HSt
   #11
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Den første er relatert til denne undersøkelsen, er muligens de som har vært med å bestille den ?

Den andre er referanse til den omtalte undersøkelsen.

Og omtaler dette XPS i et virkelig bygg ?

Våt EPS som varmes opp av varmekabler er utsatt. Gjelder det da også thermomurvegger og utvendig, tørr EPS ?  Jeg kan derfor fortsatt ikke se at det det ligger ved dokumentasjon på XPS.

Hvis noen vet noe mer om Isodren og Pörrdren ? Dette også isolasjonsmaterialer med annen teknologi

EPS-betong gikk visst også nesten fri, den informasjonen er faktisk fra dette ene skadedyrfirma du refererer til .... (de tok det kanskje ut av testen siden det var litt positivt ?)

ISodren og Pörrdren (samme teknologi) har jo kapslet en og en EPS boble med i annet stoff enn EPS-betong, ikke umulig at disse da også vil gå fri (Isodren har bare en gang svart at de ikke kjente til problemer med maur).


  (trådstarter)
   #12
 396     0
Styrofoam er produktnavnet på en leverandør sin XPS. XPS leveres fra flere fabrikker / leverandører, en del henter det fra større fabrikker i utlandet eller det er på lisens produksjon. Styrofoam finnes også i en egen utgave med riller på utsidne og fiberduk utenpå dette kalt Perimate.

Det lønner seg og sjekke litt priser på dette hvis en skal ha større mengder. Jeg handlet via en agent e.l. for Vartdal i Trondheim som hadde mye bedre pris. Hadde handlet noen vogntog på jobb til stor utbygging der så jeg visste hva det burde koste. Bruk XPS når en ikke vet hvordan fuktpåvirkningen blir. Har som jeg har beskrevet tidligere i andre tråder sett hvor tung isopor kan bli med vann inne i.


Ok. Takk! Kan jeg spørre deg hvilken XPS du anbefaler? Smile

Vi skal ta en kjellervegg av gangen, ettersom vi ikke har råd til å sette vekk hele jobben på nåværende tidspunkt. Derfor ønsker vi å grave opp rundt deler av kjelleren selv og få hjelp til å grave vekk bak huset der det er dypest senere. Det gjør vel ikke noe å isolere rundt huset etappevis? Eller er kanskje ikke det gunstig? Unsure

Så vi skal med andre ord ikke ha store mengder. Men pris er naturligvis viktig allikevel. Jeg betaler dog gladelig litt ekstra for å gjøre forholdene for mauren dårligere, så lenge det ikke går på akkord med isolasjonegenskapene.

Er det ikke slik at XPS tåler høyere tryggbelastning? Det er jo isåfall et argument for å bruke det bak huset ettersom det er større mengder masser som skal fylles inntil der. Men du skriver noe om fuktpåvirkning, betyr det at XPS tåler bedre vann enn EPS? Her er det i utgangspunktet kun bak huset det kan være utsatt ettersom terrenget fallet mot huset, men dette skal vi utbedre ved å lage grøft som tar unna overvann inntil vi får isolert der senere.
  (trådstarter)
   #13
 396     0
Rockwool har også hardpresset steinull til dett formålet. Da får du både et materiale det ikke går maur eller skadedyr i, samtidig som det er brannsikkert. Spesielt EPS er rake motestigen på alle disse punktene.

Steinull brukes vel kun over bakken, eller? Unsure

I den sammenheng lurer jeg også på om man må bruke forskjellige isolasjon over og under bakken? Vi bor som sagt på en skrånende tomt så mye av kjelleren ligger over terreng.

Og hva anbefaler dere i forhold til oppbygging over terreng skal hvor steini grunnmursplater skal settes opp. Lønner det seg å isolere vertikalt og horisontalt for å unngå kuldebroer eller er dette unødvendig jobb?
  (trådstarter)
   #14
 396     0
Jeg lurer bare på hvor lenge maurproblemene som følger med bruk av EPS og XPS i byggrunn skal få fortsette ukommentert. Manglende forskning som viser signifikant sammenheng, my ass! Det er fortsatt lov å bruke øynene. Forstanden likedan. SINTEF er i lommene på industrien i praksis.

