jaf
   #31
 6,314     tromsø     0
Jeg får inntrykk at porebetong trekker vann. xps er vanntett og vil reflektere eventuell fukt tilbake til fuktig side og ned. Andre kan gjerne rette meg. Det er jo litt risiko konstruksjon. Tror jeg ville prøvd å fjerne litt fjell. For å gi vannet litt plass til å gå ned i grunn. Jeg ville ikke støpt. At det er en 25cm plass støpt betongmur burde holde. Den er sterk nok til å holde en 25 etasjes boligblokk. 

   #32
 4,672     Sørlandet     1
Jeg får inntrykk at porebetong trekker vann. xps er vanntett og vil reflektere eventuell fukt tilbake til fuktig side og ned. Andre kan gjerne rette meg. Det er jo litt risiko konstruksjon. Tror jeg ville prøvd å fjerne litt fjell. For å gi vannet litt plass til å gå ned i grunn. Jeg ville ikke støpt. At det er en 25cm plass støpt betongmur burde holde. Den er sterk nok til å holde en 25 etasjes boligblokk.

Porebetong skal ikke trekke vann her.  Men er uansett derfor TS bør beholde knotteplasten. Xps er vanntett. Men vil lekke i plateskjøtene. Hvordan man skal bygge en hel vegg av xps og samtidig ikke punktere knotteplasten ser jeg ikke helt. Denne vil heller ikke presse knotteplasten mot fjellet heller. Knotteplast er litt uregjerlig uten en helt rett vegg eller masser som holder den på plass. Misjonen til støp er å presse knotteplasten mot fjellet samtidig som man får en god vegg på utsiden som ikke råtner. Det samme kan man oppnå med multipor og bakfyll med løs leca eller pukk. Støpen skal ikke bære noe spesielt egentlig. Grunnmuren står jo fint som den gjør. 

Tenker du å ta vekk knotteplasten så har du ikke noe tettesjikt. Xps eller ei.

(Multipor finnes i blokker som mures omtrent som leca. Trenger ikke å bruke de der platene.
  (trådstarter)
   #33
 2,384     0
Om jeg kan unngå å støpe så gjør jeg gjerne det. Det blir en merkostnad jeg ikke er veldig lysten på. Veggen må jo kles med noe innvendig, om det blir xps, porebetong eller stender + mineralull er ikke så nøye. Det som betyr noe er at løsningen holder og ikke angrepet av sopp, råte eller fuktskader. Om xps eller porbetong er dyrere enn andre løsninger er helt greit så lenge det er en sikker løsning.

Boken fra sintef som jeg leste anbefaler jo mineralull direkte på vegg, men i mitt tilfelle så vil jo ikke det fungere når jeg har vanninntrengning mellom mur og fjell.

Om xps/porebetong limes direkte på eksisterende vegg så vil det jo komme i kontakt med fjellet enkelte steder, og dermed få vann på seg direkte. Legger jeg knotteplast i mellom så vil jeg ikke klare å presse det helt inntil, samt jeg får en forskyvning i forhold til området uten knotteplast og dermed ikke slett vegg.

Ideelt sett så hadde jeg jo satt opp en ny vegg med isoblokk eller tilsvarende innenfor den gamle, men igjen er det et spørsmål om kostnader og mangel på kunnskap fra min side til å gjennomføre det. Mye som skal gjøres her hjemme, så må prøve å begrense litt så det ikke tar budsjettet frar kjøkken, vaskerom eller andre ting som strengt tatt er høyere prioritert enn kjelleren.

Så om jeg skal oppsummere litt her så er dette valgene:

- Ny innervegg med luftespalte på 25 cm. Må mest sannsynlig legge til en avfukter til regnestykket her for å få ut fuktig luft i luftespalten.

- Sette opp forskaling og støpe mot knotteplast opp til området som er synlig fjell. Må hente betong på henger og trille inn med trillebor.

- Forskalingsblokker og støpe i her samtidig som gulvet blir støpt med bruk av pumpebil

- Lime xps/porebetong direkte på eksisterende vegg og foran området med fjell. Her vil valgt material komme i kontakt med vann 300 dager i året her i Bergen

- Bruke porebetong av blokker. Trekke det noen cm ut i fra eksisterende vegg/fjell. Lime samme til en mur til toppen skjuler fjellet og fylle igjen tomrommet med pukk/lecakuler, så støpe/porebetongplate på toppen. Blokkene bygger vel 15, så jeg får da en kiste på rundt 18-20 cm ca 130cm opp på veggen

Noe jeg har glemt her i farten?

Skal få tatt noen bilder nede nå der knotteplasten er borte slik at det er enklere å se helheten i rommet.

  (trådstarter)
   #34
 2,384     0
Høyeste punt er faktisk 145 cm over pukk i ene hjørnet. Motsatt hjørne er ca 80 cm. Som dere ser så er det mye fjell som må fjernes om jeg skal komme inn 10 cm under muren over alt. Utgangspunktet mitt var jo en luftespalte og derfor ikke så kritisk at fjellet var 1-3 cm lengre ut enn muren.

