41,159
67
30
Hvilket Sveiseapparat
421
Rogaland
4
Er på jakt etter et lite, mobilt, rimelig, et helt enkelt og greit sveiseapparat. Som kanskje blir brukt et par ganger i året på div. grovarbeid. Har liten erfaring og er pinne jeg har brukt et par ganger tidligere. Hvilket av disse bør jeg gå for? Eller er det noe annet jeg bør kikke på?
Stanley - Invertersveiseapparat Power 120 110 A Tilbud 1599 (Normal pris 2990)
Magma Inverter 160 Pris 2200
Biltema - Sveiseinverter MMA 140DC Pris 1799
Finn brukt - Kemppi minarc 140 Pris 2500
Telwin inverter Force 165 ACX Tilbud 2494 (Normal pris 2799)
Edit: Endret tittel
Edit 2: La til Telwin i lista
Stanley - Invertersveiseapparat Power 120 110 A Tilbud 1599 (Normal pris 2990)
Magma Inverter 160 Pris 2200
Biltema - Sveiseinverter MMA 140DC Pris 1799
Finn brukt - Kemppi minarc 140 Pris 2500
Telwin inverter Force 165 ACX Tilbud 2494 (Normal pris 2799)
Edit: Endret tittel
Edit 2: La til Telwin i lista
Finner du brukt Kemppi så gå for det. Stiller i en helt annen divisjon enn de andre.
Som mange sier, Kemppi er et av de aller beste merkene på markedet. Et elektrodeapparat fra Kemppi holder gjerne i 20 år. Husk å blåse den ren og bruk orginale slitedeler, så har du et godt apparat lenge.
Husk at den kun kjører 140A, så jeg ville ikke brukt tjukkere pinner enn 2mm.
Er du lei av å hakke slagg, så er jo et MIG/MAG apparat noe å se på. Kan du sveise litt fra før, så er det bare tut og kjør.
Du får brukte, hele MIG/MAG-maskiner for rundt 3-4000 på finn.no.
Lykke til!
/Fredrik B. Kaasa
Fredrik B Kaasa - Verktøy4u.no
http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=39706992&searchclickthrough=true&searchQuery=migatronic
Egne prosjektfilmer på YouTube
Jeg har ikke noe hast med å få meg et apparat, så kommer til å følge med om det kommer noe kupp.
Hva er det så gjør kemppi'n så mye bedre enn f.eks. Stanley?
Så jo kjekke ut den Rallymig'n, så får følge med litt på finn etter et brukt slik og.
Noen som kjenner til dette Mig apparatet: http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=60196266&searchclickthrough=true&searchQuery=mig
1: Kvalitet og holdbarhet. Det er egentlig hele forskjellen. I tillegg er de nyere Kemppi-modellene digitale slik at du får kalibrert og validert den enkelt hos en forhandler.
2: Aldri vært borti, men ser den ikke har mulighet for dekkgass. Det vil si at du må bruke en flussfylt rørtråd, som jeg ærlig talt ikke ville anbefalt noen. Erfaringsmessig spruter den veldig og generelt ikke er god å sveise med. Mye etterarbeid og dårlig sveis.
Fredrik B Kaasa - Verktøy4u.no
Når har de Esab som hovedmerket, billigste inverter 6600 kr......også har de Telwin som billig merke.....
Ca 80% bønder som kunder......
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
http://www.aliexpress.com/item/zx7-200-IGBT-Mini-Inverter-DC-MMA-200A-welding-machine-The-best-seller-on-the-market/657535732.html
http://www.aliexpress.com/item/HUAAO-WELDING-ZX7-SERIES-200-200A-MMA-METAL-MANUAL-ARC-WELDING-MACHINE-PLASTIC-CASE-SET/32269995139.html
Fornøyd med Gysmi'n?
Noen andre som har erfaring med gysmi?
Gysmi 165 selges til 2500 på finn
Så ikke dette før nå....
Gysmi 165 er verdt 2500 kr hvertfall
Tig settet koster 2200 kr ekstra;)
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Så nå må jeg bare skaffe meg maske, elektroder, slagghakke og hansker.
Så blir nok Esab Warrior Tech sveisehjelm fra jula, eller Speedglas fra proffpartner hvis jeg får en god pris der.
Saerdna, du anbefale Esab 48.08 2,5mm elektroder. Jula har Esab 48.00 elektroder. Vett du forskjellen på de to?
Ser at Tess har 48.08 til ca 260kr men om det er for 0,6kg eller 5,4kg ble jeg ikke helt klok på, så enten halv pris av jula, eller 5 ganger prisen. Riktig nok ikke helt samme elektrode.
