1,082    34    12  

Bad under bakkenivå. Ventilering av yttervegg.

 15     0
Hei.
Har revet et 11 år gammelt bad pga. en vannlekkasje. Innenfor grunnmuren var det satt opp ubehandlede stendere som ikke var i direkte kontakt med mur. Disse var helt uskadd. Bunnsvillen under disse stenderne var også stort sett fin med unntak av et 15cm langt felt. Der var treverket litt angrepet av råte nederst. Det er nok litt diffusjon gjennom veggen pga. terrenget. Jeg planlegger å bygge opp veggen igjen. Helst med kun uorganiske materialer, evt. med f.eks. en impregnert bunnsvill (godt uttørket).

Siden et slikt rom under bakkenivå er en risikokonstruksjon ønsker jeg å innføre en form for mekanisk drevet ventilering nederst inni veggen. Er det noen som med suksess har konstruert noe slikt? Jeg kan lage ventilkanaler i begge endene av veggen.

Jeg ønsker ikke å starte en utvendig dreneringsdiskusjon her. Terrenget er meget krevende på oversiden av huset, og jeg går ut fra at jeg har så god drenering som jeg overhode kan greie å oppnå.

   #1
 24,668     Akershus     1
Hva med å lime opp Litex eller XPS og sette fliser utenpå?
Signatur
TSt
   #2
 14,509     0
Enig med KjellG  her.  Ikke noe organisk inne i veggen,  ingen luftespalte bak heller, det fører bare til at en lufter inn luft som kan kondensere på den som blir den kaldeste flaten i huset.  Jeg har hatt vegg med luftespalte og det var helt fuktig isolasjon, forstår ikke hvorfor det ikke var fullt av sopp og mugg,  tror kanskje det her tørket opp i deler av året eller at tidligere eier som hadde gjort dette fyrte masse i peis i kjellerstuen slik at det først er når jeg flyttet inn at det har blitt vått.  
Når terrenget er krevende på oversiden av huset er det kanskje rett det du skriver men da er det enda viktigere at en prøver å unngå feil på innsiden i allefall. Egentlig er det utvendig det meste av isolasjonen skal være. 
   #3
 5,336     Tromsø     2
Kanskje dette er et prosjekt der Molliesafe kan komme til nytte?

http://www.molliesafe.no
Signatur
   #4
 8     2

Kanskje dette er et prosjekt der Molliesafe kan komme til nytte?

http://www.molliesafe.no

Hei.
Her kan Molliesafe være til stor nytte. Om du ser inne på vår hjemmeside www.molliesafe.no finner du løsningen på hvordan en ventilerer bort fukt inne i byggkonstruksjonen. Moliesafe er et patentert produkt som finner, fjerner og forebygger fukt i alle typer bygg. Gå gjerne inn på vår facebook-side også. Der ligger det også mye informasjon.
Mvh Eiri J. Harila, daglig leder i Molliesafe AS
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ikke sett på systemet før men hadde det vært kontroll på luften som ble tilført så hadde det kanskje vært noe. Trekkes det luft ned bak isolasjonen så kondenserer vel fukt på yttervegg før den når ned til kanalen ?
   #6
 8     0
Det er full kontroll på luften. Lufttrekken er på innsiden av kanalen, og suges igjennom slik at det ikke kan slippes luft ut i veggen. Luften plukker med seg fukten i gassform gjennom ventilene i molliesafeprofilen.
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Videoen viser at luft dras ned inne i veggen langs ytterveggen, hvor kommer denne luften fra ? Er den tørr med duggpunkt under murens temperatur kan det fungere hvis ikke gjør denne luftingen kanskje mer ugang enn nytte slik jeg ser det.

   #8
 24,668     Akershus     0
Så langt jeg forstår monteres denne kanalen langs gulvet på utsiden av badets membran. Altså på tørr side, et sted det ikke skal være noe fukt. Dersom noe fukt likevel trenger gjennom membranen fungerer listen som en «støvsuger trekker til seg fuktig luft og transporterer denne til avtrekksystemet i huset.

Så langt vil avtrekket bare gi et undertrykk, ingen utlufting, gitt at kanalen er tett. Derfor monteres en ventil ved gulvet på tørt sted i badet. Her slippes luft fra badet inn i kanalen og suges gjennom. Underveis vil denne lufta muligens trekke med seg ev fukt fra utsiden av kanalen. Dersom hullet i membranen er lite, vil trolig dette suget bli tilsvarende ubetydelig.

Min forståelse. Dette er delvis greit forklart i videoen. Ventilen har jeg oversett.
Signatur
   #9
 8     0
Hei igjen.

Det vil alltid være en fuktvandring mot innvendig side som skal avfukter seg mot rommet i rom som har vegg mot terreng. Dersom en dekker til denne avluftingen med en isolert sak, må en på en enkel måte sikre at isolasjon ikke blir våt og at fuktvandringen blir ivaretatt med en enkel ventilasjon som kan tørke opp mellom kjellerveggen og utforet vegg.

Det trekkes ikke luft ned langs veggen. I videoen er de blå pilene en indikasjon på kondens som trenger igjennom fra bakken/grunnen og inn i konstruksjonen. Dermed vil det alltid bli kondens i en kjellervegg. Når du så bygger inn kjellervegg vil denne kondensen bli liggende inne i den bakenforliggende konstruksjonen. Denne kondensen må transporteres ut. Fukten vil vandre mot overgang mellom gulv / vegg. Ved å montere molliesafeprofil liggende under svill mot kjellergulv/kjellervegg vil fukt i gassform bli transportert ut til et trygt sted. Mollieasfeprofilen som benyttes i kjeller har ventiler både mot innervegg og yttervegg.
Molliesafe tar inneluften fra et tilstøtende rom, luften blir sugd igjennom kanalen og føres ut til et trygd sted. Luften som føres gjennom Molliesafeprofilen er varmere enn temperaturen inne i veggkonstruksjonene, og vil derfor "plukke" med seg fukt i gassform.

Videre står det på alle typer membraner at disse ikke er damptette. Dette vil si at når en dusjer vil du få en dampgjennomtregning fra baderommet, gjennom membranen og inn i den bakenforliggende konstruksjonen.

HSt
   #10
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Isolerer en ute så flyttes kondenspunktet utover, produktet er kanskje ikke så galt som videoen fikk meg til å tro.