14,091    27    1  

Fuktbestandig isolasjon mot kjellervegg?

 296     Noreg     0
Nok en kjellervegg-tråd:

Jeg skal innrede kjeller, hvor minst 2/3 del av rommet ligger under terreng, og det er ikke fuktsperre i kjellergulv, og det er noe fuktutslag langs vegger av og til, men det tørker fort opp.
Det ligger ny drenering langs den ene veggen, samt knotteplast, mens langs den andre veggen som sort sett ikke er utsatt for regnvann pga garasjeoverbygg, brukes gammel drenering, da det er er veldig komplisert å få gravd opp her.

For å være mest mulig idiotsikker mot fukt, tenker jeg å legge platon stopp både på gulv og vegg. Videre vil jeg bruke stålstendere som trekkes et par cm ut fra platon.
Jeg tenker også å få kjerneboret to hull i hver vegg, slik at spalten mellom platon og murvegg får utlufting, men kan dette medføre kondens ?
Videre tenker jeg å montere avtrekksvifte som skifter ut luft mellom platon og innvendig isolasjon(som ligger i stålstenderene), slik at fuktighet suges ut konstant.

Når det gjelder type isolasjon er jeg litt usikker på hva jeg skal bruke.
Vil bruke den som er mest motstandsdyktigmot fukt, dvs tørker ut ,og/eller tar ikke opp fukt.

Vanlig glava ? synes å ha sett isolasjonsmatter som er inpakket i en slag tynn plastik?

Noen gode råd ? :-)

   #1
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Hei.

Sender noen linker vedr etterisolering av kjellere fra produsenter Glava/Rockwool.

http://www.rockwool.no/r%C3%A5d+og+veiledning/guide+til+etterisolering/s%C3%A5nn+gj%C3%B8r+du+det/kjellervegg

http://www.glava.no/bolig-fritidsbolig/etterisolering/kjeller/kjellervegg/isolering-av-vegg-i-kjeller/

Ellers kan du ta en titt på vår hjemmeside, et alternativ til drenering uten å grave.
www.eps-system.no

Lykke til med prosjektet
Signatur
   #2
 1,170     Asker     0
Jeg ville ikke ha brukt platon stop på vegg. Det vil alltids komme noe fukt gjennom veggen og den skal ventileres ut fra innsiden. Platon vil stenge fukten inne i muren, det er ikke bra. Luftespalten kan føre til kondens. Dessuten vil det samle seg støv og insekter der over tid.
Hvis du suger luften ut, hvor får du tilluft fra? Slik luftutveksling er lite energivenlig og krever noe vedlikehold over tid. Prøv heller en passiv løsning.

Jeg murte opp med leca i kjelleren. Du trenger ikke så mye isolasjon i en yttervegg under terreng som i en vanlig yttervegg. Jeg brukte 8cm leca inntil en 15cm betongvegg. 

Ta en titt på leca fasadeblokk hvis du vil isolere litt ekstra. Til tross for navnet så er denne også ment ved rehabilitering av kjellere.

Leca vil aldri råtne så denne løsningen er optimal for kjelleren.
   #3
 1,170     Asker     0


Ellers kan du ta en titt på vår hjemmeside, et alternativ til drenering uten å grave.
www.eps-system.no

Lykke til med prosjektet


Dette systemer er aktivt og krever at det står på hele tiden resten av evigheten. Det er mulig at det fungerer til en viss grad under optimale forhold, men jeg er skeptisk til at det fungerer i kjellere. Det var også tilfelle i et tv program hvor noen ble lovet at det skulle ta knekken på fukten i kjelleren noe det ikke gjorde. En fysiker uttalte seg om at det hadde liten eller ingen effekt på fukt. Jeg er selv fysikker og kan heller ikke skjønne at dette skal fungere. Det er mye krefter i vann som trenger inn i grunnmuren. Du har selve trykket fra vannsøylen og kapilærkreftene. At litt strøm fra noen få elektroder skal kunne reversere denne prosessen er usannsynlig.
Jeg finner heller ikke anbefalingen fra Sintef i linken fra hjemmesiden. Jeg har dette bladet hjemme, skal se hva som står der om anbefaling.

