763    8    8  

Fellesvaskeri i gammel bygård - hvordan belaste eierne for bruk?

 41     Oslo     0
Jeg har akkurat flyttet inn i en gammel bygård med ni leiligheter. Jeg registrerer til min store overraskelse at alle vaskemaskinene i kjellerens vaskerom, inklusive en tørketrommel, er koblet direkte til gårdens kurs. Med andre ord - den strømmen alle de forskjellige maskinene bruker belastes sameiet direkte. Forklaringen på løsningen er nok flere, men det viktigste er vel at den enkelte eiers strømmåler er plassert i leilighetene og at det derfor blir ganske mange etasjer ned/opp å trekke ledninger for den som vil ha en privat stikkontakt i kjelleren. Men hvis vi skal fortsette på denne måten, vil strømforbruket på maskinene alltid være "ute av kontroll" og de tre leietakerne i gården i dag vil jo ubekymret vaske og tørke tøy til den store gullmedalje. Deres forbruk er jo bakt inn i husleien. Leiligheter med én bruker vil betale like mye som leiligheter med fire brukere. Har noen hørt om løsninger på denne utfordringen? Kort sagt: Hvordan legger vi opp private kurser, eller andre tekniske løsninger for forbruk, slik at hver eier (leier) betaler for sitt eget forbruk? Finnes nye digitale løsninger på problemet? Spent på svar.

O_K
   #1
 431     0
Det første dere må gjøre er å se på hva dere tror kostnaden for strøm til disse maskinene er. Jeg er ganske sikker på at kostnaden for strøm til disse maskinene er så lav at det ikke er lønnsomt å investere i målere, det er bedre å estimere en strømkostnad, og finne seg i at det blir litt urettferdig. Avhengig av om det er hver beboer, eller gården som skal betale for måling så kan man jo runde av estimatet slik at den som slipper å betale for strømmålere får en liten fordel.

Eksempel, dere kan bruke Enøk tall (https://www.enok.no/enokguiden/09_1.html), og si at det fakturers 520kWh/år for vaskemaskin og 470kWh/år for tørektrommel, og så legge på 10 eller 15% for å dekke inn for variasjon og usikkerhet så fellesskapet ikke taper. Da er det snakk om at hver beboer betaler 70-100kr ekstra i året hvis de er gennomsnittlige. Siden det sikkert koster 2-3000kr å få installert en måler betyr det at det vil ta minst 25 år før et lønner seg å installere måler å betale for nøyaktig forbruk, istedenfor å betale 10% ekstra på et estimert forbruk. Det blir også mye lettere for sameiet som da kan fakturere fast sum istedenfor å måtte samle inn tall fra hver måler og regne ut nytt beløp hver måned. Om noen beboere mener en slik ordning blir veldig urettferdig kan dere jo åpne for at de kan installere måler for egen regning hvis de vil.
   #2
 226     1
En elektriker kan vel installere seriemåler som måler strømforbruket på hver maskin. Dette er ikke en alt for dyr løsning, men selve måleren koster ca 2000kr pr måler.

Da teller man hvor mye maskinen bruker, og ikke noe mer enn det. Om det er flere leiligheter som bruker den samme maskinen, så klarer man ikke å differensiere hvem leilighet som har brukt hvor mye strøm. Dersom vaskemaskinene er "private" og kun brukes av den enkelte leiligheten, så kan dette være en grei løsning på måling av strømforbruk.

Hvordan forbruket faktureres videre pr leilighet får dere bli enige om. Smile

Jeg har to slike målere selv i huset mitt. En til elbil-laderen og en til garasjen. Smile
Link til måleren: https://www.elektroimportoren.no/maaler-pro-380-s-3p-3-n-it-tt-tn/8200123/Product.html?Event=pathlist
HSt
   #3
 37,576     Lillestrøm kommune     0
Det er vel trolig ikke lønnsomt å gjøre noe her, vi hadde 4mannsbolig med felles strøm på vaskemaskiner. Det blir aldri millimeter rettferdig men ok i et sameie
O_K
   #4
 431     2
Retferdighet koster gansek mye, i mange tilfeller vil alle, selv de som kommer dårligst ut, spare på at man gjør det enkelt og litt urettferdig, fremfor å bruke masse penger på å få det helt rettferdig.
   #5
 1,519     Akershus     1
Bodde i borettslag, der var det åtti leiligheter med alt fra en til fem beboere, alle betalte likt for strøm og tilgang til felles vaskeri, uavhengig om de vasket hver dag eller aldri.
   #6
 5,432     Akershus     1
Mener bestemt at det var myntautomat i vårt fellesvaskeri der jeg bodde i 70 årene, er det helt slutt med slikt?
   #7
 1,519     Akershus     2
Selv om man kanskje klarer å fordele driftkostnadene bedre, blir investeringen større og noen må jo administrere myntene, eller selge påfyllingskort eller lignende. Noen millimeter fordeling av felleskostnader er veldig kostbart.

TSt
   #8
 14,979     1
Tolker at TS har felles vaskerom med private maskiner, ikke fellesvaskeri. Fordelen med felles strøm er at noen også kan gå sammen om kjøp / bruk av vaskemaskin. Jeg solgte 2 1/4 del av vaskemaskin til naboer der jeg bodde. Siden de var på felles strøm trengte vi jo ikke finne noe system for oppgjør av bruk. Når jeg bare solgte 1/4 del flyttet de også fra sin andel uten å kreve noe tilbake. Men ser at det hadde kunnet bli litt krøll hvis jeg hadde flyttet først / etter kort tid.