(trådstarter)
   #71
 269     0
Uansett hva du gjør ,som jeg har lest så må du bruke en vinsperre som puster.Slik at fukt kan komme ut av veggen og ikke blir sittende fast.Skaper bare problemer.Sopp og råte er konsikvensen av det arbeidet.

   #72
 22,342     Akershus     0
Som jeg sikker har sagt før så er plast lett å bruke, billig og på mange måter bra, men den må legges riktig ellers får man lettere problemer enn om man bruker dampbrems.

Det må kun brukes ett difftett lag ellers blir fuktighet sperret inne og da råtner det.

Uansett må yttersiden av veggen være så diffåpen at fukt kommer ut.

Kort: Inne tett, ute åpen (men ikke så åpen at det blåser igjennom)
   #73
 969     0
Har et hus ifra 1880 årene.Tok enn rehab på deler av huset skrev et brev til byggforsk for å få deres mening om hvordan det skulle gjøres på best mulig måte. Dette er ca 10 år siden. Jeg har alltid vært liten tilhenger av plast i hus. Og beskrev hvordan oppbyggingen av veggen skulle bli til slutt når jeg var ferdig fra utsiden :
kledning-gu gips-12 cm rock isolasjon-krysslektet7+5-tømmervegg 73mm-diff. åpen vinsperre-5cm iso-gips.
Sa at jeg ikke ville ha plast i veggen p.g.a. den delen av huset som ikke ble rehabilitert nå men 5 år tidligere hvor det ble brukt plast.dette var jeg ikke fornøyd med da det til tider kunne dugge på vinduene unntatt på ett rom som jeg ikke brukte plast. Jeg ventet i ca en mnd på svar i fra dem og da jeg ringte til byggforsk hadde de tydelig diskutert dette. Det offisielle svaret var at jeg skulle bruke plast, men det var ingen ting i veien med å gjøre det på den måten som jeg beskrev også argumentet om hvorfor jeg ikke ville bruke plast. har ø16 ventiler i alle rom med en vindsperre i. Dette fungerer helt utmerket. Tenkte på den tiden å bruke cellolose isolasjon men slo det ifra meg (det var litt tull med leverandøren d.v.s leveringsproblemer) men har stor sans for den type isolasjon. Leste en rapport angående bruk av cellolose isolasjon Vs glava/rockwoll og der kom cellolose isolasjon bedre ut, de introduserte blant annet sopp i de forskjellige isolasjons typer og det var bare i cellolose isolasjonen der soppen ikke ville vokse. Så hvis cellolose isolasjon hadde vært mer tilgjengelig til folk flest tror det hadde vært mer i bruk.Gå inn på siden til Isofiber  www.isofiber.no
Så blir du sikkert overbevist.  ;D Grin
Signatur
   #74
 22,342     Akershus     0

da det til tider kunne dugge på vinduene
Du må skifte ut luften i rommet (lufte/ventilere). Hvis du baserer deg på at fuktigheten skal forsvinne gjennom veggen er det stor fare for at den råtner.

Vindsperre kan brukes som "fuktspeffe", men den må være tett og mye tettere enn vindsperren.
   #75
 212     Sør-Trøndelag     0
Uansett dampsperre eller ikke, velger man å isolere ett tømmerhus på innsiden flytter man nullpunktet. Dette kan være kritisk uansett. Mange gamle hus er like fine i dag, uavhengig om de har blitt nedfuktet gang på gang, poenget er at de får tørket ut. Og ofte er dette fordi husene ikke er isolerte og varmen på innsiden strømmer gjennom vegger og veggene dermed blir tørket opp. Isolerer man på innsiden er dette en risiko uansett. Nå skal det nevnes at treverk som er 100 år gamelt er generelt av en mye bedre kvalitet, kjerneved ble benyttet til vinduer og tettvokst tre til utvendig kledning, dette har nok reddet mange etterisolerte hus :)
Dette ble meste en digresjon ;D

Edit; Ytterligere ett problem med utvendig kledning er behandlig av denne, nå i dag benyttes oljebasert maling og denne legger seg som ett ikke-pustende-belegg utenpå treverket. Da slipper ikke fukt som kommer inn (gjennom sprekker ol) så lett ut og treverket råtner. Før brukte man linoljemaling og dette er en naturlig impregnering som trenger inn i treverket og som gjør at dette får puste og tørke ut. Denne type maling er muligens på vei tilbake igjen.
Siste redigering: Tuesday, September 2, 2008 8:54:06 AM av Fëanor
Signatur
   #76
 969     0
Du må skifte ut luften i rommet (lufte/ventilere). Hvis du baserer deg på at fuktigheten skal forsvinne gjennom veggen er det stor fare for at den råtner.

Det er ventiler i disse rommene.
Det er noen som er inne på noe her i denne linken.Men det er veldig mye antagelser ute å går. Så kanskje det skulle ha forsket mer på disse husene, om hvordan det skal gjøres. det kan jo være at en del kultur skatter står å rotner på rot.
Signatur
   #77
 1     0
Noen som har sett Biri sanitetsforenings hus som vist på NRK?
Noen som kjenner til hva slags oppbygning av etterisoleringen det har vært i disse veggene? ???

   #78
 520     0
Så det sanitetshuset ja, det hadde jo råtnet helt ned på under 10 år!

Vet ikke om jeg så riktig, men var det ikke lekta ut innvendig, 5-10 isolasjon og gipsplater? La ikke merke til noen fuktsperre. Om det ikke var fuktsperre vil det vel kondensere en eller annen plass bak gipsplatene, i iso eller tømmeret.

Om så var tilfelle så blir det jo fantastiske forhold for sopp. Kalk, fukt og varme, som jo er oppskriften på sopp.

Uansett fortalte det meg at man ikke kan gjøre noe på eldre/tømmerhus uten å innhente kvalifiserte råd hos faktiske eksperter, feks riksantikvaren.
  (trådstarter)
   #79
 269     0
Er ikke lett og bli klok på alle svarene her.Føler at alle har en mening,men at det ikke er noen som vet 100% sikkert.
   #80
 752     0

Er ikke lett og bli klok på alle svarene her.Føler at alle har en mening,men at det ikke er noen som vet 100% sikkert.


Byggeskikk og metode forandrer seg, klimaet forandrer seg, og det er mange lokale faktorer som spiller inn. Men det finnes jo anbefalinger og tommelfingerregler..  og alle har jo en tommel, eller ti..  Wink