Fordelen med mer anerkjente produsenter er absolutt deletilgang og serviceapparat i tillegg til en bedre kvalitetskontroll pga de har et rykte og ta vare på..
Ingen problem å sveise uten gass hvis tråden er beregnet for det, men noe proffresultat får du aldri uten gass.
Jeg har brukt jula sine Esab OK 48.00 2,5mm elektrode og det har fungert helt fint.
Husk å lagre elektroder riktig; helst frostfritt og tørt;)
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Prøver å finne ut litt av MIG-apparater, for jeg ønsker meg noe sånt til å kunne sveise litt karosseriplater og sånt.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Kunne godt tenkt meg mulighet til å sveise aluminium også, men da er vi i en helt annen liga, så fant ut at jeg ga blanke i det. Hadde egentlig bare erfaring med et stort og dyrt 3-fas MIG-apparat fra før, men pinner funker supert.
Det er ikke noe problem å sveise aluminium med et pinne app. Det er bare å kjøpe pinner for alusveis. Men du bør ha litt tykkelse på materialene da.
Her er en link på elektrode:
http://www.magnacorium.no/filemanager/download_file/file/719707.pdf/BrMagna%20505.pdf
Høres jo nesten for godt ut til å være sant. Sprutfri og hele pakka.
Har sett det bli sveist alu med pinne på Youtube, men det var særdeles dårlig resultat, og det har ikke virket som dette er noe hverdagskost. Med elektroden du linker til fremstår det som at det er helt uproblematisk.. og at jeg til og med kan gjøre det med det lille ESAB-apparatet mitt. Spennende.
MIG er ikke egnet til å sveise karosseriplater om du skal ha en skikkelig reparasjon.
Det blir en hard sveis og en svær larve som må slipes ned. Du legger mye varme i plata når du sveiser. Så gjør du det igjen når du sliper ned larven. Resultatet er mye krymp og en skjøt som vanskelig lar seg rette med hammer og mothold. Bruk acetylen om mulig, ellers TIG.
Du har jo TIG, så mangler vel bare flaske og slangepakke. DC TIG holder til jernplate. Det er ikke vrient å sveise 0,9mm og tykkere plater. Men 0,7 er en helt annen sak. Der trengs endel trening.
MIG er grei nok til kanaler, braketter og endel andre ting på bil som ikke er synlig.
Alt kommer jo an på hvilket formål og resultat man ønsker. Å sveise rust på en gammel pajero ville jeg gjort lettest mulig da målsetningen kun er å reparere med et greit resultat. Å restaurere en klassiker til mint-condition er noe helt annet.
MIG holder lenge for sveising av karosseri. Nøkkelen er punktsveising med en blandingsgass som feks Mison 18 som TESS kaller sin blandingsgass for sveising i svartstål med MIG.
Forhåpentligvis kjøler apparatet ditt med dekkgass, og sammen med tålmoldighet så du får god innbrenning og lite behov for å slipe sveisen etterpå. Hvis sveisen er estetisk og ikke i bærende konstruksjon, kan du smelte tinn over skøyten etter punktsveisingen for å slippe helsveising. Fordelen med tinn er at den har et lavt smeltepunkt, flyter lett og tetter godt igjen porer og andre hull som ellers kan gi grobunn for rust. Den slipes også lettere bort enn en sveis.
Argon brukes som regel kun ved TIG, hvis det er proff-sveising man snakker om.
Å unngå varmeutvikling et et stort poeng, men lenge man ikke sliper så hardt at stålet blir blått, så er det ikke noe problem.
Om man bruker TIG eller MIG spiller liten rolle når det kommer til varmeutvikling og krystalliseringen av stålet man sveiser på, men med TIG slipper man sveisesprut. Det går til gjengjeld langt mer tid og det kreves enorme mengder trening før man mestrer teknikken ordentlig. Hvor vidt det er mulig å bruke TIG på karosseri vet jeg ikke, men jeg har ikke fått det til.
Både TIG og gassveis (jada, acetylen kan definitivt brukes til sveising, men absolutt ikke som dekkgass, men det var nok neppe det Einar mente heller...) gir bedre resultat på tynnplater enn MIG, men begge deler krever (som du selv sier) mye mer øvelse.
TIG og oxy-acetylen-sveising minner mye om hverandre, i den forstand at man holder tråden i en hånd, og varmekilden (gassflamme eller lysbue) i den andre, og kan "tilsette" mer eller mindre tråd, eller varme, helt uavhengig av hverandre.
Jeg er også undrende til resultatet når man ikke bruker dekkgass. Sveisen må bli veldig porøs? Men igjen, for tynnplatearbeid er vel ikke røntgen av sveisene aktuelt heller.