Her er noen bilder om ikke annet

Alternativ til rom i rom/luftespalte? - 20200720_183028.jpg - ProphetSe7enAlternativ til rom i rom/luftespalte? - 20200720_182904.jpg - ProphetSe7enAlternativ til rom i rom/luftespalte? - 20200720_182845.jpg - ProphetSe7enAlternativ til rom i rom/luftespalte? - 20200720_182819.jpg - ProphetSe7enAlternativ til rom i rom/luftespalte? - 20200720_182755.jpg - ProphetSe7enAlternativ til rom i rom/luftespalte? -  - ProphetSe7en
   #35
 4,672     Sørlandet     0
Om det var uklart så innbefatter både løsningen med porebetongblokker, forskalingsblokker eller støp at du beholder knotteplasten. Samt at luftespalten forsvinner ved at støpen presser plasten inn eller mellomrommet plast-blokker fylles med løsleca/pukk (og presser plasten inn på den måten). Ingen luftespalte.

Det kommer ikke helt frem i sammendraget ditt;)

Det er noen fine tråder her inne om duggpunktet,relativ luftfuktighet og innvendig isolering av kjellere. Det er noen prinsipper man absolutt bør forstå før man gir seg i kast med dette. Lesing anbefales:)


Lykke til uansett! Du har en stor jobb foran deg for å ferdigstille kjelleren:)
jaf
   #36
 6,314     tromsø     0
I verste fall, hvis du murer opp en ny mur. Da kan muren gå 45`grader i hjørne med inspeksjonsluke i veggen i hjørne og  så 25cm langs langveggen ? Helt teoretisk, så går de kanskje å pikke den gamle muren ned og bruke halvparten som ikke er så skadde om igjen ? Jeg ville gjort ferdig mye av det andre i kjeller og tatt dette til slutt ? Så får du tenkt litt ? Enig med zippy. Heng opp knotteplast , som vil reflektere fukt og sende den ned i grunn. Du vil ikke kunne støpe gulv og vegg samtidig. Det blir for mye arbeid. Hvis du ikke har 10 mann i sving (murere), Arbeidsmengden er veldig stor, hvis du gjør dette på fritid. Det tar fort 6 måneder. 
   #37
 739     0
Jeg festet 50mm tetti på veggene, stopper nede mot pukken. Membran i skjøtene. Pusset og sparklet med slett glassfiberduk på. Har fliser på gulv, med sokkelflis. Fukt/råte/soppsikkert.

  (trådstarter)
   #38
 2,384     0
Knotteplast skal jeg beholde. Nå var den som var der for kort, full i hull og den var tydeligvis feil vei om knottene skal innover. Så den måtte av og da kunne jeg like gjerne gjøre det nå som jeg skulle ta noen ekstra bilder. Ny kommer på i morgen.

Avvente veggen er ikke så lett. Neste steg i kjelleren nå er jo å få revet veggen som skiller dette området fra resten av kjelleren. Videre er det åpent fra resten av kjeller og inn i resten av huset via entreen. Så når veggen nå går ned og gulv blir støpt så må jeg opp med en ny vegg så snart som mulig for å ikke ha fjellet som en del av boligen Laughing. Denne veggen blir da enden av entreen, en del av kjellerstue og en del av teknisk rom.

Skal ikke være lett dette tydeligvis

Takk for hjelpen så langt ihvertfall Smile
  (trådstarter)
   #39
 2,384     0
Jeg festet 50mm tetti på veggene, stopper nede mot pukken. Membran i skjøtene. Pusset og sparklet med slett glassfiberduk på. Har fliser på gulv, med sokkelflis. Fukt/råte/soppsikkert.


Hadde jeg ikke hatt fjellet her så hadde jeg nok gjort noe slikt, enten med xps eller porebetong. Fjell med rennende vann ødelegger litt kan en si
  (trådstarter)
   #40
 2,384     0
Var forøvrig innom hos en i nabolaget nå som har bygget ut kjelleren sin. Egentlig bare for å få litt impulser å se hvordan han hadde løst det.

Der var det mye fjell, men ikke vanninntrengning i samme grad som jeg har. Han hadde lagt knotteplast ned langs fjellet, ned i pukk og så satt opp en liten mur i forkant, 15-20 cm over gulvhøyde. Alt av vann som kommer inn går da bak knotteplast og ned i pukk under muren og gulvet.

På topp av muren hadde han reist en vanlig vegg med stendere av tre, skrudd terrassebord eller tilsvarende på baksiden av hver stender. På innsiden av terrassebordene, mellom hver stender hadde han limt fast xps. Til slutt var veggen kledd igjen.

Nå ønsker ikke jeg å bruke noe treverk i min konstruksjon, men spørsmålet mitt går i retning noe tilsvarende.

Knotteplast ned i pukk, så en liten mur, og til slutt lecakuler i bakkant av muren for å fylle igjen området der vann har nedslaget. Fremfor reisverk i tre bruker jeg stål. Glippe mellom eksisterende mur og ny vegg blir da minimal, bare nok til at jeg hindrer kontakt med fjellet.

1) Kan xps/porebetong monteres på stålstendere?
2) Vil det i så fall være noe problem at det da er fuktig mellom grunnmur og ny vegg av stål, xps/porebetong? Det er jo ikke noe som kan ta skade av fukt om det bygges opp på denne måten?