#31
 67     Utland     0
Styring bør du absolutt ha, og hvis du ønsker å gjøre deg en tjeneste ift å få best mulig forbrenning i peisen din, så bør du også få trimmet styringen til at temperaturen i ovnen ligger på ca 90 fremfor de ca 70-80 det ofte blir ellers.

Det er stor forskjell på hvor mye bedre forbrenningen blir om du klarer å holde en høyere driftstemperatur.

Styringen bør derfor helst hastighetsregulere pumpa etter hvor hardt det fyres, så "første og beste treff på Ebay" bør i tilfelle også være med slike kriterier, og ikke kun start/stopp på temperatur.

Jeg opplevde natt og dag forskjell da vi gikk over til slik styring.


Tør jeg spørre om du har eksempel på produsent på en slik pumpe? Akkurat hva jeg leter etter, men kan ikke finne noen.

   #32
 10,486     Akershus     0
Jeg har handlet en XHCC-kontroller fra Bettumen, og den har slik styring. Gleder meg til å teste.
Signatur
   #33
 45     Førresfjorden (Haugesund)     0
Hei er veldig interessert i om det har skjedd noe nytt her. Har du fått ovnen og systemet opp å gå 100%?
Jeg skal selv til med samme prosjekt. Har kjøpt Oliwia tunnel innsats og 800liter tank. Lurer på hvordan du har gjort det med styring,ladomat og denne nødkjølingen.
  (trådstarter)
   #34
 122     Sømna     0
Jo jeg bærer ved dagen lang og har satt full brems på kWh måleren:)
Jeg har nesten alt oppe å gå, og tenkte å skrive en oppsummering når det siste er på plass og jeg har fått kjørt det ordentlig inn. Du må gjerne spørre spesifikt Jansen01, det er ikke sikkert jeg har svar, men på byggebolig finnes det eksperter for alt:)
Men mitt viktigste tips: ha god plan for mating av ved!! (Billig ved:)) Det går store mengder hvis peisinsatsen er primærvarmekilde!!

Ø.
   #35
 45     Førresfjorden (Haugesund)     0
Ok får vente på oppsummeringen din da:)
Jeg er mest interessert i hvordan du har lagt opp styringen på det hele. Jeg er i en planleggingsprosess der jeg prøver å finne ut hvordan nødkjøling blir styrt i forbindelse med ladomat. Jeg ser det er ikke så mangen som skriver om dette. Bruker du kratki sin styring eller har du kjøpt egen ladomat og egen styring?
Mitt system har v\v pumpe som hoved oppvarming av vannbåren varme, solfanger og vannpeis som tillegg
   #36
 10,486     Akershus     0
På min kommer jeg til å styre nødkjølingen med en helt vanlig SYR-ventil. Den åpner for å flushe vedovnen med kaldtvann hvis det blir for varmt.
Signatur
   #37
 98     Oslo     0
Jeg har også fått idriftsatt min Kratki Amalie 24kw peisinnsats.
Har siden jul brent opp store mengder ved!

Jeg har kun en 500 liters tank, men til gjengjeld har jeg et avanser styresystem for hele boligen som også styre laddomaten. Jeg savner faktisk ikke en større tank.

Fyrer opp ca 60 liter bjørkeved før jobb (to ilegg), og 60 liter rundt middagstider.
Legger i ca en halv sekk pr gang avhengig av størrelse på kubbene. På det kaldeste har jeg brukt opp til 3 sekker pr dag. Det skal også nevnes at jeg har helt nytt TEK10 hus med vinduer med U-verdi 0.88 samt at jeg fyrer opp ca 350m2 daglig nå som kona går hjemme i permisjon. ca 100m2 av dette er kjelleren som ikke er ferdig adskilt som holder 18-19 grader.

   #40
 44     0
Skjønner at min planlagte vedovn med vannkappe ikke kommer til å bli i nærheten av hovedoppvarmingskilde. Jeg hadde ikke regnet på hvor mye ved som faktisk trengs, men gjør det nå:

La oss si 250m2 hus (tar ut kjelleren din) som oppfyller TEK10 krav til oppvarming gir 120+1600/250=126kWh/m2/år. Hvis du bare trenger oppvarming i vinterhalvåret blir det 126kWh/m2/år * 250m2 / (365/2 fyringsdager/år) = 172kWh/dag. En liter bjørkeved i sekk gir ca. 1.5kWh, og med 80% virkningsgrad i ovnen sitter du igjen med 1.2kWh per liter. 172kWh/dag/1.2kWh/liter = 140 liter ved per dag. Stemmer jo ganske bra med dine tall!

Og i tillegg skal du/vi/jeg varme forbruksvann. Jeg liker å fyre, men å bære inn 140+ liter ved hver dag det tror jeg ikke jeg gidder ... Kudos til deg!