391    4    0  

Rehab gipsplater

 1     0
Ønsker å få glatt overflate på vegger som det per no er strier på. Har forsøkt med veggfornyer/tapet uten ønska resultat. Tenker derfor å forsøke med rehabiliterings gipsplater denne gangen etter å ha lest litt om det på Internett. Verken jeg eller samboeren min har noe som helst erfaring med bygg, snekring, verktøy osv. Noen som har erfaring med å legge slike plater? Hvordan gikk dere frem? Brukte dere lim eller skruer? Rommet er ca 9 kvadratmeter. To av veggene ser ut til å vere av mur, mens to av veggene ser ut til å ha gipsplater under striene. Er dette noe som er enkelt å gjøre selv eller bør man leie inn noen til å gjøre det? Noen som vet ca pris dersom man må leie inn folk? 

   #1
 8,022     Bærum     0
Dette fikser du selv!
Murflater skrapes, og alt løst fjernes. Så primer du overflaten før du limer opp rehabgipsen.

Gamle gipsplater kan du vurdere å rive ut og montere nye? Evt lime rehabgips utenpå. Ikke så lett å skru disse da de er tynne, men det skal gå de stedene det er spikerslag bak (skru gjennom gamle plater og inn i stendere de stedene det går /passer med Cc avstand)
   #2
 467     Stavanger     0
Når du skrur gips så skal skruen skrus inn slik at:
1. Hodet ikke stikker ut...
2. , men ikke så langt inn at pappen på gipsplaten "tyter ut"/vises rundt skruehodet. Altså du ser ingen brutt pappkant rundt skruehodet, den ligger bak skruehodet.

Gipsplatens papp (og dermed hele gipsplaten) "henger" på skruen - noe den altså ikke gjør om skruen blir skrudd for langt inn. Dette er spesielt viktig med gips i tak.

Videre vil du se at gipsplater har en liten fas/skråkant på langsidene (noen har fas på kortsider også - gjerne beregnet til tak). Når to slike kanter skrus mot hvernadre fær du en "renne"/et søkk fra tak til gulv.

Her bruker du finsparkel (da den har mest lim i seg) og papp/gips skjøterems (Skjøterems finnes også i glassfiber med lim på bakside, men det sprekker lettere i ettertid med glassfiber).

Legg på halv-annen millimeter med sparkel, legg i skjøteremsen og stryk den mot platene med spatel (sjekk gjerne youtube videoer). En holder igjen med en sparkelspade, og stryker inn skjøteremsen med den andre.
En god del sparkel vil bli overskudd, dette samler du i sparkelbøtten for videre bruk.
Dette tørker, og etterpå legger du først ett lag med medium sparkel, deretter ett til lag til når lag to har tørket. Totalt tre påføringer med sparkel. Finsparkel for papp/skjøterems/strimmel, og to medium lag.

Det er verdt å merke seg at om du får luft bak skjøteremsen så må det gjøres på nytt. Pelle av pusse litt og ny papp (på det området.) Sliter du for mye så vurder glassfiber med lim! Det skal være null bobler eller løs skjøterems før lag to med medium sparkel påføres - alt annet vil lage store problemer i ettertid.

1 laget som fester skjøteremsen bygger ikke noe, og har kun funskjon for å lime skjøterems.
2 laget legges i hele "rennen"/et søkket, og ca 10 cm utforbi dette på begge sider. Tykkelse ca 1 mm over veggflaten. Dette laget går ut i null på høyre og venstre side
3 laget legges enda bredere med ca 5 til 10 cm utenfor lag to på begge sider. Tykkelse 1 mm til 2 mm (på midten men går også ut mot null på sidene), men tykkelse nok til å pusse på.

Du pusser deretter ned (første ganger en sparkler må en gjerne pusse etter lag 2 også - øvelse gjør mester).
, men du pusser ikke helt ned slik at det er 100% flatt i overgangen mellom platene, men du pusser ut slik at den ferdige sparkel skjøten begynner i 0 mm på høyre og venstre side, og at det er ca 1 mm+ "utover buling" (i teori - for i praksis skal du ikke kunne se og føle det ) på midten. Dermed har en en sømløs skjøt som en ikke ser når en maler.
I motsatt tilfelle om en pusser flatt med platene så ser en ofte kantene for den er 100% loddrett og følger "rennen"/søkket. En ferdig sparkelskjøt er gjerne 30 til 40 cm bred avhengig av hvor jevne overflatene på de to skjøtnee er i forhold til hverandre.

HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Har man tilstrekkelig mange tommeltotter så er ikke sparklejobben noe alle mestrer, men det finnes mye YouTube filmer en kan se på. Trikset er å starte på flater som ikke er de farligste utseendemessig så dere har litt å trene på.
   #4
 2,044     0
Jeg har ikke sparklet veldig mange gipsplater, så kanskje jeg kan bidra litt som nybegynner. Syns det er vanskelig å få pappstrimmelen dypt nok, så jeg jukser og limer den fast med vanlig trelim. Fungerer veldig greit.
Når det gjelder pussing, så ser jeg at jeg pusser av for mye, en bør gjøre det som roebba beskriver Smile