74 031    17    13  

Hulkil taklist: Hvordan montere?

 10     Husbygger på Kongsvinger     4
Hei dere!

Har et STORT problem som jeg ikek klarer å løse på egenhånd. Her inne på dette flotte forumet er jeg jo anonym så her kan jeg stilel de dumme spørsmålene jeg ikke tør bring til torgs andre steder  ;D

Hvordan montere hulkil taklister?
Jeg klarer det rett og slett ikke!

Klarer ikke kappe listene slik at de blir riktig i hverken utendige eller innvendige hjørner. Hva gjør jeg galt?

Noen som kan gi meg en god oppskrift på dette?

Har kjøpt inn 5 meter med hulkillist nå slik at jeg kan trene meg i mug i garasjen. hvis noen spør hva jeg driver meg så sier jeg bare at jeg kapper opp litt opptenningsved med gjæringssagen  ;)


   #1
 776     Stavanger     0
Det er et H******.

Forbanner meg for at jeg sa at samboeren kunne få velge lister  >Sad >Sad >:(

MEN, det jeg gjorde var og ta noe kapp og kappe to sider til det stemte. Der etter kappet jeg 2 lengder til hvert sitt gjørne og kuttet 90grader i midten og fikk det til og stemme, litt akry og vips kan ikke se at lista er delt.

tungvint, joa men endelig ferdig med dritet Grin
Signatur
   #2
 470     Eide på Nordmøre     1
Hei
Hulkil kan være noe herk, og spesielt i utvendige hjørner, synes jeg. For å få det til korrekt måtte jeg rett og slett legge lista i saga på samme måte som den skulle være på plass, det vil si veggflata mot anlegget på saga og takflata rett opp i lufta. Da fikk jeg fine hjørner hver gang.

Et lite ekstratips: dersom hjørner og skjøter får enkelte gliper (ikke alle hjørner i gamle hus er nøyaktig 90 grader) og man må sparkle, så fant jeg ut at en kniv for vinduskitt var utmerket for å sparkle hulkil. Kjøpes på Biltema for en 50-lapp.

Lykke til.
Signatur
   #3
 323     0
Hei.
Bruk profilklosser
1.du montere alle klossene på først.
2. så montere du alle listene til slutt.
Da blir alle kuttene rett og rene uten vinkelfaneskap.

Har du ett rom med fire hjørner er dette bare barnemat. Monter klossen først, kapp listene 1-3 mm for lang og før hver ende av listen inn i mellom klossene slik at lsiten står i en liten bue( viktig at ikke listen blir for trang, men akkurat litt for trang :p)
   #4
 1 096     Skjetten     1
Kort sagt må man tenke motsatt når man lister med hulkil. Se for deg at du legger lista feil vei (den som peker mot/tar i taket) legger du jevnt med underlaget på sagen. Den delen som skal på veggen legger du på anlegget/landet på sagen.  Skjær den første vinkelen du trenger. Så maler du deg ut ifra den, setter merke på den delen som ligger på anlegget/landet på sagen, vrir saga til den vinkelen du skal ha... skjærer forsiktig litt og litt av til du treffer streken...

Så bare til å montere :)

Lite tips er å kappe hulkil lister 1-2 mm for kort, slik at du har litt plass å bevege lista på/vri/bøye for å få gjæringen fin Smile Husk også å sjekk om hjørnene er 90 grader. Om de ikke er kan du enten prøve deg frem med gradene, eller kjøpe deg en halveringsvinkel (hultafors).
Signatur
   #5
 1 011     Hosle     5
Kanskje dette kan være noe - fra håndboka til Bosch gcs-8. Står riktignok at det er US standard.
Hvordan montere hulkil taklister? - taklist.jpg - erstokke
   #6
 4     Akershus     1
Knallbra beskrivelse!
Nå har jeg fått fine hjørner på de profilerte taklistene.
Med litt hjelp av en pussemus, ble de vinklene som ikke var helt rette også pene!

Har lagret oversikten for senere bruk!  :D
   #7
 227     0
heiii...

nåå har jeg banna så hele flesberg komune har hørt meg trur jeg.
jeg skjønner ikke hvordan denna møkka gjerdesaga skal klare hjørnekapp på disse mongolistene!

1. jeg trenger en snekker
2. eller jeg trenger en videosnutt i hd-kvalitet som nøyaktig beskriver vinkler og slikt på saga sånn at detta blir bra...
3. blir ikke aktuelt med hjørneklåsser!:P


litt gammel denne tråden,men håper noen kan dra fram noe som kan hjelpe meg.. for nå må jeg snart dra å handle listene på nytt, da dem snart er blitt till opptenningsved..

   #9
 21 487     Enebolig     0
Søk, det var en grei videosnutt i en hulkil list tråd tidligere.
CSI
   #10
 583     Hordaland     1
Hei - det går bra - men øve litt er greit.

Du må legge listen på gjeringssagen EKSAKT som den skal monteres. Trykk nedre kant og 90-graderen som FY mot bunn og mothold på sagen - og den vinkel du ønsker.

NESTE liste i rekkefølgen sager du med 1 mm for stor lengde. Deretter hulsager du den med en bau-sag. Dvs. du sager vekk ALT helt inn til allerytterste listekant. Har du laget et 45gr. kutt - så sager du f.eks. 60 grader for hånd alt UNDTATT ytterkanten som er malt (eller se på den som malt). På den del av listen som møter den første du satte opp. Finjustering av eksakt lengde med en stanley-kniv og nytt blad. Andre vinkel på denne list sages på gjeringssagen.

Den liste som FØLGER ovennevnte - håndsager du akkurat som ovennevnte på den gjering som møter 2. enden på ovennevnte. Og slik går du rundt.