745    30    0  

Vannbåren varme, solfangere og Dalatanken

 76     0
Hei Forum!
Har søkt litt rundt her, og funnet noen interessante "gamle" tråder om systemer for vannbåren varme. Og det aner meg at det kan være flere med erfaring fra akkurat slike systemer som jeg holder på med nå.
 
En del år tilbake kjøpte jeg et "nesten komplett" anlegg fra Bettum, like før han avsluttet. Av flere årsaker, men mest egen kapasitet, ble dette liggende i kasser i kjelleren adskillig lengre enn først tenkt. Men nå, endelig ferdig med vannrør i alle gulv, og godt hjulpet av bratte strømpriser, er inspirasjonen tilbake for å få dette i drift. Ettersom det begynner å bli lenge siden jeg kjøpte og planla anlegget, er det noen ting jeg funderer litt på. Håper derfor å kunne få noen synspunkter og tips.
 
For eksempel har jeg nå kommet dit at jeg skal montere pumpen for gulvvarmen, og den enkleste løsningen synes å være å la den "henge" i rørene like etter shunten (rett ved tanken). Det er ingen fester på selve pumpen, så jeg antar at det er slik det er tenkt. Det jeg lurer på er om noen har opplevd at vibrasjon fra pumpen over tid har påvirket klemkoblinger eller loddinger? Bør jeg prøve å feste pumpen i vegg eller noe annet "fast"? 
 
Og så lurer jeg på om det er viktig at sikkerhetsgruppen med overtrykksventil blir montert på toppen av tanken? Mener å ha sett bilder der noen har koblet inn denne lengre nede på tanken. Er trykk trykk, og det spiller ingen rolle? I så fall, hva med eventuell luft i toppen av tanken. Må/bør dette luftes ut på et vis?
 
Mitt anlegg er Dalatanken 750liter, gulvvarme fra Build-a-house, Modvlv shungruppe for varmt tappevann, Esbe vrb143 shunt for gulvvarme, Wilo Yono eller Grundfos Alpha3 pumpe, Sorel XHCC controller + litt strølogikk.. Og så mangler jeg foreløpig solfangere.
 
Er det noen her som kan litt om disse anleggene og kan ha noen tips?

  (trådstarter)
   #1
 76     0
Hei igjen!

Kjenner på litt beslutningsvegring og håper på respons fra kloke hoder på byggebolig Smile

Og har enda et par spørsmål på lur:

Vannbåren varme, solfangere og Dalatanken - Varmesystem1.jpg - unURBAN


1. Spørsmål fra forrige post: Vil denne monteringen kunne gi meg problemer over tid? Pumpen veier jo litt, og jeg antar at den vibrer litt under gange? Det blir et lite stykke med rør mellom pumpe og neste mulighet for å feste til vegg.

(1b. er det noen som kjører Grundfos Alpha 3 pumpe i systemet sitt? Jeg har også en Wilo Yonos liggende. Tanker om fordeler med Alpha 3s muligheter for automagisk innregulering i et gulvvarmesystem, eller har prøvd dette?)

2. Spørsmål 2 fra forige post: Jeg har så lav takhøyde at jeg får problemer med å montere sikkerhetsgruppen på toppen av tanken. Ser at feks halvorholm har montert sin sikkerhetsgruppe på en av de nederste stussene på tanken sin.
Vedovn m/vannkappe + L/V varmepumpe i samme system - ByggeBolig
Jeg tenker at funksjon for sikkerhetsventil virker fint uansett hvor jeg monterer, men bør jeg da gjøre noe med evt luft i toppen av tanken?

3. Jeg mener å huske Bettum anbefalte å koble inn denne i gulvvarmekretsen for å beregne energi som går med til å varme gulvene. Grundfos VFS muligens? Den har noe mindre dimensjon enn resten av koblinger. Risikerer jeg da å redusere effekt? Eller at pumpe trekker mer strøm? Har jeg forstått det riktig om det er denne + en temperatursensor "i andre enden" av kretsen som skal til? Koblet til XHCC'en, selvsagt?

