691    7    0  

Kjeller, innvendig kledning: Gips eller panel? Dampåpen maling?

 12     0
Hei, jeg har gått gjennom anbefalinger fra byggforsk og mange tråder om emnet, men klarer ikke helt å få klarhet i dette. Jeg er inneforstått med at anbefalinger fra Byggforsk ikke nødvendigvis er fasiten, men det er i alle fall en av få gode kilder å forholde seg til.

Mitt prosjekt:
  • innredning av i utgangspunktet tørr råkjeller til kjellerstue og soverom

  • gulv fra nederst og opp: 5 cm xps på gammel betongsåle, 5 cm betong, 1-2 cm avretting, underlagsplate, varmefolie, laminat

  • tak: lydbøyler skrus fast i eksisterende tak med lekter og to lag gips for lydisolering

  • vegger i leca, ny drenering, 10 cm eps på utsiden

  • vegger innvendig: stenderverk festes i gulv og tak med ~2cm glipe mot veggen, 10 cm glava rett på veggenDet man altså vil unngå er å stenge eventuell fukt inne i veggen. Sintef Byggforsk sin anbefaling er følgende (fra boka "Lag rom i kjeller"): "Der over halvparten av kjellerveggen er under terreng, bør kledning og eventuell maling være dampåpen." I ordlista bak i boka definerer de:
  • dampåpen kledning: for eksempel gipsplate, porøs trefiberplate

  • dampåpen maling: for eksempel sementmalingGips ser dermed ut til å være OK? Har fått med meg en del skepsis til det her på forumet. Panel er kanskje et bedre alternativ, men jeg er usikker på hvor mye det har å si om man likevel maler (og tetter) det. I mitt tilfelle forventer jeg at kjeller skal holde seg ganske tørr, men man vet jo aldri.

Det mest utfordrende er anbefalingen om dampåpen maling. Etter å ha undersøkt litt virker det som at det som finnes kun er beregnet for mur. Hvordan har andre løst dette?

   #1
 2 846     Vestlandet     0
Lurer på det same
Signatur
   #2
 11     0
Vi har også innredet en kjeller i et hus fra 80-tallet med leca-grunnmur. Støtte på samme problemstilling. Jeg leste også sintef-boka og gikk vi endte på gipsvegger siden fruen ikke liker panel.

Vi var innom både fargerike og flugger farve. På fargerike var de veldig forbauset om anbefalningen om dampåpen maling, og vi fikk ingen produktforslag der. På flugger ringte betjeningen litt rundt for å sjekke, og anbefalte til slutt en diffusjonsåpen gulvmaling til bruk på gipsveggene. Dette fungerte bra for oss.

Malingen var altså ikke egentlig tiltenkt gipsvegger, men fungerte helt greit allikevel.
   #3
 130     0
Jeg har selv gått runden på dette, men gav til slutt opp. Ble sponplate og vanlig maling, og krysser fingerene for det. Det fins ikke produkter som tilfredsstiller kravene om dampåpenhet, utenom panel og murmaling, slik jeg har funnet ut.
TSt
   #4
 7 543     0
Det at TS har 10cm isolasjon utvendig hjelper mye, det er kald kjellermur på innsiden av innvendig isolasjon vi er redde, der får en kondens. Pass på å ikke overdrive mengden isolasjon inne så går det nok bra, men ha absolutt noe i mellom mur / leca og treverk. Det er evt oppsug fra grunn som du står igjen med som feilkilde.
   #5
 509     Skien     0
Vi har en lang vegg i kjeller som ble lektet ut og isolert. Utlektingen står ca. 1cm fra vegg, isolasjon helt inntil.
Denne ble kledd med stående tett panel og beiset. Har tilgang til å sjekke bak på et sted og det ser like fint ut etter 5 år.
Ikke utvendig isolert.
TSt
   #6
 7 543     0
Det er det som er at det kan gå bra men en kan ikke nødvendigvis vite det på forhånd. Det er det som er problemet.
   #7
 249     0
Trådstarter:
Jeg er inneforstått med at anbefalinger fra Byggforsk ikke nødvendigvis er fasiten, men det er i alle fall en av få gode kilder å forholde seg til. Tja, mon det...
Videre: Sintef Byggforsk sin anbefaling er følgende (fra boka "Lag rom i kjeller"): "Der over halvparten av kjellerveggen er under terreng, bør kledning og eventuell maling være dampåpen." Jeg leser "anbefalingen" under premisset det skal være kledning/eventuelt malt. Så oppstår selvfølgelig funderinger på hva dette kan være for materialer/maling.

SINTEF: Søk etter "multipor" i ettermiddag gav null tilslag på https://www.sintef.no/sok/?QueryText=multipor
Til sammenligning: "glava" 29 treff, "rockwool" 16 og "moelven" 45 treff. Kompetansesenter, my ass.

Hvis tvangstanken var valg mellom innvendig kledning av gips eller panel har jeg kun Lukas 23:34 å bidra med. Hvis det derimot var beste løsning, som jeg også ser opptar innlegg #1 og #3, så har jeg gitt mitt råd i en tidligere tråd på forumet her i dag: https://byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/utlekting-av-murvegg-luftspalte-eller-ikke/msg897661#msg897661

Før Dagsrevyen: https://www.youtube.com/watch?v=y8U0DxDWOtI (tysk tekst, ikke godkjent av SINTEF).
Signatur