12,317    19    12  

Innvendig isolering av kjeller delvis under bakkenivå

 42     2
Hei

Holder på med kjellerprosjekt. Dette er et rom hvor ene veggen er helt under bakke nivå og den andre veggen delvis under bakkenivå (skrå tomt). Huset er 80 talls style, uisolert Leca og ikke isolert utvendig.

Har lest ganske mange tråder her ang. etterisolering og har kommet frem til følgende fremgangsmåte (som er i tråd med Glava/Rockwool sine anbefalinger).

* INGEN dampsperre hvor mere en 50% av vegg er over bakkenivå.
* 70 mm isolasjon plassert helt inn mot Lecaveggen. (Er brukt 50mm fra før ser jeg, med stendere rett på muren)
* Stenderverk plassert ca 2cm fra vegg. F.eks 36 * 48 stenderverk.

Sikkert andre måter å gjøre dette på også men føler dette er en "grei" metode, hvis det ikke er gode grunner for å gjøre det annerledes. Utbedre utvendig er ikke aktuelt Smile

Men, på andre tråder har pussing av mur innvendig vært et tema. Glava/Rockwool sier ingenting om dette, og Leca'en innvendig ser svært upusset ut. 

Burde jeg også pusse muren innevndig??

En annen ting, det jeg ser av mur innvendig ser veldig tørt å fint ut, BORTSETT fra nederst i ene hjørnet hvor det er litt saltutslag og litt fuktig. Om det kommer opp gjennom sålen eller gjennom nederst på veggen er jeg ikke sikker på. Nødvendig med spesielle tiltak her?

   #1
 858     Bærum     0
Hvis du har lest mange tråder om dette temaet, så har du kanskje forstått at ditt forslag ikke er etter gjeldende anbefalinger? Utelukkende innvendig isolering er risikabelt og forårsaker ofte fukt i konstruksjonen.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 42     1
Hvis du har lest mange tråder om dette temaet, så har du kanskje forstått at ditt forslag ikke er etter gjeldende anbefalinger? Utelukkende innvendig isolering er risikabelt og forårsaker ofte fukt i konstruksjonen.


Nei, det har jeg faktisk ikke forstått.
Mest fordi de fleste temaer om dette spesifiserer en løsning ala mitt forslag, og at denne metoden også er anbefalt av Glava og Rockwool når det gjelder innvendig islolering.

Så forklar gjerne hva som er korrekt løsning på innvendig isloering, uten å grave opp drenering og isolere utenfra.

   #3
 395     1
Problemet er at kun innvendig isolering ikke kan kalles en korrekt løsning.

Fremgangsmåten din er ok gitt forutsetningene. Men det er en risikokonstruksjon, mange kjellere isolert på tilsvarende måte har fått problemer med mugg og råte på lang sikt. Det kan gå fint lenge og det er jo du som skal bo der.

Men om man skal selge en gang er det verdt å tenke på at takstmenn stort sett gir slike kjellere en dårlig tilstandsgrad med begrunnelse at det er en risikokonstruksjon.
   #4
 574     Akershus     0
Punkt 1. Ingen dampsperre når mer enn 50% er UNDER bakkenivå...

Mange mener nok 36*48 blir vel spinkelt stenderverk...
48*48 er jo en del brukt, men når det skal trekkes ut fra vegg ville jeg gått opp til 73*48 eller 73*36.

Du skriver ikke noe om gulv. Hva er planen for fuktsikring der?
   #5
 858     Bærum     1
Du nevner at du følger Glava sin anbefaling. Dette er det Glava skriver om saken:

"MINIMUM HALVPARTEN UTVENDIG

Dersom det viser seg vanskelig å bruke løsningen med all isolering på utsiden, bør det i følge SINTEF Byggforsk legges minimum halvparten utvendig. Ved høyere fuktbelastning, slik som bad, vaskerom og badstue anbefaler vi minimum 2/3 av isoleringen på utsiden.

http://www.glava.no/bygg/losninger/etterisolering/etterisolering-av-grunnmur-mot-terreng/

Hvis man velger å ikke isolere utvendig er anbefalingen å ikke isolere innvendig. Punktum. 
Signatur
   #6
 574     Akershus     0
For å være helt etterrettelige så skriver jo Glava på siden det linkes til også ...Hvis det ikke er isolert på yttersiden brukes maks. 50 mm for betongvegger og 70-100 mm for lettklinkervegger..

   #7
 858     Bærum     0
For å være helt etterrettelige så skriver jo Glava på siden det linkes til også ...Hvis det ikke er isolert på yttersiden brukes maks. 50 mm for betongvegger og 70-100 mm for lettklinkervegger..


Det så jeg ikke, litt tvetydig informasjon fra den kanten. Uansett er vel Byggforsk en bedre kilde enn Glava for god informasjon.

Hvis du velger å isolere på innsiden, uten å isolere på utsiden, bør alle materialer som er i kontakt med kjellerveggen være uorganiske slik at de ikke råtner. Så bør du gjøre noe for å holde luftfuktigheten inne på et minimum. For eksempel ved å installere en luftavfukter. Når relativt fuktig (normal) inneluft sirkulerer langs den kalde veggen oppstår det kondens og påfølgende sopp og råte.

Til sist et bilde fra mitt eget hus, der forrige eier hadde forsøkt seg på innvendig isolering på 2000-tallet. Dette resulterte i en runde i tingretten og utbetaling av erstatning grunnet utførelse som ikke er i henhold til god byggeskikk:

Innvendig isolering av kjeller delvis under bakkenivå - IMG_0909.JPG - t0b1as
Signatur

   #8
 574     Akershus     1
Er helt enig med deg. Men i noen tilfeller vil kostnaden ved å gjøre alt arbeid ute, gjøre at man kan bygge kjellerrommene fire ganger. Wink

Har selv valgt å isolere innvendig. Selvsagt uten plast. Har luftavfukter til sluk. Elektriske vifter, samt fukt- og temperatursensorer ved gulvet bak isolasjonen. I tillegg til en inspeksjonsluke for manuell kontroll.

   #9
 858     Bærum     0
Ja, det er sant, det er dyrt og kjedelig å grave opp ute. Kanskje det er bedre å se på energikilden man bruker til oppvarming? Grunnen til at man isolerer er i bunn og grunn for å spare energi. Hva med en egen l/l varmepumpe for kjelleren?
Signatur
   #10
 574     Akershus     1
Mulighet det. Men kjører nå varmefole, og 1200 w (20 kvm) holder fint 23 grader i kjellerstua på 24 kvm.