554    15    0  

Lydisolering for nytt hus

 25     0
Holder på å planlegge nytt hus og er kommet til temaet lydisolering i etasjeskiller og innvendige vegger. Dette gjelder internt i en enebolig. Hadde håpet at noen av dere kunne dele hvordan dere opplever deres løsninger for å kunne synse litt om hva som blir riktig hos oss. Det er jo veldig individuelt hvordan en opplever lyd, men vi ønsker en god lydisolering som står i stil med et 2020-hus (har bodd for mye i gamle lytte hus).

1) Etasjeskiller er planlagt 350mm bjelkelag fylt opp med isolasjon, sammen med  et lag med >40mm flytsparkel for vbv. I tillegg kommer vanlige oppbygningsmaterialer i konstruksjonen (undermonterte lekter, spongulv, osv). Har i tankene å legge til et lag med trinnlydplate og dobbel gipsplate i taket under for å hjelpe på. Noen som har erfaring med tilsvarende eller andre varianter? Blir det overkill å legge til lydbøylehimling?

2) Innvendige vegger blir alt fra 10-15cm og fylt med isolasjon. Men er veldig usikker på om vi trenger ha isolasjon i alle lettveggene? Kanskje bare i vegger til for eksempel soverom og bad? Og igjen, blir det overkill med dobbel plate (gips) på hver side? 

Takk for eventuell hjelp :) 

HSt
   #1
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Kjenner ikke løsning med flytsoarkel godt nok, men uten så er bygg veldig lite lydtette, der jeg vokste opp hører en musikk og antydning av prat fra etasjen under og elefantene som går i etasjen over høres godt. Om du i tillegg trenger lydbøyler og eller trinnlyd plater er vel spørsmålet
   #2
 3,874     Asker     0
Flytter inn i denne type bygg om et par mnd. Her er det issolasjon i alle vegger (liten kost), samt 35mm trinnlyd. Flytsparkel. Ikke dobbel gips.

Bruker akustikkplater for å fjerne ekko.

Vurdert fibergips?
Signatur
   #3
 1,333     Bergen     0
Husk at dører oftest er svakeste punkt - spesielt uten terskel. Har ikke sett noen god løsning på denne problematikken. Ventiler med lydfelle kan kanskje være et alternativ.

Min erfaring er at brann/lyddører er et godt alternativ der fx soverom ligger nærmt stue/kjøkken.
Signatur
   #5
 612     0
Jeg ville aldri droppa isolasjon i vegger. Det gir isolasjon mot både lyd og temperatur. Og angående temperatur, du vet ikke hvilke deler av huset du kan tenke deg å holde kaldt om 20 år, når familiesituasjonen kanskje har endret seg...

Branndør (som flere skriver om) er veldig effektivt. Vi har "soveromsavdeling" som grenser mot en stor og åpen stue/kjøkken. Her har vi brukt branndør og dobbel gips. Det er nesten utrolig hvor god effekt det har.
   #6
 17     Bergen     0
Trinnlydplatene ligger du på gulvet (ikke i himling), og så ligger du et lag med avretningsmasse over disse. Gulvet må være "flytende", så du må sørge for å montere kantlister av polyetylen eller isopor. Disse kan du fjerne når gulvet er støpt, og så fuger du med acryl. Innervegger isolerer du med en svillemembran i polyetylen i topp og bunn, og 50 - 100 mm mineralull, pluss dobbel gips. Noe mer enn dette ville ikke jeg ha foretatt meg. Lydbøyler i tillegg til trinnlydplater er bare tull. Lydbøyler er en ok løsning for ettermontering, men de blir overflødig om man har mulighet til å ligge trinnlydplater.

Når det gjelder trinnlydplater så er det snakk om Rockwool eller Glava sine plater i mineralull, som bygger 20mm +

Når du bygger nytt hus nå så antar jeg at du følger kravene i TEK17. Du vil få et veldig tett hus, og jeg bare antar at det vil være behov for balansert ventilasjon. Da må man også sørge for at luften i huset får sirkulere skikkelig. Da anbefales det bla. å ha flate terskler; eventuelt ventiler. Sånn ellers kan man jo velge massivdører i stedet for formpressede dører osv. 

Jeg ville prioritert å lydisolere mot utleieseksjon og mot utvendig støy fra trafikk etc.
Signatur
HSt
   #7
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Trinnlydplater og lydbøyler stopper to forskjellige lydmekanismer defor Ole Brom metoden ja takk begge deler normalt benyttes.

   #8
 17     Bergen     0
Trinnlydplater og lydbøyler stopper to forskjellige lydmekanismer defor Ole Brom metoden ja takk begge deler normalt benyttes.

Tja, men er det nødvendig? Om man likevel skal lekte ned for spotter og slikt, så er det vel greit. Men når det isoleres også mellom bjelkelaget, er det ikke kjøtt på flesk?
Signatur
   #9
 126     0
Vi har isolert ekstra til utleiedel i kjeller, men uten lydbøyler. Har 20 cm sprøyteisolasjon i etasjeskillet, trinnlydplater, 6-7 cm støpt betong med vbv, underlag under gulv og ikke minst dobbelt gips i tak og på vegger rundt utleiedelen. Og så er det to branndører mellom oss og hybel.

Vi hører ingenting til utleiedelen (kan kanskje høre et veldig stort tramp om det er musestille ellers i huset - da høres det ut som eldstemann sniker seg ut av sengen i 2 etasje, så er ikke akkurat plagsomt). Utleiedelen hører en smule trinnlyd, vaskemaskin som sentrifugerer og annet som setter seg i konstuksjonen. Selv om det er lite er løsning hos oss at barna heller får leke og løpe i 2 etasje der vi har både soverom og loftsstue. Tale, høy musik, TV osv hører de/vi ikke i det hele tatt.

For oss holder det i massevis med løsningen vi har, men med ubegrensede midler kan det kanskje være verdt å få med lydbøyler for å stoppe lyd i konstruksjonen også... Lyd i rør og lignende tror det er umulig å bli 100 % kvitt om disse går igjennom utleiedelen for eksempel, vi har oppgradert til de mest isolerte rør og kasset de inn i gips med lydisolasjon rundt.

I vår del av huset synes jeg for så vidt det er greit å høre litt til hva som skjer, særlig nå som barna er små og gjerne gråter eller roper de skal på do på natten, om de faller og slår seg i en annen etasje enn der vi er, eller det plutselig blir krangling. Og så er det greit at man ikke trenger løpe i masse trapper for å si at maten er klar 😂

Som det skrives over her er balansert ventilasjon nok det som er verst ift til lyd mellom rom internt siden det er sprekk under dørene, så om du skal ha hybel anbefaler jeg at de får eget ventilasjonssystem. Vi har det, og det fungerer ypperlig.
HSt
   #10
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Påstøpen er her tung og stiv og har sikkert god effekt. Jeg ser bare at utbyggere bruker begge deler (trinnlyd og lydbøyler) men mulig at avrettingsmasse rundt gulvvarme rør er så effektivt at det ikke er nødvendig.

Men vi har tråder her om nye hus som har for mye lyd mellom etasjer så lokale forhold kan være av betydning