkte her.

Bokomtale her.