382    22    2  

Riving av bærevegg

 1     0
Riving av bærevegg - 20210503_100008.jpg - StephnieMarieRiving av bærevegg - 20210503_095639.jpg - StephnieMarieRiving av bærevegg - 20210503_095759.jpg - StephnieMarieHei,
Vi har kjøpt et hus som var bygget i 1976 som vi holder på å pusse opp. Vi har lyst å rive veggen mellom kjøkken og stue for å lage en åpen løsning. Over veggen er det en loft etasje som består av kneloft og ett soverom som jeg tror var bygget på en senere dato. Vi har litt fått forskjellige meninger om dette er en bærende vegg eller ikke (har ikke hatt inn fagfolk ennå)Riving av bærevegg - 20210503_095203.jpg - StephnieMarie. Utifra veggens konstruksjon tror ikke jeg at det er bærende. Veggen har stender i 48*48 med sponplater på begge sider. Men skjønner at det er flere faktorer som spiller inn. Noen som har peiling på om dette er en bærende vegg? Legger ved bilder av veggen tegninger og kneloft over. Setter stor pris på alt av innspill 😊

   #1
 741     0
Hvis det stemmer at veggen er bygd i 48x48 mm, så er den nok ikke bærende (i alle fall burde den ikke være det)...
jaf
   #2
 5 140     tromsø     0
Huset har vel selvbærende takstoler ? Jeg ville hengt opp en snor i taket. Med en spiker på hver ende og 10mm klaring til tak. Da kan dere sjekke om det blir nedbøying, når dere river veggen ? Kan du ta bilde av gavell vegg endenveygger på loft ? På hva som holder takstoler ? Og noen bilder av takstoler ?
TSt
   #3
 9 437     0
En må slutte med denne riv og se om det synker metoden.  Den kan ikke brukes til noe annet enn å finne ut at en helt sikkert har gjort noe galt (hvis det synker)   Synker det ikke forteller dette ingen ting.  
En kan f.eks. ha bjelker som er skjøtt oppå veggen men som er festet så mye i hverandre at de ikke synker uten den ekstra vekten den er beregnet til å bære. 

Med en 2" lettvegg er vi enige at ikke bør være noen bærevegg. Er tak og gulv kledning kontinuerlig over / under kan dette også gi en indikasjon (da her det ikke alltid vært noe her) 

 jeg hat to typer takstoler hos meg, et type over åpen stue og en der det er vegger der det kan ligge bæring.  
jaf
   #4
 5 140     tromsø     0
Jeg liker å henge en snor, for å se om det blir endringer på 1-3mm. Koster ikke mye. Synket det 1-3 millimeter, så går det å jekke opp igjen ? Men selv om huset hadde takstoler, når det var nytt. Så er det etablert soverom, oppe? Så takstoler kan være endret, og da kan lettvegg holde noe ? Noen innvendige bilder hjelper ? Av loft og vegger ?
TSt
   #5
 9 437     2
Men en må forstå at denne metoden kun forteller om en har gjort noe en ikke burde ha gjort. Ikke om det en har gjort er OK eller ikke. En kan godt fjerne en bærevegg og absolutt ingen ting skjer på undersiden. Må tenke på at det er når en har 15 mennesker på besøk i rommet over eller har 450 kg snø pr m2 takflate det er da en får belastningene.
jaf
   #6
 5 140     tromsø     0
Men taket har 15 tonn med takstein og veggene kan ikke holde det oppe ? Veggen er tynn som en kleshenger ? Ofte så overdriver en og tørr ikke fjerne noe. Bare for å være trygg ?
TSt
   #7
 9 437     0
Ja der er vi enige om men ikke at en skal spre farlige metoder for å avgjøre om noe er bærevegg eller ikke.

   #8
 54     0
En annen fallgruve kan jo være at eksisterende vegg ikke er opprinnelig vegg og at den har blitt bygd opp på nytt med spinklere stendere, da kan den jo ha vært bærende ved et tidspunkt og noen før deg har gjort en feil som du ikke er klar over
   #9
 21 082     Akershus     0
Hver sin smak, jeg hadde ikke revet veggen. Liker ikke kjøkken hvor en ikke kan lukke dørene. En mister også diverse veggareal.

Hvordan har en klart å få inn et sooverom på loftet her? Etter snittet å dømme et takhøyden begrenset og med en vegg etter mønet?
Signatur
   #10
 4 457     akershus     0
Jeg kan ikke se noe som tyder på at dette er selvbærende takstoler. Ja, jeg er enig i at 2x2" er spinkelt, men for meg ser det ut som, hvis skissen over takstolene er riktig, at det går ned fra møne noe som trenger understøttelse av undergurt. Hva skulle ellers stolpen fra møne og ned til undergurt være godt for?

Nå er det jo ikke tegnet inn noen spesiell knevegg på tegningen utenom den som ligger over ytterveggen ved verandaen. Den minner lite om kneveggen som er avbildet, noe som kan tyde på at loftet er bygget om på annen måte en tegningen viser og dermed vet vi for lite om hvilke beregninger som er foretatt. This is not only only. Enig i flere bilder av loft. Er det lagt inn laminert drager i mønet?