I litt eldre tider brukte man gjerne elektrodesveising på tykt stål, og gass på tynnplater som vanskelig kunne elektrode-sveises, men det er ikke noe problem å sveise også tykt stål (med V eller X-fuger, og flere lag/strenger) med gass om man f.eks. ikke har tilgang til strøm. Der man har strøm, er imidlertid gass-sveising (av effektivitetsårsaker) stort sett erstattet av elektrode, MIG og TIG, mens gassveiseutstyret er forvist til slaglodding, varming og skjæring.
https://en.wikipedia.org/wiki/Oxy-fuel_welding_and_cutting#Welding
http://www.svets.se/kunskapsbanken/tekniskinfo/svetsning/metoder/gassvetsning.4.38a2e557141001d64753a98.html
Jeg tenkte ikke tanken at noen kunne misforstå det dit, men helt riktig: ikke prøv det hjemme! (Eller borte for den saks skyld.)
Spørsmålet var karosseriplater, og jeg tolket det som plater til bilkarosseri, ikke stridsvogn. Da er det snakk om plater med 1,2mm tykkelse og ned til 0,7mm, sjelden mindre. Over dette ville jeg bruke MIG. Da er det gjerne snakk om kanaler, braketter o.l.
Bortsett fra å gi et bedre sluttresultat på karosseriplater gir sveising med oksygen/acetylen (O/A) en bedre forståelse av prosessen (å sveise). Min mening er at du lettere kan lære andre prosesser om du kan O/A sveis.
Og helt riktig forklart Inge79. Dra også flammen rolig bort fra sveisebadet ved avsluttet sveis av samme årsak som det du nevner med tilsatstråden.
Andre fordeler med O/A er jo at den kan brukes for skjærebrenning, hardlodding, oppvarming for å løsne fastrustede greier eller bøye jernstenger, krymping og sikkert annet jeg har glemt.
MIG kan brukes til å sveise og .... hmm .... jeg kan ikke komme på noe annet.
Forøvrig både stål og aluminum.
Er vel omtrent i samme båt som trådstarter og trenger et apparat for å kunne sveise tynne stålplater og evt. litt annet småtteri/hobby "ting og tang".
Om jeg kjøper dette: https://www.felleskjopet.no/butikk/bygg-og-verktoey/verktoey-og-verksted/sveiseapparater/inverter-force-165-acx-50251594/
Vil jeg da kunne sveise tynnplater i stål (1mm), og hvilke elektroder bør jeg i så fall bruke?
NB: Har sett på dyrere apparat men jeg klarer ikke å forsvare å legge noe mye over 3k i et apparat. Ser at noen klager på varmegang og slikt noe i rimeligere apparat, men med min bruk så tror jeg det skal godt gjøres å få varmegang i noe som helst
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Det er en "pinnesveis" og egner seg ikke til 1mm plate.
Jeg har sett det gjort, men da mer som en show off enn en praktisk metode.
Og absolutt ikke av en nybegynner.
Best er Acetylen, så TIG og til nød MIG. Men i det siste tilfellet må du regne med å dekke til resultatet med endel pudding. Og den har en tendens til å ramle av når det blir for tykke lag eller sveisen ikke er 100% tett.
MIG er grei nok på usynlige steder der det ikke gjør noe om det bukler litt og til rosettsveising (som erstatning for punktsveising).
Jeg foreslår at du først tar et kurs i sveising. Sjekk Unneberg Bil.
https://www.unneberg-bil.no/webshop?referer=none&p=p&ka=371
Men de fleste av TIG maskinene jeg har sett ligger godt over det jeg ønsker å bruke.
Men så kom jeg over denne:
https://www.jula.no/catalog/verktoy-og-maskiner/sveising-og-lodding/sveising/tig-sveiseapparater/tig-invertersveiseapparat-210048/
Vil den kunne fungere for å lage sveisesøm på tynne plater en gang eller ti i året?
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Og så trenger du gass for å sveise tig, dette kan du få i 5 og 10liter flasker for mindre bruk, men går et par tusen der også.
Så langt ingen som har negative erfaringer med dette eller tror at det ikke vil fungerr ok?
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Det burde vel kunne fungere?
Må kanskje ha litt ekstrautstyr for
TIG sveising her også?
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
(https://www.jula.no/catalog/verktoy-og-maskiner/sveising-og-lodding/sveising/tilbehor/tig-brennersett-210086/)
Eventuelt, hvor får jeg tak i TIG-sett med regulator til denne?
