#31
 1,724     Trondheim     1
Dette blir for dumt, at dyr greier å tygge seg gjennom plast har ingenting med at det er organisk å gjøre. Det har med hardhet og konsistens å gjøre derimot. De gnager ikke for å "kose seg". 
Var en skadedyrbekjemper som bemerket at rotter kunne gjøre det med betong og. Hvertfall klarer de sikkert å lage ganger i porebetong hvis de vill. Men akkurat som med plast så gjør de ikke det såfremt de vil veldig forbi der.
Lykke til å montere elektrisk anlegg eller vannrør/avløp helt uten plast.
Med tanke på at denne kanalen som diskuteres her er i "rottefri" miljø, altså innendørs og er dessuten åpen pga at det er ventilert så vil nokk risikoen for dyr/insektsskader være begrenset. Hvis man har rotter i hus som begynner å gnage på denne kanalen så har man nokk andre, og mye større byggetekniske problem. Rent byggteknisk så er PVC helt tryggt.
Mvh
Sakke

   #32
 932     Bergen     0
Ok, jeg gir meg; så insekter har ingen matnyttig verdi av hardplast, så selv om det er organisk tilbys det ingen ernæringsverdi, sikkert fordi det er så hardt.

Mykere plast, slik som styrofoam (EPS) er snaddermat, ihvertfall.

Det jeg må styre unna er ihvertfall papirbaserte ting, slik som cellulose og tilogmed impregnert trevirke

Hva med polyuretan, da, som jeg nylig fant ut var organisk også?

Har lest at mange insekter liker lim, også. Hva er det i limet de liker?

Er det på noen måte jeg kan klassifisere dette med hva jeg skal ha som bygningsmaterial og hva jeg ikke skal ha?

Så istedenfor å si dødt hus, eller inorganisk hus, så sier jeg ikkematnyttig for insekter hus? Finnes det noe klassifiserbart skille?;)




Bad under bakkenivå. Ventilering av yttervegg. - 30574B3E00000578-3406696-image-a-6_1453220019353.jpg - famadorian
   #33
 1,724     Trondheim     0
EPs/XPS er nokså uorganisk(ikke naturlig forekommende), riktignokk laget av hydrokarboner men er syntetisk materiale og ikke mat til insekter. Maur liker det dog for å lage ganger og tue i dette, men de spiser det ikke. Her er dog skadepotensialet mye høyere grunnet produktegenskaper.
Man må altså skille på hydrokarboner og karbohydrater.
Polyuretan har jeg ikke noen kunskap om utøver at jeg antar at omtrent samme gjelder for det som for XPS/EPS.
Lim? Mange av de lukter ganske sterkt, må være noe der som gjør at insekter/dyr kan ta feil av det?

Mvh
Sakke
   #34
 8     0
For høyt fuktnivå inne i bygningskonstruksjonen danner sopp og råte og er et økende problem i dagens samfunn. Dette er noe som kommer frem bl.a. fra statistisk sentralbyrå i forhold til bygningsskader. Mellom 60-70 % av alle bygningsskadene kommer av fukt meinerSintef byggforsk. dette kan du lese om i forhold til bygningsskader for 2016. Så hvordan kan du da få ned fuktigheten inne i veggen din? Det er der Molliesafe kommer inn. Molliesafe er et patentert produkt i 14 land i Europa, og det er mønsterbeskyttet. Molliesafe reduserer fukten inne i veggen din eller i lukkede åpne rom vedå transportere bort fukt. Det kan bli montert logger som gjør at du selv kan overvåkeden relative fuktigheten og temperaturen inne i veggen. På denne måten vil du da også få beskjed om oppstår uforutsette tilstandersom øker fuktnivået.

Gunnvld Harila er også opptatt av dette med Skjeggkre og Sølvkre som nå har kommet frem i søkelyset i den senere tid. Her har han funnet en del informasjon om disse.
Skjeggkreer nattaktive og oppdages derfor ofte på morgenen når man skrur på lyset. De trives best i fuktige miljøer, men sammenlignet med sølvkreet klarer de seg også bra i tørrere miljøer. De finnes derfor oftere i rom uten innlagt vann, sluk og avløp. Fuktige områder (55 til 95% RF), derfor anbefales det å redusere det til ca. 50% RF. Dette kan gjøres ved hjelp av Molliesafe, montert i konstruksjonen som å ventilere fukten ut til sikkert sted.
I Norge lever skjeggkreet kun innendørs og blir funnet stadig flere steder. De er observert over hele landet, og mange av funnene er fra moderne leiligheter. Man kan møte dyrene hele året. De spiser både plante- og dyrematerialer. Selv små mengder brødsmuler, mel, matrester, døde insekter, tørre blader eller andre organiske materialer vil være tilstrekkelig til å holde liv i en bestand. Voksne individer kan også klare seg fint på materialer som papir og tapet, men full utvikling fra nymfe til voksen krever en mer variert diett. Livssyklusen er lang, og utvikling fra egg til voksen strekker seg normalt opp mot 3 år. Etter kjønnsmodning kan de voksne leve i ytterligere tre år, og de legger i gjennomsnitt 56 egg pr år. Voksne individer kan overleve i opptil 9 måneder uten å ta til seg næring.
Skjeggkreer nattaktive og oppdages derfor ofte på morgenen når man skrur på lyset. De trives best i fuktige miljøer, men sammenlignet med sølvkreet klarer de seg også bra i tørrere miljøer.  
Fuktige områder (55 til 95% RF), derfor anbefales det å redusere det til ca. 50% RF. Dette kan gjøres ved hjelp av Molliesafe, montert i konstruksjonen som å ventilere fukten ut til sikkert sted.
Både voksne individer og nymfer er sensitive for lave og høye temperaturer. Utvikling og aktivitet begrenses kraftig ved temperaturer under 16 °C og stanser helt ved 11 °C. Temperaturer over 26 °C begrenser også levetiden betraktelig, og dyrene dør etter én time hvis de utsettes for 41 °C temperatur.

Det er nok også mange andre insekter som trives best i et fuktig miljø. Vår tanke er at når du får ned den relative fuktigheten så vil mange insekter misstrives, og det vil ikke være fare for oppvekst av muggsopp og råteskader.