583    6    0  

Isolere kaldloft

 8     0
Hei,

vi skal isolere kaldloftet på vårt tømmerhus fra 1870, og lurer på om noen kan hjelpe oss å finne ut hva som er den mest fornuftige framgangsmåten. Jeg har søkt en del på nett, men det er veldig varierende råd og forslag der ute når det kommer til gamle trehus. I følge enkelte skal man ikke bruke dampsperre og maks 20 cm isolasjon for å la fukten passere gjennom isolasjonen og deretter luftes ut. Men den mest standardiserte metoden er vel å bruke dampsperre og litt tykkere isolasjon. Er det noen som har erfaring med slik etterisolering i eldre trehus? 

Litt info om loftet og taket:

Gulvet på loftet er bare et tynt plankegulv med bjelkene på undersiden, så det er ikke vanskelig å legge en dampsperre hvis det er det som er smartest. Jeg vil anta at loftet er godt ventilert siden det bor både flaggermus og ekorn der oppe, men det kan godt hende at vi på sette inn noen ventiler på kortveggene. En del av innsiden av taket er ikke i topp stand, sannsynligvis pga lekkasje som har blitt fikset før vi flyttet inn. Det er hvitt belegg på trevirket og litt gammel råte her og der, men relativt tørt. Tanken er å bytte taket når vi får litt mer tid og bedre råd, og da fjerne det som er skadet. Jeg er redd for at feil isolering av kaldloftet kan føre til en oppblomstring av den muggen/soppen som allerede er der oppe før vi får byttet tak.

Her en noen (dårlige) bilder den dårlige delen av loftet:
Isolere kaldloft - loft_4.jpg - ihopIsolere kaldloft - loft_7.jpg - ihop 

   #1
 1,454     Oslo     0
Jeg foreslår at du skaffer deg en kontakt/stiller spørsmål hos hos Riksantikvaren.
Jeg har dårlig dårlig erfaring med Riksantikvarens folk. Den siste jeg snakket med (fra denne etaten) ankom en gård i Telemark, for å se på et stabbur fra rundt 1350. Han var bare opptatt av at han skulle gå av med pensjon noen uker senere.
MEN  - med flaks - så kan du finne info hos Riksantikvaren. Du bør vel ta kontakt med de folkene i denne etaten som kjenner de eldre trehusene i din del av landet.
Men du må jo også finne ut hva de proffe gjør når gamle trekonstruksjoner skal repareres/beises/tjærebres.

Bildene dine var OK og fortalte en hel del!  
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 8     0
Takk for innspill. Hadde ikke tenkt på at jeg kunne kontakte Riksantikvaren personlig. Jeg har lest noen brosjyrer fra dem, og det er de som foreslår maks. 20 cm isolasjon og ingen dampsperre. Jeg skal prøve å kontakte dem og høre hva de har å si i mitt tilfelle.

Jeg hadde håpet at noen som har pusset opp eller isolert tømmerhus/gamle trehus kunne komme med sine erfaringer også, siden erfaringer og teori kan variere en del. Huset ligger nede ved sjøen, inne i en fjord på nordvestlandet, så klimaet er mildt og fuktig.
   #3
 9     Oslo     0
Jeg har isolert mot kaldt loft på mine hus fra 1795 og 1927, ett i Bergen og ett på Østlandet.  Jeg tenker slik om dette:

- Når du isolerer loftsbjelkelaget så vil temperaturen synke på loftet, det øker risikoen for kondens på loftet.  (mer isolasjon = lavere temperatur) Det er da viktig at det ikke er for mye luftlekkasjer fra rommet under. Er det sprekker/utettheter bør disse tettes best mulig.  F.eks vil vanlig trepanel i taket på rommet under slippe gjennom en del luft, mens en platetak vil være bedre.
- Luftlekkasjene kan stanses med en dampsperre eller en dampbrems, den må plasseres på varm side av isolasjonen.

Hvis det er vanskelig å få på plass en sperre vil jeg anbefale at det brukes en isolasjon som er hygroskopisk.  Eksempler på dette er Isofiber og Hunton  (www.isofiber.no og www.Hunton.no ). Disse fås som plater og for innblåsing.  Innblåsing gir best resultat.

Denne isolasjonen har fordeler i gamle hus som har mye luftlekkasjer.  Den tar opp fuktighet i fuktige perioder og avgir den kontrollert i tørre perioder.  Dette i motsetning til mineralull som slipper fuktigheten ganske rett igjennom med økt risiko for kondens på loftet.  Denne isolasjonen har jeg sett at de bruker på Bryggen i Bergen.

Hvis du bruker hygroskopisk isolasjon ville jeg brukt dampbrems, siden den gjør at uttørking av isolasjonen også kan skje nedover.  
Vedlagt før/etter bilde fra huset i Bergen

Isolere kaldloft - IMG_1747.JPG - ihop

Isolere kaldloft - IMG_3799.JPG - ihop
Isolere kaldloft - IMG_1747.JPG - garphogg
Isolere kaldloft - IMG_3799.JPG - garphogg
Signatur
TSt
   #4
 14,509     0
Når en skal konvertere eksisterende loft må en huske på at det ikke er bygget slik en ville gjort hvis en hadde planlagt dette fra før. Lufting fra raftekasse f.eks.

Men TS skriver at det er relativt tørt. En bygger aldri inn noe som ikke er tørt. Tolker at det har vært byttet tak men enten så lange siden at det er på tide på nytt eller så er ikke arbeidet gjort bra nok. En må i allefall ikke starte på arbeider på innsiden før taket er 100%.
   #5
 2,984     Vestlandet     0
Taket bør vel bytast og evt. fuktskader utbetrast før ein gjer noko ana.

Skal du isolera kaldloftet, slik at det vert eit varmt rom på loftet? I så fall er det kanskje mogleg å leggja diffusjonsope tak når dette vert bytt.

Eller skal du isolera mellom øvste etasje og loftet, slik at loftet vert kaldare? Då er vel dampsperra på undersida av bjelkelaget, samt tilstrekkeleg lufting på loftet, tingen?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 8     0
Takk for alle innspill. Det endte med at vi la ned en plastduk for å hindre varm og fuktig luft fra å kondensere på loftet, og så la vi 15 cm med glava og ei vindsperre over isolasjonen for å hindre trekk. Det var lett å legge ned dampsperre siden plankegulvet ligger oppå takbjelkene i 2. etasjen (=flatt gulv på loftet). I tillegg åpnet vi opp lufting ved raftekassa, hvor det tidligere har vært tettet med gamle aviser (dampsperre, isolering og vindsperre tetter heller ikke for denne luftingen).

Taket er gammelt, men det er veldig tørt oppe på loftet, og det er god gjennomtrekk der opp, så forhåpentligvis vil ikke isoleringa medføre noen oppblomstring av råte eller sopp. Dette skal være et kaldloft, og vi isolerte for å hindre at all varmen fra etasjene under ble lufta ut.