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Er litt tilbake på tegnebordet og lurer på om jeg heller skal satse på å lodde platene sammen. Virker som om det vil være en særdeles mye rimeligere affære.
Litt fluks, loddetinn og et gassapparat til noen hundrelapper så er jeg vel igang.
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Men popnagler kan være en ide. Har litt tro på at lodding burde funke bra!
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Eller bare at nagler og tec7 også er et alternativ?
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Det ser ut til st man må lodde med høy varme (= søkvlodding) for å få god styrke, noe som nok er litt vanskelig.
Alternativt bruke spesialloddetinn ala magna 88c som koster sinnykt mye.
Er ikke så veldig keen på klissete fugemasse/lim inne i cyclonen min.
Kan være at et godt alternativ er å lage falseskjøter, poppnagle disse også "myklodde" for å tette sprekker og tilføre ekstra styrke.
Poppnagler krever vel at man kommer til med tang, noe som for to plater vil krever en fals.
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Da vil jeg foreslå å sikke opp falser og lime med karosserilim. Det blir sterkt og tett. Og om det blir klissete så har du ikke fulgt bruksanvisningen.
Det limet er ikke billig, men så lenge du ikke skal lage mange sykloner blir det likevel billigere enn å kjøpe en sveisemaskin pluss gassflasker.
Hvor mange det blir kommer an på hvor mye jeg driter på draget underveis
Karosserilim har jeg aldri hørt om før. Det kan være en god løsning. Antar Meconomen, Bilextra og andre slike steder har det.
Men hva er "å sikke opp falser"?
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
http://www.gasolin.no/index.php?main_page=product_info&products_id=329
Biltema (f.eks.) har også en annen variant av falseverktøy, som er litt mer tidkrevende å bruke.
http://www.biltema.no/no/Verktoy/Trykkluft/Verktoy/Stikksag/False--og-stanseverktoy-2000016751/
Finnes det noe god kilde til forskjellige type falset og hvordan man lager dem?
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
for tig/pinnesveis så får se om jeg får til tig-sveising.
Men hvor i huleste får jeg tak i elektroder?
Jula hadde 2mm elektroder for rustfritt/galvanisert stål, men ikke noe til vanlig stål (som er det jeg har).
Hvor får en kjøpt elektroder for ? (Fortrinnsvis i Trondheim).
Finnes det elektroder som er mindre enn 2mm
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
For vanlig stål brukes vanlig tråd som for gassveising med oxy-acetylen. Tools bør i alle fall ha. Eller så kan du i alle fall bestille på nett, f.eks. her: http://www.toolfarm.no/?PageID=1467
(1,6/2,0/2,4mm for ulegert og lavlegert stål)
(filler materialet)
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Betyr det at jeg også kan bruke disse tynnere trådene, som for eks. denne:
(Sveisetråd stål 0,8mm: http://www.toolfarm.no/?PageID=1468&ItemID=1677)?
Siden jeg skal sveise tynnplater på 0,7mm så tenker jeg at tynnest mulig tråd bør være en fordel.
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Fikk testet litt tig sveising i dag. Det er ikke lett nei. Forventer forsåvidt ikke at det skulle være det heller etter alt jeg har lest, men var nok enda et par hakk verre enn jeg hadde trodd.
Endte opp med å fokusere på å få til å lage en bra "sveisepøl" uten å lage hull i platene, og bare drite i å tilføre materiale inntil videre. Tenker jeg må få kontroll på "pøl'en" først. Begynte sånn smått å få bittelitt kontroll på det på slutten.
Men så kom overraskelsen. Fri for gass gitt.
Hadde en engangsflaske fra Jula. Med litt nærmere sjekk ser jeg jo at det ikke var så unaturlig "holder til ca. 10min kontinuerlig sveising".
Og det finner jeg ut etter å ha forstått at jeg sikkert må ha 10 TIMER kontinuerlig sveising før jeg kan forvente å få sånn halveis taket på det her.
Er litt i tankeboksen nå.
Ta tapet og selg unna utstyret (alt er kjøpt billig) og konverter til mig med flusstråd, eller gå for "dette skal jeg få til" og invester 4-5k inen skikkelig flaske + en påfylling eller to for å lære dette...
Engangsflasker er i alle fall helt døfødt!
Decitions, decitions...
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Kjøp flaske! Den som gir seg er en dritt!
Flaska kan jo byttes til en for MIG om du senere finner ut at du vil konvertere.
Og kapp til lapper på 7x20mm med slagsaks så du får helt rette kanter. Sveis dem så sammen parvis som øvelse. Start med 0,9mm plate. 0,7 er mye vanskeligere. Forskjellen er mye større enn man skulle tro.