4. Jeg mener å ha sett bilde her på forumet av at noen har koblet smartstyring på elkolben på tanken, for å ha kontroll på når det brukes strøm til å varme vann. Tror det var montert 3 aktuatorer, en per fase, men finner ikke igjen tråden. Er det noen som vet/husker om denne løsningen var koblet inn før, og sammen med, den originale kontroll-enheten på Dalatanken? Eller om Dalatankens kontrollenhet var erstattet helt og fullt av nevnte aktuatorer og en "egen" temperaturføler koblet til en smartstyringsenhet?

Ble kanskje litt mange spørsmål på en mandags ettermiddag, men håper noen kan ha tanker og innspill!

Mvh
Espen
  (trådstarter)
   #2
 76     0
Ingen som vil prøve seg på kommentar eller forslag?

Er det rett og slett solvarme og "flerkilde"-tilnærming som har gått litt av moten?
   #3
 2,344     Trondheim     0
Hei,
Spm2: oenget med sikkerhetsventil er å avlaste tankens trykk, og trykket er det samme (Ser bort fra høyden på tanken) på vannet om det er oppe eller nede eller ute på en rørstuss (Igjen, snakker om i høyde med tanken)- På min VVB som eksempel er den på dreneringen i bunnen, på min akktank til solvarme på toppen. Så sett den der det praktisk er mulig å ha tilsyn med den-
SPm1, Vedrørende pumpen, den plasseringen og opphengningen vil ikke gi deg problem. Derimot, om det kommer problem pga vibrasjoner fra en slik pumpe på maks ca 40W, har du et helt annet problem. Dvs pumpen. SPm 1b, vet ikke noe om det.
Spm 3 vet jeg ikke noe om, bortsett fra det med rørdimensjon. Er pumpen sturt på trinn 1, 2 eller 3 som eksempel, så bruker du ikke mer strøm, men har du pumpe so styrer på flow vil du bruke en smule mer fordi det kreves litt mer trykk for å holde samme flow.
Spm 4 vet jeg ikke noe om
.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 76     0
Takk for svar, dkt850!
Gøy å se på bilder fra ditt siste prosjekt! Og veldig bra med posting av erfaringer! Ser ut som du har bestilt solfangere direkte fra produsent, men vet du om det er noen som forhandler Fadi i Norge/EU?
Jeg er på jakt etter 2-3 fangere. Ser at noen har vært omsatt brukt i det siste, men har vært for treg..

Jeg har nå fått jobbet meg litt videre i eget prosjekt, og montering av sikkerhetsgruppen blir som du beskriver. Har i tillegg montert lufting på toppen av tanken så jeg får fylt den helt opp.

Pumpen valgte jeg til slutt å montere rett på manifold til turvann. Da er den skrudd til noe som igjen er boltet i veggen, og sitter dønn fast. Og en bonus er å få den litt ut av veien.

Har også montert energimåler på retur fra gulvslyngene, så får jeg se om jeg får koblet det til XHCC'en, sammen med en temperatursensor på turvann. Har ikke begynt å fikle med controlleren enda..

Når det gjelder siste spørsmål, har jeg ambisjon om å sette opp elkolben slik at jeg kan styre denne på samme måte som en smart elbillader, altså at jeg kobler til strøm kun på det tidspunktet på døgnet den er billigst. Ser for meg en heavy duty aktuator koblet til husstyringen. Er nesten helt sikker på at jeg har sett et bilde av en slik tilkobling her på forumet, så jeg får lete litt til.

Må ta en siste gjennomgang og sjekke alle koblinger, og så håper jeg å fylle anlegget i ettermiddag. Spennende tider Smile


Vannbåren varme, solfangere og Dalatanken - Varmesystem2.jpg - unURBAN
   #5
 2,344     Trondheim     0
Hei,
Nei, kjenner ingen som fører FADI. Må si meg enig i at det er smart på styre EL varmen som EV lading.
Signatur
th
   #7
 39     Tromsø     0
Ja, jeg kjører med Sorel XHCC mot Dalatanken 750, gulvvarme i tre etasjer, Grundfos Alpha 3 for gulvvarme, en billig L/V-varmepumpe, og 30-rørs vacuumpanel på taket. Benytter to VFS for måling mot XHCC, en for varmepumpa og en for solfanger. Og 4-veis ESBE-ventil for gulvvarme med to varmeuttak fra Dalatanken, lav og høy.

