(trådstarter)
   #71
 4,213     0
Langtidstesten av fjellsprekk vs simplex fortsetter. Konklusjonen så langt er at fjellsprekk fungerer greit der man har rygger som står opp og skikkelig utslag, mens simplex er det eneste som løfter fjellet opp fra bakken.

Leide pigghammer også i denne runden. Det hjelper godt på, både i kombinasjon med fjellsprekk og alene. For de som vurderer å gjøre denne typen jobb selv vil jeg definitivt anbefale å leie skikkelig utstyr - borre mange små hull med dårlig utstyr koster både tid og penger.

  (trådstarter)
   #72
 4,213     0
... Og vi har funnet fjellsprekk sin Akilles-hæl, vann... Det regner på Østlandet og alle borehullene er fulle av vann. Løsningen er å bruke strømpe, men det ser uansett ut til at det sprekker saktere i røtent vær.

For å hjelpe fjellsprekken litt har entreprenør saget spor i fjellet, ser ut til å fungere ganske greit selv om plasseringen av hullene / sporene ikke er ideelt.

"Nytt hus" på "gammel grunnmur" -  - oddbjoh
  (trådstarter)
   #73
 4,213     0
Gir opp og går for simplex på siste svaberget.

"Nytt hus" på "gammel grunnmur" -  - oddbjoh

Det hadde nok gått med fjellsprekk, lufthammer og tålmodighet. Problemet er bare at det er tidkrevende og dermed dyrt når man må leie utstyr.
HSt
   #74
 37,125     Lillestrøm kommune     0
Er det 32+ diameter på hull ? Synes det er litt stor hullavstand også.  Men fra fjellkiler vet jeg jo at det kan være kul umulig å få noen slike kuler til å sprekke, jeg har måttet ta noen slike med nær horisontale hull, ikke så spennende nær vegg.

Noen skråbhull kunne kanskje også hjulpet, ref fjellsprekk.com
  (trådstarter)
   #75
 4,213     0
34mm hull, avstanden er ca 25-30cm. Problemet er nok fuktigheten som gjør at effekten blir dårligere og at det er vanskelig å få utfall. Hele fjellet var dekket av sement før jeg spyle det, tydeligvis er ikke strømpene 100% tette... 

Hvis jeg ikke hadde hatt tilgang til noe annet hadde jeg nok borret omtrent horisontalt for å få en grop foran og så tatt det bit for bit. Dog betinger det at det er tørt og at man har "god" tid.

Ser også ganske god effekt av sporene som er saget i fjellet. Tror optimale firkanter med hull i senter også kunne hjulpet endel.
  (trådstarter)
   #76
 4,213     0
HSt - hvilken dimensjoner borrer du forresten med på kiler, 20mm?

Hadde vært kjekt å ha eget borreutstyr, men 34mm tror jeg blir ganske dyrt...

HSt
   #78
 37,125     Lillestrøm kommune     0
Jeg borer med 28mm, det som Bosch leverandøren mener er max for min maskin ( i fjell). Derfor har jeg aldri brukt fjellsprekk for jeg forsto det slik at en nesten må opp på 30-35mm for å få god effekt. Har noen 16mm minikiler, de er for å dele en stein. Men har kjente som har brukt ca 22mm, så det finnes kiler for mange forskjellige diametre.

Ser ut som du knakk det pent opp langs kanten du ønsket her.
  (trådstarter)
   #79
 4,213     0
Hva slags hastighet får du i granitt med 28mm, hvor mange cm per minutt?

Konklusjonen min er at man uansett nå ha en ganske kraftig piggfunksjon i tillegg til borringen. Både med fjellsprekk og simplex kan steinen trenge en ekstra kakk, enten for å slippe eller sprekke helt opp. Det er nok enklere å få til på luft, men forhåpentligvis mulig å få noe som virker greit nok på strøm også. Tror utstyret jeg bruker på luft er ca 50J, man skal nok være heldig om man får halvparten...
HSt
   #80
 37,125     Lillestrøm kommune     1
Vanskelig å si om fart, det de sier er at du skal prøve å la maskinen jobbe selv, men borer jeg ikke nedover så stemmer ikke det.  Noen kan ha sett min beskrivelse  at jeg kjøler bor i vann og jeg tar det opp og kjøler det i en isboks med vann, gjør det ca hvert minutt, og da er jeg gjerne nede på 30cm + dybde på 3min eller noe slik.

Tanken er at jeg kjøler før boret er så varmt at det tar skade av bråkjøling, min erfaring er at borene knekker hvis de blir alt for varme (nede ved borspissen ca 1-2cm over). Jeg bruker Irwin bor. Har sett brudd på andre fabrikat så borknekk følger ikke produsent