Som skrevet over, sats på passive løsninger. Helst uten nedbrytbare materialler.
   #4
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Hei.

Ja, det er riktig at dette er et aktivt system. Strømforbruk på 100Kvm kjeller ligger normalt på ca 5 Watt.

Vårt system er utviklet i Norge, for norsk byggeskikk inkl kjellere.
Selve EPS-sentraler produseres også i Norge.

----------
Elektroosmose er ikke et nytt begrep.
Elektro-osmose ble oppdaget/beskrevet av F. S. Reuss allerede i 1807.

....det fenomen at væske kan tvinges gjennom et porøst stoff av en elektrisk kraft, regnes med blant en gruppe fenomener som kalles elektrokinetiske fenomener. Når en ikke ledende væske er i berøring med et ikke ledende fast legeme, f.eks. glass, dannes det på grensen mellom dem et elektrisk dobbeltlag, dvs. væsken blir elektrisk ladd i forhold til glasset. Legger man et elektrisk felt langs grenseflaten, vil væskemolekylene som er fritt bevegelige, gli langs grenseflaten, og det oppstår en strømning. (Store Norske Leksikon)
--------

Vi har holdt på med dette siden 1986, og vi er så sikre funksjonen at vi gir kunden mulighet til å heve kjøpet hvis vi ikke har fått det til å fungerer på KUN 4 uker!
Signatur
   #6
 1,170     Asker     1

Men hvorfor så dyrt ? Matrialenne som en liten trafo og ledning burde ikke koste mer en maks 1500kroner ? i siste post i denne linken koster det 140 000 ?
http://www.byggebolig.no/grunnarbeider-mur-og-betong/fuktfjerningfuktsikring-etter-epsept-metoden/

Jeg kan lage dette til 1500.
Jeg antar at det er dyrt fordi det ikke fins konkuranse og fordi de har antagelig få kunder slik at anleggsprisen må være høy. Det kan også være fordi det sees i forhold til utvendig drenering som også er kostbart.

I mettet betong kan det være opptil 250l vann per m3. I en vegg på 10m x 2,5m x 0,15m kan det altså være 900l vann. At det er nok energi til å presse dette vannet ut med 5W virker merkelig. I tilegg er det en del ioner oppløst i dette vannet som jeg antar vil bli transportert ut fremfor vannet i seg selv. Elektrodene er plassert i en viss avstand fra hverandre. Vannet rundt elektrodene vil bli først presset ut (strømmen velger alltid korteste vei). Det blir derfor tørrere rundt elektroden, dermed lavere strøm og mindre elektroosmose. Blir det helt tørt rundt elektrodene så slutter de å virke og dermed får fukten mellom eletrodene fritt spillerom. Hvis strømmen treffer på jordet armering så forsvinner hele effekten. Sprekker er vel heller ingen fordel og det kan det være mye av i en gammel mur.
   #7
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Hei.

Kjenner ikke denne saken, men ser av linken at nevnte tilbud ikke er tilbud fra oss.

Det finnes "noen fler" der ute.  Utviklingen av disse har stort sett skjedd i land som ikke har tilsvarende vår byggeskikk/bruk; kjellere som innredes til boligformål.

Utviklingen av EPS startet allerede i 1981. Første montering var i 85/86.
Både utvikling, videreutvikling samt selve produksjonen av EPS-sentralen foregår i Norge. Alt for å tilpasse norsk byggeskikk/bruk.

Kommentar til: mrkozmic
Det er nok en grunn til at ikke "alle" lager en  "slik boks". Teori er ikke alltid lik praksis.
Signatur

   #8
 1,170     Asker     0


Kommentar til: mrkozmic
Det er nok en grunn til ikke "alle" lager en  "slik boks". Teori er ikke alltid lik praksis.


Som du skrev over så er elektroosmose en kjent effekt. Jeg har selv prøvd det på laben for 15 år siden. Grunnen til at ikke alle lager denne boksen er den samme som at ikke alle åpner et bakeri.
   #9
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Bra svar  :)

Å åpne et bakeri er heller ikke lett, med alle dagens regler, hygiene, HMS  etc....



Signatur