(trådstarter)
   #21
 646     Ølen     0
Har ikke handla enda men skal på shopping neste uke..
Blir nok en 800liter fra wee da de holder til 30minutter fra hvor jeg bor.
Kikka litt i manualen nå og jeg har nok blanda litt solpumpa med ladomaten Tongue
Så har lagt røyra ned til der hvor pumpestasjonen blir stående..
Får gå over i kobberrør derfra og til tank jeg da tror jeg...

  (trådstarter)
   #22
 646     Ølen     0
En ting jeg ikke skjønner helt her..
Det står skrevet i manualen :
When the temperature of collector reaches or exceeds 120C, in order to prevent EVAPORATION of heat medium liquid and protect other components of solar system, solar circulation pump will be stopped compulsively, until the temperature of collector gets lower.

Får det ikke helt til å stemme at det å stoppe pumpa skal forhindre videre tempstigning og fordamping en solskinnsdag?

Hadde det ikke vært bedre med en form for heat-dump av tanken?
   #23
 2,342     Trondheim     0
En ting jeg ikke skjønner helt her..
Det står skrevet i manualen :
When the temperature of collector reaches or exceeds 120C, in order to prevent EVAPORATION of heat medium liquid and protect other components of solar system, solar circulation pump will be stopped compulsively, until the temperature of collector gets lower.

Får det ikke helt til å stemme at det å stoppe pumpa skal forhindre videre tempstigning og fordamping en solskinnsdag?

Hadde det ikke vært bedre med en form for heat-dump av tanken?

Jeg forstår det som at den stopper for at de 120 grader ikke skal spres ut i systemet. Oppe på taket vil det bli varmere, og stagnasjon på vakumrør er opp i 235 grader!
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 646     Ølen     0
Gjør da ingenting med høy temp i systemet sålenge tanken ikke overstiger 100grader?
Når det stopper opp vil jo varmen fordeles da også, bare mye tregere.
   #25
 10,486     Akershus     0
Hvis det er 3 liter i manifolden, og sirkulasjonen stopper, så fordamper ikke alle 3 literne til 3*1700 liter. Det fordamper akkurat så mye at det blir 3 liter damp. Da blir det kun damp og ikke noe vann igjen i manifolden, siden vannet er presset tilbake av de 3 liter damp. Dampen utvider seg ikke videre, uansett om det blir 150 eller 200 grader oppi der. Det er altså bare 3 liter man trenger å ta unna med ekspansjonstanken. Forutsatt at det stemmer med 3 liter i manifolden, selvsagt.

Vanlig pex tåler 70C (hvis man er heldig), alupex tåler 95. Jeg ville ikke brukt noen av delene til solfanger. Pex hører strengt tatt ikke til i varmeanlegg, bortsett fra ut til gulv, radiatorer eller viftekonvektorer med lav temperatur, max 50C.
Signatur
   #26
 11     0
Det er flere forskjellig pumper på markedet. Har man en tilpasset pumpe som regulerer gjennomstrømningen etter temperatur så vil en kunne hente ut varmen selv på varme og solrike dager uten å få for høy temperatur.
Problemet oppstår når en har for lite varme lager / ev. for liten varme veksler.
Da blir retur vannet for varmt / gjennomstrømningen for liten.
Det er mye erfaring/info å hente på danske nettsider.
Slik jeg har forstått av å se på komplette anlegg til salgs i DK, er det viktig at komponentene i anleggene er tilpasset. Uansett så virker det som om varme lageret ev. flere lager er den komponenten som til syvende og sist avgjør kapasiteten til å avgi varmen.
Mener jeg leste om et enormt vann lager basseng i Danmark i forbindelse med et større fjernvarme (solar). Har også lest en artikkel om et anlegg i Canada (vinterland) der et helt felt lagret varmen i brønner.
Ved hjelp av varmepumper får en da utnyttet varmen. Tror det var snakk om 52 ene boliger der som hadde varme hele vinteren.....
HSt
   #27
 37,751     Lillestrøm kommune     0
@rullis: Du forstår det korrekt at når en mater med ikke for varmt vann fra akkumulator så er det ikke noe problem medkoking på ett gangs gjennomløp. Problemet blir når akkumulatortemp allerede er så høy at tillegget på neste gjennomløp i fanger gir koking.

Ulempen med uendelig stor akkumulator er jo at du får liten temperaturstigning når du bare får tak i litt solvarme og du taper da på f.eks. tappevann som ikke blir varmt nok. Det er derfor en avveining mot at du ikke klarer å akkumulere mer fordi du har fått for mye varme en sommerdag mot det å ikke få opp temperaturen i en for stor akumulator. Mulig en utkobling av slavetank kan brukes for å få varmere vann når det er lite tilførsel.

Dumpe varme i grunnen er en mulighet, en jeg besøkte hadde lagt glykolrør opp og ned innkjørslen i hvert hjulspor og han brukte dette som dumpeplass for varme. Vinterstid utnyttet han dette til å kunne en gang eller 2 tine opp is i veien ved å sende varmen ut hit. Ellers kan en viftekonvektor f.eks. i kjeller være en dumpeplass. (Driver du sirkulasjonspumpen med solcelle i tillegg så taper du ikke energi på dette, er det fare for mye sol så har du også full effekt på solpanel).

   #28
 11     1
Mulig man skal forholde seg til de anleggene som selges som pakker i Danmark.
De er nok opp mot optimale i forhold til det som er "lønnsomt".
Koking er så langt jeg har funnet ikke noe problem dersom anlegget har en funksjon som hindrer dette.
Leste om en som hadde fått tak i flere gamle varmtvannsberedere som han hadde koble i serie. Tappevannet var da ikke et problem.
for å få økonomi ut av slik anlegg må en likevel optimalisere ved å hente ut maks varme i kalde perioder. En varme vifte konvektor kan brukes selv med forholdsvis lav vann temp.
En skal vel heller ikke se bort fra at det kan være lønnsomt å bruke en varme pumpe for å kunne utnytt varmen i et varme lager fra 90 og ned til f.eks 15 grader.
Da ville en kunne hente ut "all" energien.
  (trådstarter)
   #29
 646     Ølen     0
Satser på å bare prøve og følge med i sommer hvordan det går.
Skulle det bli problemer med for mye varme i lagrene, kan jeg alltids montere en ekstra tank og bruke en 3veis motorisert ventil for prioritering av varmelager.
På den måten kan jeg varme hovedtank først, og så gå over til sekundærtank skulle det bli for varmt.

Eneste tingen er at dette er sikkert kun et problem om sommeren da en ikke har behov for så mye varmtvann Tongue
   #30
 11     0
her er det du bør bruke fra solfanger til varmeveksler:
10 meter VVFS’ Twin Tube dobbelt rustfrit flexrør DN16 m. følerledning