8,627
12
2
Stående kledning som spriker i skjøtene
414
Norge
0
Hei
Har stående kledning på huset. Overliggende bord spriker litt fra det underliggende her og der. Er vel max 2 mm sprekk her. Har dette stor betydning? Løsning på problemet? Male igjen sprekken, eller må bordene som har denne glippen byttes?
Noen steder kan man se at malingen har "strekt" seg med glippen.
Har stående kledning på huset. Overliggende bord spriker litt fra det underliggende her og der. Er vel max 2 mm sprekk her. Har dette stor betydning? Løsning på problemet? Male igjen sprekken, eller må bordene som har denne glippen byttes?
Noen steder kan man se at malingen har "strekt" seg med glippen.
viss du synes det er et problem er det bare og fuge det som sagt, ellers er ikke dette noe unormalt
Rabaldermetoden vil også kunne gi gliper, litt tilfeldig hvor.
Hovedpoenget er, dersom man kan se gjennom glipa inn til vindsperre, så er det uheldig. Hvis man ikke kan se vindsperre så er det heldig, for da blir det luftet og tørker opp, og kledningen varer lenger. Fuger du det igjen så lager du et fint lite kammer hvor fuktigheten kan oppholde seg lenge og vel etter hver gode regnskyll.
Riktig montasje:
)
)
)
Gir ett kontaktpunkt langs overlappen, og lufting bak kledning. Dette er mest tett, mest tørt og varer lengst. Hvis rota i tillegg er opp så trekker kledningen lite vann fra bunnen, og den kan vel egentlig fint stå 50 år uten maling i vanlig østlandsk klima uten problemer.
Feil:
(
)
(
Denne vil gi ett indre og et ytre kontaktpunkt om bordene buer mye, eventuelt et bret flatt kontaktpunkt. Alternativt dersom ett av bordene buer mer, en glipe utvendig, eller om du er heldig, glipe innvendig, som gir samme effekt som nevnt over i "riktig" seksjonen. Dette gir normalt dårlig lufting i overlappen, og det blir liggende fukt der lenge av gangen. Fukt er ikke farlig så lenge det tørker opp. Det gjør det ikke her, og man får fortere råte.
Hvis man tar en bordbit og snur og vender på den (4 kombinasjoner, kjerne inn, ut, rot opp og ned for begge) så ser man at det er kun ett tilfelle hvor veden ligger slik at en dråpe som renner nedover ikke blir ført inn i veden langsmed årringene. Med roten opp og kjernen ut, så ligger årringene over hverandre nedover som fjær på ei gås, og man får mye mindre fuktinntrengning enn andre retninger. I tillegg vil altså mindre vann trekkes opp fra bunnen av enn om rota er ned.
Liggende kledning, uansett form, er vel alltid feil, men det ser jo veldig bra ut mange ganger da. Villmarkspanel (som jeg har) blir også alltid feil. Men noen ganger er litt vedlikehold verd det =)
-Morgan-
Fra gammelt av fins både ene og andre sorten, men da med forskjellen at borda er "toppskårne", altså følger de treets avsmalning både på tykkelse og bredde, og dermed "krenkes" ikke fibergangen i samme grad som ved vanlig skur. Man skaper ikke like mye endeved/bust på bordet som suger vann.
En annen ting er at viktigheten av busta på bordet reduseres radikalt dersom man skal male kledningen.
-Dette kombinert med at rotenden er mer råtebestandig gjør at jeg velger rota ned.
(
)
(
Er det riktig?
Retta (margsia) skal ut både på underliggere og påliggere.
Slik du tegner det (som kalles læreboknormalen) blir veggen tett i tørt vær (ikke ønskelig) og utett i rått vær (ikke ønskelig)
(
) Tørt vær
(
|
| Rått vær, de retter seg ut i hver sin retning og det blir utett.
|
Retta ut greier jeg ikke å tegne skikkelig med tekstsymboler, men de "går" sammen, og holder seg tett.
http://www.granheimsag.no/hvorfor.html