62,131    45    13  

Hjemmelaget limtre

 58     Trondheim     4
Jeg vet om at en del har laget limtrebjelker selv, for på den måten å få ned kostnadene. Det er klart at kvaliteten ikke kan sikres på samme måten, men til mange formål er det kanskje godt nok.

Jeg tenker selv på å lage limtrebjelker selv til å bære et låvegulv, spennvidden er ca 10 meter. Den teoretiske dimensjoneringsdelen klarer jeg fint.

Noen som har noe erfaring med dette?

   #2
 899     Bergen     0
10 meter var jo litt voldsomt. men har hørt at man kan lage selv ved å lime ( og skru) sammen to stk 36x198 med 22 mm kryssfiner mellom. Dette skal klare henimot 5 meter. Er det noen som har prøvd?
   #3
 1,003     buskerud     0
helt ærlig så skjønner jeg ikke at folk vil prøve å spare penger på dette ja det koster penger men limtre er lagd med tanke på at den skal bære store laster .Hær er det bare og åpne lommeboka får hvis en hjemmelagd limtre kolapser er det eiren av byggningen som står ansvarlig for skader
   #4
 1,093     Skjetten     0
Når det blir selvprodusert, og man ikke har tilgang på samme presse/utstyr som en limtre produsent benytter seg av kan man ikke beregne lastene ut ifra en tabell. Tabellen forutsetter at matriellet er stemplet/godkjent og er den dimensjonen og kvaliteten det er skrevet på den.

Jeg hadde aldri tatt meg jobben og risikoen med å produsert en egen limtre drager iallefall. Det er for mye vekter og risiko involvert til at man bør "spare-penger"...
Signatur
   #5
 3,706     Ringerike     0
Dette høres nesten ut som aprilspøk  ;D Hjemmelimt limtre med 10meters spenn, glem det. Her er det mange faktorer som du ikke har mulighet for å oppfylle privat. Eks: Limet (2-komponent konstruksjonslim) utfordringer som limemengde, blandingsforhold, utherdingsforhold som limetrykk og temperatur i tillegg til fuktighetsstyring under utherdingen. Tryket får du jo ikke til med annet enn hydraulikkpresse, (10 meter lang?) har du det? Lammeller skal være nyhøvlet, fingerskjøtt i rett lengde, bare minutter mellom høvling og liming osv osv. Materialkvalitet gir også utfordring, ytterset 1/6 er C30 kvalitet er dette noe du får tak i? Maks lamell tykkelse er 40mm noe som også gir utfordring fordi du mest sansynelig ikke får den bredden du må ha i kombinasjon med tykkelse og et fuktnivå på maksimalt 12%. Er ikke bare å bå til byggvarehandelen for dette produktet. Glem det sier nå jeg....

Legger ved bilde av en stående limpresse:
Hjemmelaget limtre - Limpresse.JPG - Bidda
Signatur
   #6
 837     1
Enig med Bidda.

Tror heller Alfush bør gå for en heltrebjelke, hvis han absolutt ikke vil kjøpe limtre. Da er det ihvertfall mulig å beregne styrken. Med hjemmelaget limtre har du null kontroll. Hvis limet slipper har du styrke tilsvarende en haug forskalingsbord lagt oppå hverandre.

Også 10 meter da? Moelvens limtretabell stopper på 6,8 meter, over dette må limtre spesialberegnes. Så vi snakker om heftige laster her.


taz
   #7
 3,840     Haugesund     0
Nå skriver heller ikke alfush, hva han ser for seg at låvegulvet skal benyttes til, men min erfaring med låvegulv er synnonymt med traktor/høy/kraftfor/utstyr lagring. Med de breddene vil vel bjelkene nesten ha en celle struktur, og at det derfor bare blir kryprom under ;D

Eneste muligheten jeg kan tenke meg er noen dobbelte IPE av god høyde, som avdelinger, og da bjelkelag ut derifra.
Signatur

   #8
 33     Gammalt trehus     0
Det går fint, men 10m er langt. Viss du får understøtta den på 2-3 plassar hadde eg ikkje vore i tvil, ellers må den bli stor...

Laga meg ein ca 5m lang limtredragar ifm utskifting av bjelkelag mellom 1. og 2. etg. Den vart lagt oppå ein 2x8", tilsaman vart dei 14". Her er det iallefall ikkje svikt. Denne held oppe eine sida av eit golv med 3,5 spenn, pluss golv på ander sida av bjelken med 2m spenn, pluss vegg oppå. + innfesting for trapp.

Brukte C24 kvalitet gran, om det har så mykje å sei med kvaliteten veit ikkje eg, det virkar nesten som papp uansett vis ein ikkje kjøper furu då. c30 har eg eigentleg aldri brukt trur eg.

Strimla opp ca 35mm tjukke lekter av 2x8" på byggsaga, limte med epoxy fra trebåten.no. Skru med jevne mellomrom, men ikkje for hardt, skal ikkje presse ut alt limet. Smør epoxyen på limflatene, så blandar du fortjukningsmiddel i litt epoxy og legg dette på limflata. skru saman, bruk tvinger. Jobb på plant underlag.

-Ikkje høyr på pessimistane, gje på, men ta ansvaret sjølv!
Signatur
   #10
 187     0
dette er gambling med liv og helse! her har du resultatet av at alle skal prøve å gjøre alt selv, bare tull spør du meg! det er en god grunn til at ting som beregningstabeller og Norsk Standard finnes! dette er ren idioti!

protto: da skal du stå under, så skal jeg stå oppå å hoppe!