Grunnarbeidet kommer man nødig til å reparere etterpå. Det må gjøres skikkelig første gangen.

Her er plateproduktet som duger:
http://no.foamglas.com/no/bygg/firma/kontakt_oss/
http://www.koljern.se/se/koljern/mainnavigation/byggelement/grund/

Her er bulk-produktene som duger:
a) https://www.glasopor.no/
b) http://www.leca.no/produkter/leca-kuler/leca-iso-10-20/

Koster mer, javel. Men dette er kvalitetssikring i den virkelige verden.

Jeg har lest en god del om maur i isopor den siste tiden, og det jeg finner underlig er at det ikke er gjort mer forskning. Det er vel slik at mauren ikke spiser isopor, men bruker det som redemateriale. Men allikevel, skadene på isoporen kan bli temmelig omfattende har jeg sett på bilder. Og når vi er plaget med maur allerede så ønsker vi ikke å tilrettelegge forholdene ytterligere, heller tvert om. Så får det heller så være at det koster litt mer. Smile

Hva tenker folket her inne om å legge pukk under, på sidene og over (naturligvis) isolasjon vi legger mot bakken? Vi ser maur under steiner og heller som det er jord/sand under og en blanding av jord og grus. Men under steiner og heller med bare grus så ser vi ingen maur. Dette er vel ikke tilfeldig? Jeg tror at vi å legge grus også under isolasjon mot bakken så er vi enda tryggere. Selv om vi skal bruke maurbestandig isolasjon så kan det være at mauren etablerer reir under isolasjon uten å ødelegge det. Blir vel trolig varmere under slik isolasjon, litt sånn som oppvarming av stein.

Takk for linkene! Smile
  (trådstarter)
   #15
 396     0
Som nevnt før, bulkproduktene isolerer kun hvis du klarer å unngå luftsirkulasjon i grunnen, i praksis må du ha plateprodukter i tillegg. Foamglas er også potte tett så all uttørking må vel skje innover hvis en skal isolere ute. Inne er det mange som lekter ut og mange isolerer: da er uttørking kun innover ikke så gunstig. At det er maur på et kjøkken betyr ikke at mauren er i EPS. Ser jo fra tidligere at vi ikke er enige om XPS, jeg har sålangt ikke sett eller hørt om et tilfelle ut over denne testen der de "tredde XPS" inn i kjeften på maueren for å ta litt i. (For de som ikke har lest det : De lot mauren prøve å spise seg ut gjennom XPS og den klarte det, men mauren hadde kun mulighet til å gå i XPS eller dø, det var ikke noe natur eller jord eller stein som alternativt materiale der).

Og bare for å legge til jeg har selv kjøpt Foamglas plater i fjor så produktet er til sitt bruk fint og Koljern teknikken har jeg prøvd å selge inn til flere, jeg vil bruke den i en takløsning om noen år. Så jeg har ikke noe i mot dette produktet. Men informasjon om XPS bør være korrekt. Et søk på maur og XPS gir kun treff på denne undersøkelsen.

Bare for å ha klarhet i det. Hva menes med bulkprodukter i denne sammenhengen?

