9 138    21    0  

Isolere loftgulv i gammelt hus: Er dette en dampsperre?

 28     sandnes     0
Hei.

Jeg har lyst å isolere loftet og har lest en del om emnet her på forumet, men det er fortsatt noen ting jeg lurer på.

Per idag eksiterer det ikke noe isolasjon mellom bjelkelagene og jeg tenkte å legge isolasjon, men jeg har lest på forumet at dampsperre er nødvendig (loftet skal være kaldt). Det jeg er usikker på er om det finnes dampsperre/fuktsperre der idag. Ut ifra bildene så ser man en "papp" lignende plate som er montert under bjelkelaget.

Fungerer dette som en dampsperre? (boligen er fra 1953). Denne pappen har jeg også sett i veggene.

Det finnes kun en ventil (se bilde) på loftet idag. Holder det med en ventil?

Planen var i utgangspunktet å gjøre det enkelt:

1. legge 150 mm isolasjon mellom bjelkelagene (bjelkene er 70x180)
2. feste nye kryssende bjelker og ny 150 mm isolasjon, med forhudningspapp ved raftet(?), på tvers slik at den totale isolasjonstykkelsen blir 300 mm.
3. Legge nytt gulv.Mvh Thomas

Siste redigering: 22. januar 2010 08:51:56 av tokland

   #1
 1 617     Rogaland     0
Dette er omtrent samme prosjekt jeg driver med om dagen i mitt murhus fra '56.
Tar 1 og ett rom om gangen.
-Stripper alt av himling/yttervegger.
-Isolerer himling med 20cm glava.
-Vegger med 5cm glava.
-Monterer dampsperre på vegg/tak.
-Gipser vegg tak.

Er ferdig med gipsing av 2 soverom nå, der jeg har endret rommene til 1 stort soverom med inngang til garderoberom istedet.
Rommet er betydelig lunere enn resten av 2. etasje, så dette anbefales.
   #2
 909     Hordaland     0

Ut ifra bildene så ser man en "papp" lignende plate som er montert under bjelkelaget.


Jeg er langt ifra sikker, men tipper det er en form for vindsperre...


Planen var i utgangspunktet å gjøre det enkelt:

1. legge 150 mm isolasjon mellom bjelkelagene (bjelkene er 70x180)Hva med å legge 70 mm + 100 mm?
Da får du forskjøvet skøytene, slik at du blir kvitt noen kuldebroer, i tillegg til at du får 20 mm ekstra isolasjon.
   #3
 305     Spydeberg     0
Tror det er ullpapp som skal dempe trinnlyden og beskytte bjelkelaget mot kondens/fukt. Det isolerer jo også bittelitte granne... Tipper du har betong i etasjeskiller. Eller ? Du burde rive opp alt sammen og legge 0.2 mm dampsperre på betongen. Problemet m kondens vil øke kraftig nå som du skal legge inn så mye isolasjon under gulvet. Betongen blir varm mens undersiden av gulvbordene vil bli meget kalde. Deretter ville jeg skjært strimler av forhudningspapp og stiftet under bjelkene. Det er jo ingenting i veien for å bruke de gamle om igjen. Smile Husk vindsperre/forhudningspapp på toppen av isolasjonen. Sett inn en ekstra ventil på motsatt gavlevegg. God lufting er meget viktig på kalde loft.
  (trådstarter)
   #4
 28     sandnes     0
Heisann.

70 + 100 mm høres mye mer fornuftig ut! :)

Mulig det er betong mellom 1. etg. og 2. etg, men ikke mellom 2. etg. og loftsgulv. Etterhvert som jeg holdt på oppdaget jeg ett hull i ullpappen. Jeg kan se ned i et skap som står i 2. etg. Har tatt bilde.

Det jeg håper på er å bruke ullpappen som fuktsperre midlertidig en periode. Reparere det som evt. må repareres. Har ikke lyst å begynne å strippe tak akkurat med det første. Tenkte å begynne på det til sommer..
Siste redigering: 22. januar 2010 08:52:05 av tokland
   #5
 1 617     Rogaland     0
Var selv fristet til å ta opp loftsgulvet og isolere ovenifra. Det jeg spekulerte på var hvordan jeg skulle få ordentlig dampserre i så fall.
I tillegg hadde vi allerede bestemt oss for å pusse opp i 2. etg. uansett.
Da vi ikke bruker alle rommene på en gang går det greit om vi tar ett om gangen når det passer.
bex
   #6
 4 293     Østlandet     0
det at den er grå er nok elde, det ser veldig ut som huntonittplater,  det er veldig vanlig i gammle hus,  taket er panelt eller delvis panelt, så er disse platene lagt på.  di er ikke  tette på noen måte
Signatur
   #7
 305     Spydeberg     0
I og m at det har vært uisolert til nå har varmen nedenfra sørget for at det ikke har blitt noen kalde flater som den varme/fuktige innelufta kan kondensere mot. Ullpappen fungerer IKKE som fuktsperre, så å reparere denne er bortkastet tid. Jeg ville ha ventet m å isolere til skikkelig fuktsperre i plast kommer på plass. Taktroa vil også bli mer utsatt for kondens om du bare legger isolasjon uten fuktsperre. Best å legge fuktsperra ovenfra. (På loftet) Slik at det ikke blir utette områder ved veggene i etasjen under. Ta det til våren, når tempraturen er ok. På sommeren blir det vel kokhett der oppe. Siden dampsperra ikke skal ligge på betong holder det med 0,15mm tykkelse på denne.

  (trådstarter)
   #8
 28     sandnes     0

Hvis jeg legger fuktsperren ovenfra (på loftet) som du sier kan jeg da legge isolasjon mellom bjelkelagene eller må jeg sette opp nytt bjelkelag på tvers av eksisterende slik at isolasjonen er på den kalde siden av fuktsperren??

Hva med loftsluken? Noe gode ideer?  :)

   #9
 9 677     Kysten     0
En fordel å ha dampsperre. Jeg ville ikke lagt dampsperre på fra ovensiden. Da "pakker " du inn bjelkelaget i plast på flere sider og bjelkene vil samle fukt. Dersom du har sipsplater i taket inne, og de er sparklet og malt, kan du jo forsøke å legge mer isolasjon på loftet og se hva som skjer. Det kan godt hende gipsen vil bremse fukten godt nok, men det er ikke sikkert, så du må følge med og evt fjerne noe isolasjon dersom det ikke går. Loftsluken din kan du legge isolasjon oppå og tette den med en pakning. Bildene dine fant jeg ikke. Men dersom det er ullpapp fungerer den ikke som dammpsperre.
  (trådstarter)
   #10
 28     sandnes     0
Hei.

Hadde lagt bildene ut i feil størrelsen så måtte fjerne dem. Fikk litt kjeft Wink Skal se om jeg får lagt de inn i rett størrelse.

Tror ikke det er gips i taket. Slik jeg ser det er det kun ullpapp og treplank/bord (vet ikke helt hva det heter)

Slik det ser ut nå så må nok tak ned og ny fuktsperre monteres på undersiden. Tror det vil være det tryggeste.