9,072
17
1
Valg av etasjeskille i Leca hus
221
Arendal
0
Skal bygge et hus i Leca, men lurer på valg av etasjeskille. Har kikket på Leca byggplank, men føler at de stiller med dårlig fleksibilitet. Jeg tenker da på bæreevne, lengder, plass til innfelling av spotlights, rørgjennomføringer, ventilasjon, og alt annet jeg vil stappe inn mellom etasjene mine. Kanskje I-bjelker er et bedre valg, isåfall hva slags I-bjelker?
Lengste strekket mellom ytterveggene er 9,7m på kortsiden og 13,2 på langsiden. Har i utgangspunktet tegnet inn en 6" bærevegg på tvers av kjelleren for å kunne skjøte over denne i forbindelse med byggplank, men er fristet på en annen løsning.
Hadde også satte pris på linker til produkter, så jeg kan utforske litt fordeler/ulemper på egenhånd.
Lengste strekket mellom ytterveggene er 9,7m på kortsiden og 13,2 på langsiden. Har i utgangspunktet tegnet inn en 6" bærevegg på tvers av kjelleren for å kunne skjøte over denne i forbindelse med byggplank, men er fristet på en annen løsning.
Hadde også satte pris på linker til produkter, så jeg kan utforske litt fordeler/ulemper på egenhånd.
...men at den er superrask å legge; plass-støypt betong må vel ta litt tid?
Plasstøpte dekker tar noe mere tid, men materialene er billigere og man slipper "overstøp" hvis man retter støpen godt av. Bruker man elementer krever de at man har støp over.
Er det mye stress å støype inn f.eks. vannbåren varme, og hvordan kommer man til her? Må det kanskje støpes i to omganger?
si feks 100m2 dekke ferdig, 9m spenn en utsparing for trapp?
Leca-plank har elendig spenn- og bære-evne, et 260mm hulldekke (fra f.eks Spenncon) tåler og spennes 12m fra ende til ende.
I prosjektet vårt valgte vi Spenncon hulldekke på ca 1/3 av den ene etasjen, pga at vi skal ha garasje med hybel-leilighet under (se http://thisisit.no). Resten av etasje-skillere blir gjort med I-bjelker. Vi vurderte en stund Spenncon hulldekke over hele fjøla, men det ble mange ukjente faktorer veldig sent i prosjekteringen. Det er en utfordring med tekniske føringer (sanitær, elektro, ventilasjon osv), og man ender etter sigende opp med å måtte pigge /mye/. Hulldekke har selvsagt den fordelen at man kan utnytte kanalene, men det kreves mye planlegging. Du ender opp med mye nedforing, og da mister jo dekket litt funksjon, synes nå jeg.
Når det er sagt - hulldekke gir et bunnsolid hus med gode brann- og lydegenskaper (tar ikke trinnlyd). Skulle gjerne gjort det, men ble som sagt litt for mange ukjente på et allerede veldig kostbart prosjekt.
Hvordan er det å legge tykk støp oppå I-bjelker da? Tenker på vannbåren varme. Og strekkene blir vel ikke lengre enn 6,5m på det lengste tror jeg...
Det har jeg ingen forutsetning for å si, men det ble som sagt en god del ukjente faktorer, ikke minst mht til tekniske føringer. Det må jo også en påstøp/avretting til for hver etasje, men dette er det jo glimrende å legge f.eks flis på, og vannbåren vill jo blitt billigere iom at rørene bare kan stiftes til dekket under en påstøp/avretting. Fremdrift med hulldekke ville også vært overlegent - det går raskt.
Tykk påstøp på I-bjelker gjør man vel strengt tatt bare på våtrom, og da helst med CC 30 bjelkelag under. Det er /mange/ måter å legge bannbåren varme over/under et I-bjelkelag. Det vanligste er vel slissede sponplater, vi har valgt Roth Selvbærende Varmefordelingsplater som blir lagt mellom bjelkene, se http://www.rothscandinavia.no/golv_forlaggningssatt_tra.php
På hulldekket er mesteparten garasje uten gulvvarme, men ett soverom også, og der legger vi Roth trinnlydsplate - siden dekket ikke tar trinnlyd.
F.eks. Masse spotkasser, vann og kloakk, ventilasjon. Sikkert flere ting også, men de er vel isåfall små. Men må vel uansett lekte ned noe, for å få på plass f.eks. spottlights, så da har jeg jo allerede plass til el-rør i det sjiktet. bare sette opp en del gjennomføringer hvor det er aktuellt.
Men hvordan jobber man her da, kan man bare labbe fritt rundt på forskalingen før man støyper igjen? Burde vel gå...
Har du link til noen slike tabeller?
Hvorfor blir den så mye bedre isåfall. Kan se for meg at det er tungvidt å få til cc avstand på rørene i en åpen forskaling, men kan ikke se at det er noe dårligere løsning...
Takker for gode svar så langt, plasstøpt virker mye mere aktuelt nå tror jeg, må bare ha litt mere info om det...