Det du skriver om foamglas og at det er pottetett liker jeg ikke. Det beste er vel om uttørking skjer nettopp utover? I mange hjem bruker man jo også plast innvendig (ikke hos oss) og da er det jo ikke mulig å tørke innover. Her i huset er ikke isolert innvendig. På sikt ønsker vi å isolere 5 cm innvendig der vi allikevel skal rive vegger og da kun i 1. etasje. I kjeller vil det vel hjelpe betraktelig med 10 cm isolasjon, om ikke bare med 5 cm, og da er vel innvendig isolasjon unødvendig?
TSt
   #16
 14,509     0
Det kan være lurt å be om pris fra flere. Vartdal  var det jeg handlet hos via en lokal forhandler i Trondheim.    vartdal@vartdalplast.no  kan sikkert gi deg svar om hvor du kan få tilbud evt om de leverer direkte slik som jeg vet at http://www.sundolitt.no/  har startet med for mange år siden.  Vartdal var også først ute med Neopor som er deres variant av slike mørke plater som en del har kommet med og som har enda bedre isolasjonsevne enn andre plate produkter, men dette kom etter at jeg hadde handlet.
   #17
 348     0
Det er bedre å ha tillit til "forskning" på maurskade fra Folkehelseinstituttet enn fra SINTEF.
For det første er maur et folkehelsemessig mer enn et teknisk problem.
For det andre er maurforskning relativt upolitisk - mauren skjønner lite av en politisk måte å se klima på og som mye av SINTEF's forskning og kursvirksomhet a priori tar for gitt i sitt virke.
For det tredje forsker ikke SINTEF på maur.

Ikke forsket tidligere/bare denne ene studien? Feil. Studien er trolig fra 2012 (slurv med tidsangivelsen). I 2002 ble det kartlagt grad av angrep av maur på hus i Sør-Norge, https://www.sciencebase.gov/catalog/item/50579162e4b01ad7e028371f
Vedlagt et utdrag fra denne kartleggingen, merket fra min side.
Vedlagt også selve rapporten fra 2012 (?) samt en artikkel fra FHI av juni 2010.

Trådstarteren har prisverdig nok fått med seg den latente risiko maur er. Spørsmålet er hvor ignorant, uforstandig, trenerende eller rett og slett uvillig det går an å være for andre i forhold til å innse påviste, relle problem. Så spurt, selv om faglig baserte valg skulle utfordre en mektig bransje og økonomiske interesser.

Maur spiser ikke pukk. Pukk isolerer dårlig.
Bulk er glasopor eller leca-kuler i løsvekt, motsatt plater, slik som pukk kommer på lastebilen. Lufttrekk i tildekket grunn? Ja det var bare det som manglet.
Unngå jord (!) og sandbåde under og over isolasjon.

FHI forsket i 2012 på hvordan radonsperre (uansett om det er påvist radon) også kan sperre for mauren: https://www.fhi.no/publ/2012/radonmembraner-som-sperre-for-maur/
Det synes lovende for fortsatt bruk av polystyren i nybygg, selv om det ikke hjelper tråsdtarteren, og selvfølgelig tilhører en annen debatt som vi må passe oss for å vite for mye om her på utsiden av veggen...

Signatur

   #19
 348     0
Sjefen: Går det kun ett vedlegg pr innlegg, eller gjør jeg noe feil? Her er i hvert fall (forsøk på) det siste.
Signatur
HSt
   #20
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg har som sagt sett undersøkelsen men siden den er beheftet med de feilene jeg har beskrevet så er den ikke egnet til å konkludere hva som faktisk er et problem ute i den reellle verden.

Jeg har løs leca under mitt hus her og kan bekrefte at det blåser ut av hullet når jeg boret hull til radonsug, når jeg stakk hånden ned i hullet kjente jeg at det blåser forbi hullet under huset. Hvordan luften får til det vet jeg ikke, men fakta at det skjer er i allefall lett å se.

På spørmål til Isodren så opplyste de at det måtte legges grunnmursplast på utsiden av Isodren hvis en fylte videre med løs leca (massen er lett å få på plass). Grunnen til dette var at de mener det er for stor luftbevegelse i løs leca fyllingen. Dette er det samme som jeg da erfarte under huset mitt. Så det er i allefall noen som mener det samme. Når luften beveger seg i massene så blir isolasjonseffekten borte, det ser jeg også hjemme det er veldig kaldt på bodgulv også sommerstid.