#11
 4,269     1
Hvis bjelkelaget er 2"6" så krever det ganske lite kraft å jekke på, mens et solid bjelkelag er noe heeeelt annet.

   #12
 325     Sørlandet     0
Jeg aner ikke e-modulen av gammelt 1800talls tre som siget.. men si den er 10GPa?

Da får jeg det til at 3kN vil rette ut 4cm sig, på 4,3m lang 2"6" bjelke.
Det gir 1,5kN oppoverkreft ved hver av innfestingene.
Kanskje innfestingen av bjelkene til TS klarer det?, hvis ikke går det sikkert å vekte ned med eks 200kg på hver side.

I mitt fall, med 4"8", så trenger jeg nesten 16 kN jekkekreft for å rette på 4cm. Tenker at det vil begynne å løfte på ting...
   #13
 6,426     tromsø     0
Hvis du jekker opp sig i bjelke , så skal ingenting løfte seg. En tar jo en og en bjelke. Takstein og resten av huset veier sikkert 15 tonn. Hadde tatt sjansen. Eventuelt stemplet under jekk, helt ned til kjeller. Brukt forskaling stag.
   #14
 325     Sørlandet     0
Det er tømmervegger og åstak (tenker det er det vanligste for 1700-1800 tals hus?).
Hvis det kommer en stor kraft som begynner å presse opp bjelken (som ligger i ett uttak i tømmerveggen, så vil den flytte seg noen cm oppover uten motstand inntil den støter imot den stokken som er over uttaket).

Når bjelken og stokken over får kontakt antar jeg at bjelken belaster stokken assymetrisk og stokken får da et torsjonsmoment, som begrenses av knutene og evt. dymlinger i tømmerveggen.

Hva som videre forhindrer stokken at bevege seg oppover vil fremst være knutene mot gavlvegger, disse knuter kjenner jeg ikke tilstanden til. Men tømmerveggen er ikke direkte belastet av taket, da takåsene viler på gavlene.

Hur som helst så tenker jeg at tømmervegger i grunn ikke er designet til å ta krefter som går oppover og jeg har ikke lyst å "ta sjansen" Smile.

Hva gjelder å sikre stempelen, så har jeg ikke så stor bekymring.
   #15
 7,686     Bærum     0
Det er vel bare å prøve. Sette en jekk under en bjelke og starte forsiktig mens en annen sjekker om bjelken løfter seg. Tar man en og en bjelke burde dette gå. Gulv med svikt er ubehagelig og bør fikses.
   #16
 325     Sørlandet     0
Bjelken kommer løfte seg; det er ikke snakk om den saken. Er langt unna bodybuilder, men man hør at det slipper litt i endene når man presser hardt i midten med muskelkraft
Vedr. avstiving fra ovenliggende tregulv, .. 3cm gulvbord + sponplate har ikke i nærheten av samme bøyemotstand som en 8" bjelke, så de kommer følge med i "løftet".

Men at bjelken løfter seg er ikke et problem.. Problemet er som sagt at veggene kanskje løfter seg. Slik jeg ser det så håndterer de i normale fall ikke vertikal last.. den eneste strukturelle funksjonen er å binde sammen gavlene. Jeg er ikke 100% sikker, men alt for nær 100% for å si det sånn, at jeg kommer å forskyve veggene på en eller annen måte om jeg prøver å rette ut gulvbjelken.

Vedr. svikten så er den ikke ekstremt stor. Man merker at det dirrer når man stamper hardt, men vil vel ikke si at det er særdeles ubehagelig. Det er en hel del som kommer med å bo i gamle hus (annet eks. takhøyde på 180cm noen steder).
Så om det fikses eller ikke er ikke bestemt.. men det virket som at det var noen med erfaring av slike ting inne på tråden og da passet jeg på å fiske etter info Smile, hvis det en eller annen gang blir gjort.
  (trådstarter)
   #17
 12     Vestlandet     0
Jeg er også redd for å jekke for mye i et så gammelt hus. Jeg tenkte egentlig å la være å jekke, og heller forsterke det slik det er og avrette både gulv i 2 etg og tak i 1 etg.
Så spørsmålet mitt gikk egentlig på hvordan forsterke det best mulig...
Ift stålbjelker - skrues bare c-profilen ved siden av? Trenger vel ikke jekke bjelken rett for det?

   #18
 6,426     tromsø     0
Det er helt ufarlig å løfte en gammel bjelke. Svikten i bjelken kommer av at den er underdimensjonert (den er for svak). Som en kokt spagetti, gir den etter for vekten. Prøv å løft en bjelke, og skru c profilen på tre bjelken. c profilen er veldig sterk. Legg ut et bilde .

   #19
 325     Sørlandet     0
Nja..

Svikt i bjelke kommer helt klart av at den er underdimensjonert.. men i hvert fall våre ~150-200 år gamle bjelker henger ikke 3-4cm ubelastet pga svikt uten av sig/kryp!
Jeg gikk opp og stod midt over en bjelke med en brannslokker i handen (total punktlast ~1kN). Vi hadde festet et laservater under bjelken og dama følgte med på den. Bjelken sviktet noe, men ikke i nærheten av 4 cm.
(Det må forsåvitt nevnes at der er 3cm gulvbord som stiver den opp.. isolert hadde den selvsagt sviktet mer).

Bjelken har i hvert fall under mange år endret seg formmessig fra å være et "-" til å være et "U".
Jeg lurer derfor på hvor gamle de "gamle" bjelkene du snakker om er? 

Når 1kN punktlast midt på bjelken kun beveger den noen mm  så vil det en del til, for å presse den tilbake 4cm.





   #20
 325     Sørlandet     0
Hva gjelder de lindabbjelkene så er jeg videre usikker på hvor brukbare de vil være om man vil ha dem på trykksiden av bjelken (for å fortsatt ha synlige bjelker nedenfra; ikke sikkert det er ønskverdt for TS).
De virker iaf. ganske tynne så kan tenke meg at det er risiko for at flensen(e) knekker.
Men på strekksiden kan jeg tenke at de fungerer bra.