16,752
12
8
Energimerking D på nyere hus?
167
4
Jeg er på husjakt om dagen og har sett meg ut et nyere hus, men stusser litt på merkingen energimessig. Huset var ganske nytt og strøkent men var merket D. I mitt hode virker det litt lavt, men kanskje A og B er meget godt isolerte hus og D er også bra?
Takker på forhånd for svar fra kloke hoder!
Takker på forhånd for svar fra kloke hoder!
En bolig med rød D vil høyst sannsynlig være en bolig av nyere dato, eller bolig som er renovert/oppgradert.
Hvis du er ute etter en energieffektiv bolig ville jeg sett etter en bolig av nyere dato med vannbårenvarme og bergvarmepumpe eller lignende oppvarmingsløsning. Boligens standard og oppvarmingsløsning har liten eller ingen innvirkning på boligens verdi og det vil med andre ord si at det kan være gunstig å la andre ta denne investeringen før du kjøper boligen.
Folke (Energirådgiver bolig i Entelligens AS)
Klasse A er kun for passivhus med virkelig passivhusstandard. Etter hva jeg fant frem til for noen måneder/snaut år siden var det ikke særlig mange boliger i Norge med klasifikasjon A.
Klasse B er for meget godt isolerte hus. Selv har jeg vinduer med u-verdi 0,7 w/kvm, 40 cm glava pluss litt annet i takene og jeg klarer akkurat å vri meg in på en B, en blodrød B.
Klasse C er beregnet for de som bygger etter dagens forskrifter.
Klasse D er for relativt bra isolerte boliger men de er litt dårligere isolert enn hva kravet i dag er. Det meste av nyere boliger, eldre enn 3 år (ca), som ikke har gjennomgått relativt omfattende tiltak med etterisolering vil havne i denne gruppen.
Tror dette kan være et relativt greit oppsett.
Når myndighetene innførte denne skalaen gjorde de etter min mening en kjempedårlig jobb. Det er overhodet ikke tatt hensyn til hva som kommer i årene fremover og vi vil få samme tull som på hvitevarer med A, A+, A++, A+++ osv. Noe som gjør at det hele blir bare surr siden ingen husker om A+ eller A+++ er det beste og hvilken forskjell det er. Her burde A for boliger vært boliger som gjennom livsløpet produserer mer energi enn de totalt forbruker, B burde vært de som er selvforsynte mens C burde vært dagens passivhusstandard. Men å se fremover må man for all del unngå. Litt avsporing.
Når det gjelder boligens aktuelle forbruk er det en helt annen sak. Da kommer vaner, sløsing eller nøkternhet frem. I Tyskland ble det holdt kurs for alle som kjøpte passivhus i et større prosjekt. Da ble det bla fokusert å at når en skulle koke vann så skulle en ikke ha mer vann i kjelen enn akurat det en skulle benytte. Kaffetrakteren skulle kun fylles med det antall kopper en skulle drikke. Dusjing skulle foregå med at en stengte av vannet mellom innsåping og skylling. Samme med tannpussen. Fukte børsten og stenge av vannet. Ikke som mange nordmenn gjør, at de lar lunkent vann renne mens de pusser tennene. Passivhus er like mye en livsstil som en byggemetode. Og det er folk på forumet her som er så flinke til å spare vann når de dusjer at det er nesten utrolig.
Folke (Energirådgiver bolig i Entelligens AS)
Om en har en bolig som er fyrt opp med elektrisk element som er godt isolert men som likevel havner på C, men om en "leker" litt med opplysningene så ville den blitt en B. Dvs at den er veldig nært på en B. Men er en blodrød C.
Om en setter inn en varmepumpe kan den da endre seg til en rød/grønn B?
Folke (Energirådgiver bolig i Entelligens AS)