931    20    0  

Siporex. Innvendig kledning

 8     0
Hallo.

Jeg har et siporex hus som jeg ønsker å kle med panel innvendig på soverom. Lurer på hva som er riktig måte å bygge opp det på alt er rivd ned til siporexen var bare tapet før. Rommet er over bakkeplan ikke kjellerrom

Monter mente jeg skulle ha fuktsperre rett på siporex også stenderverk med isolasjon også dampbrems eller no sånt hvertfall noe som var diffusjonsåpen og panel ut på det igjen. Men lurer på om det er riktig? Har lest at det kan oppstå fukt skader å at det kan bli mugg når man setter seng inntil veggen. 

   #1
 561     Gjøvik     0
Er generelt skummelt å isolere siporex på innsiden. På utsiden kan du isolere så mye du vil.
Årsaken er at siporexen blir for kald, kondenserer, frost, puss utvendige faller av osv.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 8     0
Men kan man lage lettvegg som man setter nesten inntil siporex veggene uten å isolere? Vil ikke ha tapet på veggene da jeg syns panel/mdf er finest
   #3
 561     Gjøvik     0
Bruk tid og penger utvendig først. isolere og ny kledning. Eller puss rett på utvendig isolasjon. Detter kan du pusse opp inne isolere legge plast osv. Alt løser etter at mur er isolert på utsiden, før den tid vil alt du gjør inne bli dårlige løsninger du vil anger på.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 8     0
Hadde håpet på å kunne bygge innvendig, er et soverom som skulle ha vært i bruk fort som mulig. Alt ble rivd pga at det var fukt i veggen så tapeten satt ikke fast. På utsiden er det satt på pressening som en midlertidig løsning noe av murpussen har flasset av
TDJ
   #5
 1 617     Asker      0
Antar rommet var uten ekstra isolering tidligere ?!
Tapeten var klistret rett på Siporex (?) og at det er tapeten som var fukt-skadet ?!
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 8     0
Er bare puss å maling på vegg ute ikke no isolasjon. Tapeten var klistret på no svarte greier som var klistra på siporex, den svarte greia var et helvette å få av der det var mest fukt
TDJ
   #7
 1 617     Asker      0
Ok.
Siporex, eller porebetong som det egentlig heter, er et diffusjonsåpent og "pustende" material.
Dersom tapet, tapetlim og eventuelt andre gugglemeier skaper et rimelig tett skikt så kan (vil) det forårsake kondens-fukt på den varme siden av sjiktet (fordi veggen er kaldere enn innelufta) og også potensielt på yttersiden av sjiktet fordi dette hindrer diffusjon ut i rommet.

Det beste rådet er (som gitt over..) er å etterisolere utsiden så mye at innsiden av Siporex-veggen stort sett holder inntemp (Unsure).

Dersom dette ikke er et alternativ så er økt innvendig isolering en mulighet; det beste vil da være å legge et ekstra lag med porebetong og pusse / male veggen med helt diffusjonsåpne produkter. Dette er uten sammenligning den "sikreste" løsningen mot alle fremtidige problemer med mugg, sopp osv, men gir da en overflate med mur (trenger ikke å være så ille det... ?!)

Avhengig av om U-verdi på eksisterende vegg er god nok, KAN det legges et diffusjons-åpent tre-panel på innsiden. Da bør det benyttes stålstendere, ingen "ekstra" isolasjon og muligens også lages lufte-spalter ved listverk nederst og øverst slik at porebetongen kan fortsette å "puste". Eventuell maling eller beis må være helt diffusjons-åpent. Er viktig at temperaturen på innsiden av trepanel og den siden av porebetongen som vender mot panelet  har tilnærmet samme temperatur.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 8     0
Svært så sært det er med slik porebetong, må da vel gå an på en eller annen måte å sette opp bindingsverk til panel plater på en måte. Er mye groper i veggen nå etter jeg skulle ha av det svarte greiene som tapeten var limt på
TDJ
   #9
 1 617     Asker      0
Er bare (særlig) sært i Norge, er særdeles mye brukt ellers i Europa... Har nok en sammenheng med tilgang til godt trevirke. Dersom man skulle velge å legge på et lag med porebetong ( i praksis Mulitipor) vil lim-mørtelen som må benyttes jevne ut alle ujevnheter og skader i eksisterende mur.

Det som er viktig er å unngå sjikt innover i veggen (dvs utover mot yttersiden) hvor det kan oppstå kondens. Det er også viktig å fullstendig unngå bruk av alt organisk materiale, derfor stendere av stål, og som sagt diffusjonåpent panel. Ville ikke lagt inn noen form for isolasjon, glava eller annet, mellom stendere. Da ville jeg heller å øket isolasjon vhj.a Multipor og festet stålstendere utenfor dette igjen.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 8     0
Hadde en snekker her på befaring i dag. Løsningene dem hadde/brukte var

Innvendig så la dem diff åpen duk rett på veggen også spikerslag fikk inntrykk av at dem kledde hele veggen med rupanel rett på duken også kunne man velge om man selv velge om man ville ha panel meg osv uten på det igjen.

Utvendig så kunne jeg legge på ny puss eller jeg kunne isolere å kle inn bare den veggen i første omgang.

Høres dette fornuftig ut?