93    1    0  

Kjeller, innvendig kledning: Gips eller panel? Dampåpen maling?

 12     0
Hei, jeg har gått gjennom anbefalinger fra byggforsk og mange tråder om emnet, men klarer ikke helt å få klarhet i dette. Jeg er inneforstått med at anbefalinger fra Byggforsk ikke nødvendigvis er fasiten, men det er i alle fall en av få gode kilder å forholde seg til.

Mitt prosjekt:
  • innredning av i utgangspunktet tørr råkjeller til kjellerstue og soverom

  • gulv fra nederst og opp: 5 cm xps på gammel betongsåle, 5 cm betong, 1-2 cm avretting, underlagsplate, varmefolie, laminat

  • tak: lydbøyler skrus fast i eksisterende tak med lekter og to lag gips for lydisolering

  • vegger i leca, ny drenering, 10 cm eps på utsiden

  • vegger innvendig: stenderverk festes i gulv og tak med ~2cm glipe mot veggen, 10 cm glava rett på veggenDet man altså vil unngå er å stenge eventuell fukt inne i veggen. Sintef Byggforsk sin anbefaling er følgende (fra boka "Lag rom i kjeller"): "Der over halvparten av kjellerveggen er under terreng, bør kledning og eventuell maling være dampåpen." I ordlista bak i boka definerer de:
  • dampåpen kledning: for eksempel gipsplate, porøs trefiberplate

  • dampåpen maling: for eksempel sementmalingGips ser dermed ut til å være OK? Har fått med meg en del skepsis til det her på forumet. Panel er kanskje et bedre alternativ, men jeg er usikker på hvor mye det har å si om man likevel maler (og tetter) det. I mitt tilfelle forventer jeg at kjeller skal holde seg ganske tørr, men man vet jo aldri.

Det mest utfordrende er anbefalingen om dampåpen maling. Etter å ha undersøkt litt virker det som at det som finnes kun er beregnet for mur. Hvordan har andre løst dette?

   #1
 2 302     Vestlandet     0
Lurer på det same
Signatur