#11
 1 096     Østfold     0

Hei - det går bra - men øve litt er greit.

Du må legge listen på gjeringssagen EKSAKT som den skal monteres. Trykk nedre kant og 90-graderen som FY mot bunn og mothold på sagen - og den vinkel du ønsker.

NESTE liste i rekkefølgen sager du med 1 mm for stor lengde. Deretter hulsager du den med en bau-sag. Dvs. du sager vekk ALT helt inn til allerytterste listekant. Har du laget et 45gr. kutt - så sager du f.eks. 60 grader for hånd alt UNDTATT ytterkanten som er malt (eller se på den som malt). På den del av listen som møter den første du satte opp. Finjustering av eksakt lengde med en stanley-kniv og nytt blad. Andre vinkel på denne list sages på gjeringssagen.

Den liste som FØLGER ovennevnte - håndsager du akkurat som ovennevnte på den gjering som møter 2. enden på ovennevnte. Og slik går du rundt.
Viktig poeng her. Du må velge en flate som skal ligge an mot saga, enten den som er opp mot taket eller den som er mot veggen. Disse er nemlig ikke 90 grader på hverandre. Lista er litt 'kon'.

Jeg saget mine med gjærkasse, men da var gjærkassen akkurat så stor (moddet litt) at listene ble kilt med passe vinkel hele tiden.


   #12
 5 188     Østlandet     0


Hvordan montere hulkil taklister?
Jeg klarer det rett og slett ikke!

Problemet ditt må være at du ikke har riktig verktøy. Godt verktøy er halve jobben. (Planlegging er den andre halvparten.)

Hulkillister er piece of cake. Det eneste man trenger er litt logisk sans, litt armmuskler og en støtte under lista når man kapper lange lengder.

For all del, hulkillister er absolutt ikke KONISKE! For noe tullprat!
Hvis de ikke er vinkelrette har du fått feilvare. De skal normalt være ca 90 grader.
Signatur
   #13
 1 615     Rogaland     0
Jeg har sett hulkilister som har ulike sider. Snur man dem feil vei, blir vinkelen gal..
Signatur
   #14
 5 188     Østlandet     0
Som sagt, litt logisk sans og teknisk innsikt kan være greit her.
Signatur
   #15
 70     Oslo     0
Et alternativ kan være å sette opp første list uten noen som helst for for gjerding, deretter lager du enten en papp- eller tremal av listprofilen og tegner profilen på neste list(kun ene siden bortsett fra den siste listen) du skal sette opp. Grovkapp listen først å ta en dremel multi og fres ut profilen, da får du strøkent hjørne. Bonusen er at det blir mindre "krymp og strekk" i hjørnet fordi du ikke gjerder lista og det kun er den ene listen inn mot hjørnet som vil kunne lage glippe. Ved vanlig gjerding vil begge listene inn mot hjørne "krympe og strekke" samt at  den tynne delen av lista(i gjerdingen) reagere ulikt på temperatur og fuktighet sammenlignet med den tykke delen. Dette funker sikkert ikke hvis du jobber på akkord, men det er vel ikke et problem i dette tilfelle Wink
Ytterhjørner blir det selvfølgelig værre med, da blir du nok nødt til å følge rådene som er nevnt tidligere i tråden.
Siste redigering: 26. august 2011 14:22:09 av folkevogn
Signatur
   #16
 5 188     Østlandet     0
Mye lettere å gjære hvis man har en bra sag! Skulle det bli litt unøyaktig kan man lett fikse dette med hvit akrylmasse.
Signatur
   #17
 11     0
Monterte hulkil i fjor, første listeprosjektet mitt ever. Ved flere tilfeller ble jeg så forbanna at jeg rett og slett knakk lista jeg jobbet med mot kneet...

Men, etterhvert fikk jeg det til. Erfaringen min var at når jeg først knekte koden og greide og se for meg hvordan lista ville bli på veggen, mens jeg hadde den i saga, så funka det.

Når du kapper får du alltid en rett kant og en skrå kant på lista. For meg er det hvertfall nyttig å orientere meg ut fra dette. Den rette kanten skal alltid stå ned mot veggen (mens jeg har lista i saga) og den spisse vil peke opp og ut i rommet.