Jeg skjønner ikke helt spørsmålet om hvilke temperatursensorer en benytter for å måle innetemperatur. Jeg har egne temp.målere i hvert enkelt rom i annet system som styrer/regulerer mot rommets ventil på gulvvarmefordeler.

  (trådstarter)
   #8
 76     0
Jeg skjønner ikke helt spørsmålet om hvilke temperatursensorer en benytter for å måle innetemperatur. Jeg har egne temp.målere i hvert enkelt rom i annet system som styrer/regulerer mot rommets ventil på gulvvarmefordeler.

Jo, det jeg funderer på er om det må være temperatursensorer inne som kobles til XHCC'en, slik at denne har noe å justere utetemperaturkorrigeren "mot"? Syns huske Bettum forklarte at XHCC kunne "lære" hva som skulle til av justering på turvann for å holde innetemperatur konstant.

I tillegg ser jeg for meg en lignende løsning med å sette aktuatorer på noen av kursene som jeg kobler til et husstyringssystem for å kunne styre temperatur på noen rom (feks redusere temp på soverom) separat fra resten av kursene.

Har planer om å prøve meg på en Heatit Z-water, og så har jeg Futurhome fra før. Hadde vært artig om andre hadde prøvd denne kombinasjonen?

4-veis ESBE-ventil for gulvvarme med to varmeuttak fra Dalatanken, lav og høy.

Lurer også veldig på hvilken shuntmotor du benytter på denne? Og jeg antar denne er koblet til XHCC'en?

Setter veldig pris på innspill, th !!
th
   #9
 39     Tromsø     0
Jo, det jeg funderer på er om det må være temperatursensorer inne som kobles til XHCC'en, slik at denne har noe å justere utetemperaturkorrigeren "mot"?


Lurer også veldig på hvilken shuntmotor du benytter på denne? Og jeg antar denne er koblet til XHCC'en?

4-veisventilen er en ESBE VRB 143 klemringkobling, mot kobberrør Cu28. Aktautor (motor) er ESBE ARA661. Dette er en 230V SPDT som kobles rett mot XHCC. Lukking og åpning styres fra XHCC ved å 'flytte' 230V fra den ene til den andre leder.
Nei, det er ingen temperatursensor inne som kobles til XHCC. Jeg har ikke montert slik. Denne blir lite relevant når en har ulike rom med egne temp.givere og settpunkt. Det du kanskje tenker på her er utekompensert settpunkt på utgående flowtemperatur fra ESBE-ventilen mot gulvvarmesystemet. XHCC har en forskyvningskurve for denne temp i forhold til målt utetemp. Der en kan justerer ned flowtemp ved varmere utetemp og vice versa. Pga mindre behov for effekt pr m2. Jeg benytter foreløpig ikke denne funksjonen. Jeg kjører XHCC fast med 36 grader på flow ut på gulvvarmesystemet. Dette sikrer samme oppførsel i rom i kjelleretasjer, f.eks. bad, som i liten grad påvirkes av utetemp.
  (trådstarter)
   #10
 76     0
Det du kanskje tenker på her er utekompensert settpunkt på utgående flowtemperatur fra ESBE-ventilen mot gulvvarmesystemet. XHCC har en forskyvningskurve for denne temp i forhold til målt utetemp. Der en kan justerer ned flowtemp ved varmere utetemp og vice versa.


Det er den jeg er på jakt etter, ja. Syns huske at en ivrig selger beskrev muligheten for at XHCC kunne lære å holde konstant innetemperatur helt automagisk, men da må jo systemet på ett eller annet vis få input om temperaturen inne i huset? Nå kan det selvfølgelig være at XHCC'en ikke støtter et scenario som jeg ser for meg. Men alternativt må jo forskyvningskurven "settes manuelt" ettersom man gjør seg erfaringer med hvordan huset endrer oppvarmingsbehov ved endring i utetemperatur? Eller..? Kjenner jeg må filosofere litt på dette Smile

Jeg får begynner med det enkle, og koble på tempsensorene i tanken, utetemp, tempsensor på turvann, og aktuator. Har også VRB143 og ARA661. Får håpe jeg har klart å koble ventilen på riktige rør.
Takk for input!