1,013    30    0  

Isolering av "ute"bod, med fukt på murveggene

Tja
 150     Oslo-området     0
Håper noen kan hjelpe meg med å gi meg noen tips for overnevnte prosjekt;
 
Jeg har en bod som jeg ønsker å ta i bruk, for å lagre ting frostfritt. Dette innebærer at jeg må isolere den, med de utfordringer som ligger i det.
I dag er denne boden plassert på utsiden avgrunnmuren, hvor det på venstre side av bilde 1 er en oppvarmet kjeller, og de andre veggene grenser mot delvis drenerende grus og friluft. Himlingen i denne boden er for øvrig undersiden av en trapp som da også er på utsiden.
 
På bildet kan det observeres at venstre vegg er tørr (naturlig nok pga. det oppvarmede rommet på den andre siden) og fuktige vegger, gulv og himling ellers.
Gulvplaten ligger oppå pukk, og det er drensåpning langs alle vegger, ref. bilde 2.
 
Hvordan bør dette isoleres, og med hvilke overflatebehandling/-materiale?
Bilde 3 viser aktuelt rom (blå markering), og rød markering viser hvor bildene er tatt fra.
Rommet er 3,4 meter langt, 1,1 meter bredt, og 1,2 meter høyt.
 
Setter pris på alle tanker rundt dette! Shocked)
Isolering av "ute"bod, med fukt på murveggene - 1.jpg - Tja
Isolering av "ute"bod, med fukt på murveggene - 2.jpg - Tja
Isolering av "ute"bod, med fukt på murveggene - 3.jpg - Tja

   #1
 6,403     Akershus     0
Med mindre du har tenkt å gjøre noe med utsiden av veggen(e) der det er fuktig, ville jeg, om det var mitt, limt på isopor. Temaet diskuteres høylytt her inne, og mange prater om utvendig isolering. Og det er helt korrekt. Men all den tid dette IKKE er et tema , hva da?

Ville som sagt limt EPS eller XPS på veggene du vil isolere. Dette fordi begge disse produktene tåler fukt. XPS tar til seg noe fukt over tid, men siden dette kan fordampe ut igjen anser jeg ikke det for et problem, ikke så lenge det er i denne størrelsesordenen. Hadde det vært hele kjelleren din du snakket om hadde jeg nok svart anderledes.

Bruk gjerne skum for å isolere der du sliter med vanlig isopor (typisk dersom platene møter ekesmpelvis en fjellknaus)

.Thag
HSt
   #2
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Er jo redd fukten kommer utenifra er det ille nok så vil heller ikke overnevnte løsning god nok

Hva er overflaten på dagens trapp ?

Du kan risikere å måtte membran tette trapp mm utvendig helt uavhengig hvor umulig det beskrives å gjennomføre det

Var på visninger for en del år siden og nesten alle med betongtak o.l uten membran var våte, og det blir bare verre over tid
TDJ
   #3
 1,627     Asker      0
Mulig jeg er litt på bærtur her (Unsure), men TS spør om råd om å få rommet frostfritt, ikke fuktfritt .. ?!
Siden dette tydeligvis kun er et lagerrom ("takhøyde" 1.2m) ville jeg fulgt rådet med å isolere alle utvendige vegger / tak med 50 mm XPS. Ville punktlimt dette med Tec7 til betongen. Alternativt benyttet Tetti eller Wedi eller lignende våtromsplater i tykkelse 20 - 50 mm siden disse har en mer robust overflate enn "ren" XPS. Ville muligens tettet mellom platene og hjørner med litt bygg-skum. Så lenge murveggene er helt rene for organisk materiale er det intet her som kan råtne, mugne eller på annen måte bli ødelagt. Om rommet blir garantert frostfritt avhenger av varmeavgivelse fra grunnen samt kjellervegg. Ville installert et termometer og fulgt med en vinter.
Signatur
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Han skriver oppbevaring det er det jeg tok utganspunkt i. Våte betongboder blir ofte ikke bedre av varme, men skal han ha en avfukter så kjøp DD8L men husk en måte å få vekk vannet i slangen

Tja
  (trådstarter)
   #5
 150     Oslo-området     0
Takk for fine innspill! Jeg ser jeg skrev feil med 1,2 meter takhøyde. Det er 2,1 meter, så god høyde til å gå helt inn. Skal lagre verktøy, batterier, maling, etc., så mener da at det ikke trenger å være fuktfritt, så lenge det er frostfritt?
TDJ
   #6
 1,627     Asker      0
Våte betongboder blir ofte ikke bedre av varme, men skal han ha en avfukter så kjøp DD8L men husk en måte å få vekk vannet i slangen

Enig i det. Har selv fuktig garasje (jordgulv Sad). Har DD8L høyt på veggen og slange ned i 10L plastdunk. Grenseverdi 50 - 60% rhd. Funker stort sett glimrende og ingen redskaper som ruster. Gir også en liten lunk i garasjen.
Signatur
TDJ
   #7
 1,627     Asker      0
Ville nok tenkt også på fukt dersom det skal lagres utstyr som kan ruste. Korrosjon-hastighet er eksponensielt avhengig av luftfuktighet og knekkpunktet ligger mellom 50 og 60 % rhd. Holder du deg under dette nivået så ruster det svært lite. Benyttet 2 stk DD8L gjennom 2 år til avfukting av 60 m2 med særdeles våt kjeller under utgraving. Disse gikk kontinuerlig og i et særdeles tøft "miljø" (støv bla). Fungerte utmerket !
Signatur

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ja dette må være en tørr bod slik TS forklarer bruken. Litt fukt kan DD8L avfukteren greie og den returnerer også all brukt energi som varme
Tja
  (trådstarter)
   #10
 150     Oslo-området     0
Jeg vurderer å kjøpe Tetti våtromsplater, 50mm på yttervegg og gulv, og 20mm for innervegg.
Himlingen tenker jeg å la jeg stå ubehandlet inntil jeg ser hvordan overflaten ser ut etter å ha latt rommet stå oppvarmet en stund. Dersom det fortsatt er fukt som siger ned ovenfra, er det mulig at denne ikke bør stenges med plater?

Ettersom platene skal festes til betong/støp, så ser jeg for meg å bruke flislim bak platene, og Hammerfixplugg (https://megaflis.no/hammerfixplug-10pk-1-3952.html) til å feste?

Bør det legges membran under (https://megaflis.no/mira-4400-multicoat-15l.html)?