#21
 224     Østlandet     0
Relativ luftfuktighet (RF) på rundt 40-50% er ønskelig. Den er gjerne lavere i fyringssesongen og høyere sommerstid, spesielt ved fuktig vær. Blir RF under 30 % i lengre tid vil treverk kunne sprekke og vi vil kjenne det i luftveiene. Tilsvarende er RF over 60 % i lengre tid også uheldig og kan føre til muggdannelse og fuktskader.

  (trådstarter)
   #23
 90     Sarpsborg     0
Dro rett til butikk å kjøpte en slik fuktmåler med tempmåler og slikt istad. Den har nå stått på en stund i kjellerleiligheten. Og den ligger på normalt 54-58% når vi tusler rundt der nede.. Er dette høyt? Vet ikke hvordan den er på morran etter vi har ligget å sovet, men det skal jeg sjekke inatt =)

Vil det evt hjelpe om jeg kjøper en kjøkkenventilator og lar den stå på og nettene f.eks?

Setter stor pris på tips til andre forslag om hva som kan gjøres. Pr.idag har vi kun tre ventiler, alle er åpne, en i hvert rom, + kjøkkenventilen som er tettet igjen, men den blir åpnet når vi kjøper kjøkkenventilator. Alle ventiler i alle vinduene står åpne. Skal også montere en ventil på toppen av trappa som går opp til 1.etg, der hvor stua er.

Kan det evt være en fordel å montere inn en slik "baderomsvife" i en av de lufteventilen jeg har på veggen? evt den oppe på toppen av trappa ved 1.etg? Slik at den drar ut luft der i 1.etg, og luft kommer inn gjennom ventilene i kjeller? Det må vel kanskje funke? ettersom det er jo åpent mellom alle rom.

Ser lissom for meg at ventilene i kjelleren drar inn luft, som så svever igjennom kjellerleiligheten, opp trappen og ut gjennom lufteventil, evt at det sitter en vifte i denne

Setter stor pris på var =)
Siste redigering: 22. oktober 2011 22:05:55 av lasse_andre_hansen
   #24
 106     Hjemme     0
Hvis du har kjøkkenventilator så skal den stå på hele døgnet på laveste nivå.  Når det dusjes eller lages mat skal den stå på maks mens det pågår og ca 10 min etterpå.  Har du ikke kjøkkenventilator så må du uansett få det, eller så vil det lukte mat forever.

Jo kaldere det er ute jo lettere kondenserer det på vinduet, uten at fuktigheten i rommet nødvendigvis har økt. 
  (trådstarter)
   #25
 90     Sarpsborg     0
hmm, okay =) Takker for svar. Kjøkkenventilator skal kjøpes. Men hva mener folk om det andre jeg skrev da, om å montere en ventil på toppen av trappa i 1.etg.
Tanken var da at luft kommer inn gjennom ventiler i kjeller, og ut gjennom ventil på toppen av trapp.
Og montere en kjøkkenventilator som står på heletiden/ofte.

Vil det hjelpe?

Hva med luftfuktigheten som jeg måler til rundt 54-58% i leiligheten, er det mye? Gradene ligger da på 22-23
Mener å ha lest at 40-70% er normalt, altså alt i mellom der er ikke skadelig for hus eller menneske.
Stemmer dette?
   #26
 20 933     Akershus     0
Hadde omtrent samme problemet i nybygd hytte: ventiler i overkarm, ikke noe mer. Iset totalt igjen om vinteren. Etter at vi fikk installert avtrekk på badet og satte gløtt på alle dører var alle sorger slukt. En kjøkkenventilator vil gjøre samme nytte.

En annen ting: Rømningsveier?

Hitsetter: "Krav til rømningsvei er at bredde + høyde skal minst være 150 cm i åpen stilling til sammen. Bredden skal være minst 50cm, og høyden minst 60cm."

Dere har vinduer på 50cm, det er for lite. Er det to uavhengige rømningsveier fra denne leiligheten?

Det høres for meg ut til at dette aldri vil kunne bli godkjent som rom for varig opphold. Det er av mindre interesse, men brannrømming og varsling er viktig!
Signatur
  (trådstarter)
   #27
 90     Sarpsborg     0
Har en rømmningsdør i hver ende av leiligheten. Den ene går rett opp i gang, der man enten kan gå ut eller inn på stua, den andre går opp til en annen del av huset i 1.etg og så ut. Vinduene er 120cm lange, og 60høye og disse har vi 4stk av.. Er kun et vindu inni en bod som er 120x50cm. Så nok av rømmningsveier. Har hatt brannvern innspeksjon eller hva man kaller det..

Men du mener det vil hjelpe meg en kjøkkenventilator som drar luft ut? mens de andre ventilene bare står åpne?
Hva med å sette inn en ventil på toppen av trappa fra kjeller og opp i 1.etg. Altså på toppen av trappa. Vil dette hjelpe? Vil fuktigheten gå opp og ut der da? evt med en vifte der som blåser ut?
Hva med luftfuktigheten som vi måler til rundt 54-58% er dette mye?

   #28
 20 933     Akershus     0

Men du mener det vil hjelpe meg en kjøkkenventilator som drar luft ut? mens de andre ventilene bare står åpne?


Funker med avtrekke bad på hytta og kjøkkenventilator + bad her sammen med ventiler og lekkasjer i kontruksjonen. Spalteventiler på hytta var definitivt for dårlig selv med 2-3 personer når det var skikkelig kaldt.
Signatur
   #29
 5 188     Østlandet     0

Men du mener det vil hjelpe meg en kjøkkenventilator som drar luft ut? mens de andre ventilene bare står åpne?

Hva med luftfuktigheten som vi måler til rundt 54-58% er dette mye?

Varm luft stiger og kald luft synker, så jeg tror du kommer til å tømme 1.-etasjen for varm luft før du får ut fuktig luft fra kjellern.
Hvorfor slik motstand mot å kjøpe luftavfukter?
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 90     Sarpsborg     0
luftavfukter hjelper vel ikke mot luftsirkulasjonen?
Men tittet på denne på clas ohlson: http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=162473653

Vil det hjelpe med kjøkkenventilator, og evt at jeg kjøper denne luftavfukteren, og kjører den i ny og ne når det er veldig høy luftfuktighet?? Eller vil det holde med kjøkkenventilator?

Er 54-58% høy luftfuktighet?