(trådstarter)
   #31
 303     Vestfold     0
Hei, nå er har det sluttet å dryppe ja.

Det var to forhold - det inne skyldes spikerhull i et pipebeslag som lå blottlagt. Dette er tett og i orden.

Det ute er litt verre... Takstmann var her på fredag og brakk opp noen bord langs raftekassa og viste meg noen ting. Jeg kan desverre ikke de tekniske begrepene så denne forklaringen blir litt krøkkette... so bear with me :-)

Det viser seg at der veggene (ute) møter taket, er det ikke tett. Isolasjonen tyter ut flere steder, så der vil det komme varmluft ut. I tillegg er de takplatene som utgjør "gulvet" i luftespalten ført så langt ut at det bare er 1-2 cm åpning før det bordet som takrenna er festa i kommer (hva kalles dette?). Takstmannen mener disse to forholdene i kombinasjon gjør at det dannes kondens ytterst i takkonstruksjonen, som smelter og renner ut i raftekassa om våren.

I tillegg mener han at vi bør åpne en del av mønet fra utsiden, og kontrollere at takets luftespalte er åpen også ved mønet. Dersom denne også er tett vil det i praksis ikke bli noen lufting i taket... Men han understreker også at dette er det han tror. Det er vanskelig å komme med en konkret årsak når man ikke kan se fenomenet "in action."

Og alt tyder på at det ytre taket er tett. Så snart tinesesongen er over, så kommer det ikke mer vann ut fra raftekassa, selv om det regner.

Dette blir uansett dyrt å fikse *argh*

   #32
 21     Oslo     0
Hei!
Lest litt rundt omkring, og bet meg merke i noe fra Icopal under "bemerk".
"Takshingel  skal, som hovedregel, benyttes på kalde, ventilerte tak, slik at mulig oppdemming av smeltevann ved takfot ikke forårsaker lekkasje."
Dette, samt at underlagspapp skal benyttes  i værutsatte strøk. Skulle tro de fleste strøk i Norge var værutsatte i vinter.
Link: http://www.ebt.no/selvbygg/takshingel/icopal.htm
Fra Protan:
"Snø og is lager sprekker og åpne skjøter i tradisjonelle tekkematerialer. Dermed trenger smeltevann inn i sprekkene om våren og fører til skade på bygg og innbo."

Jeg tror at selvom du kanskje ordner med varmluften i overgang yttervegg/tak, kondens, så er jeg ikke overbevist om at du blir kvitt hele problemet. Smeltevann vil trolig fremdeles renne nedover under den issolerende snøen fra overliggende tak og fryse til lengre ned.
En til om tak som kan være nyttig:
http://www.mycoteam.no/nyheter/kulda_gir_soppskader

  (trådstarter)
   #33
 303     Vestfold     0
Det er selvfølgelig mulig du har rett, men hva er prisen for å fikse problemet da? 6 siffer? 7 siffer? Jeg tror vi kommer til å satse på å utbedre det takstmannen mente måtte gjøres. Da har vi på en måte gjort det vi kan, resten får man leve med rett og slett. Vi kan jo ikke bytte hele takkonstruksjonen akkurat...
   #34
 9,677     Kysten     0
De platene som utgjør "gulvet" i luftespalten, som du skriver, går utfra det er vindsperren. Vet du om det er dampåpne plater?
  (trådstarter)
   #35
 303     Vestfold     0
Nei det vet jeg desverre ikke. Det så ut som vanlig spon. Hva betyr det om de er dampåpne?
   #36
 9,677     Kysten     0
Spon er ikke dampåpent nok til at det fungere som vindsperre. Dvs at varm/fuktig inneluft stopper opp mot sponen og kondenserer.
   #37
 21     Oslo     0
Jeg ville igrunn satset på snømåking av taket hvis det skulle bli mengder. Ihvertfall sett hvordan det fungerte en vinter. Du vil da bli kvitt "uønsket snøsmelting", og taket vil trolig være greit. Koster ingenting, bortsett fra at man får "uønsket trim" Smile.

  (trådstarter)
   #38
 303     Vestfold     0
Hehe, ja du er inne på noe, men vi skal selge og flytte. Ville du kjøpt et hus der selger opplyser om problemet jeg nevner i denne tråden, med forslag om å måke taket? Det hadde ikke jeg. Tror nok vi går får en eller annen form for utbedring, så har vi hvertfall vist at vi tar saken på alvor. Tror den psykologiske effekten av det er ganske stor. Håper jeg Smile
  (trådstarter)
   #39
 303     Vestfold     0
Nå har vi fått rapporten fra takstmann - de vet å ta seg godt betalt, 2500 kr for to timers arbeid! :-)

"Hva har skjedd og hva bør gjøres: Lekker vann gjennom raftekasser når det er vårtining. Yttertak er pappshingel på taktrobord, taktekke er nytt for ca 2 år siden, og skal være tett iflg eier. Yttertak er kontrollert fra oversiden, ingen tegn til feil utførelse eller lekkasjer er funnet. Lekkasjene kommer mest sannsynlig av is som dannes når kondenslekkasjer ikke blir luftet ut over isolasjon. Bord på raftekasse foran inngangsparti ble løsnet for å kontrollere luftespalte og tetting i overgangen vegg og tak. Her ble det registrert ca 5cm luftespalte mellom taktro og plater over takisolasjon, 5cm skal være tilstrekkelig lufteåpning. Det var 1-2cm lufteåpning ved luftinntak nederst på plater som ligger over isolasjon, dette er ikke nok, plate bør avsluttes og tettes rett over utvendig yttervegg. Platekledning øverst på yttervegg mellom taksperrer mangler tilstrekkelig tetting og bør tettes for å unngå luftlekkasjer og kondens. Innvendige konstruksjoner ble kontrollert på utsatte steder med fuktindikator, ingen negative verdier funnet. Møne bør åpnes utvendig for å få avklart om det er åpning i mønet til lufting. Hvis det ikke er åpning bør dette etableres for å få tilstrekkelig gjennomlufting. Det må bekreftes om det er gjennomlufting i møne eller ikke, før arbeider med møne kan prises."

Prisoverslag for utbedring, ca kr 57.000 ink mva.

Kommentarer anyone?

   #40
 2     Lofoten     0
Hei

Hva endte du opp med å gjøre med taket?

Jeg har samme problem som deg, har ett hus fra 1985 med shingel på taket, ble lagt nytt tak for ca 10 år siden så det er 2 lag shingel.

Har nettop overtatt huset.

I vår når snøen smeltet på taket fikk jeg vann i kassene og på bodert bak takrenner :(

kom også noe vann rennende ned veggen og på muren.

Selve taktroen er sponplater med ca 10cm lufting og papp under.
Sponplatene er sporadisk kolapset rundt om på taket.
Sjekket det nå nettop og hvis jeg løsner shingelen ved takrenner så er denne helt våt.


Er dette også ett kondensproblem?

Har vurdert nå å legge decra på taket, vill dette løse problemet med kondens?