114 488    139    14  

Vegger i nytt hus: Gips vs. Spon

 71     0
Det finnes åpenbart mange meninger om dette emnet.

Som reispikka amatører og hobby husbygger er det vanskelig å ta gode/kloke valg når til og med eksperter kommer med helt motstridende råd. Hvorfor er det slik?

Vår husleverandør har gips all over i hus-, og prispakken, men nå lurer vi på om vi skal gå for spon i stedet for? Eller...


 • Spon i vegg + spon i tak.

 • Gips i vegg + gips i tak.

 • Spon i vegg + gips i tak.

 • Gips i vegg + spon i tak....vi blir gale - trenger gode råd nå  :'(


 • Prisforskjell?

 • Sprekker i skjøter?

 • Lett å sette opp?

 • Lettest å få pen overflate?

 • Sterkest feste for å henge tunge ting på vegg?

 • Brannegenskaper?

 • Inneklima????

   #1
 323     0
Gips er:
-lettere å sette opp
-gode egenskaper mot brann
-gode egenskaper mot lyd(når gjort riktig)
-lettere å reparere hvis skade
-noe mer arbeid å sparkle
-hvis ikke spikerslag er brukt krever det mer arbeid ved oppheng av tunge ting, men ikke umulig
-ett død materiale

Spon er:
-valg nr 1 skal du henge opp ting (som bilder, småhyller osv) tunge ting må ha spikerslag her og
-Ikke noe særlig brannhemmende
-noe lettere å sparkle enn gips
-tåler en del mer en gips
-tåler ikke fukt, da begynner de å bule og råtne
-et organisk materiale
-krever mer abeid og verktøy å sette opp
MJ
   #2
 26     1
Jeg ville gått for gips i takene noe som er fint og aldri går av "mote". Og brukt spon i stue der det som regel blir hengt opp mer bilder enn i andre rom.
Soverom,bod og gang ville jeg brukt gips.
Prismessig er jo gips billigere å kjøpe men krever jo en del arbeid. Smile
   #3
 20     2
Vi har brukt noe gips i himling og et par boder, men angrer som en hund i styrtregn på det valget. Blir jo aldri ferdig med de platene.... en million skruer pr. plate, og sparkling til den store gullmedaljen i ettertid... I resten av huset har vi brukt MDF smartpanel på vegger og MDF takpanel i himling, og kommer aldri til å anbefale noe annet en det. Mye raskere å jobbe med, og vi syns det ser bedre ut.

Knut Einar
   #4
 473     Sola     0
Det er mer arbeid å sparkle gips enn å sparkle sponplater. Den kjøper jeg. Men man får også en veldig sterk vegg som ikke slår sprekker. I tillegg får man med brann- og lyddempende egenskaper.

Men - jeg kjøper ikke den at det er vanskeligere å henge opp ting på en gipsvegg. På samme måte som man slår inn en spiker i en sponvegg finnes det kroker man bare slår inn med hammer i en gipsvegg. Disse tåler en belastning på 15 kilo hver, og skal man henge opp noe som er tyngre enn 15 kilo bør man bruke spikerslag uansett hva man har på veggene.

Så at det er så vanskelig å henge opp ting på gips er bare en myte. Her er et bilde av de enkleste pluggene, men det finnes et utall typer. Skal man skru noe i veggene må man sette inn en liten gipsplugg før man skrur, men det tar jo 5 sekunder å bore (1 sekund med skikkelig verktøy  Wink)
Spon eller Gips - gips.jpg - Tor-Inge
   #5
 5 116     Troms     1
Vi hadde gips i tak og vegger i forrige leilighet vi bygde. Synes gips er faktisk mer solid enn spon så lenge man bruker skikkelige gipsanker, dessuten er det veldig enkelt å sparkle over hullene etterpå. Blir like fint synes jeg.

Å henge opp en 70 kg plasmaskjerm er ikke noe problem på gips, henger som bare det. Gips kan anbefales på vegger.

Når det gjelder tak så ville jeg gått for Tak ess eller tilsvarende. Gips i tak kan gi avhengig av kvaliteten på sparkling osv noe "skyggevirkning" avhegig av hvordan lyser faller. Dvs, skjøtene kan synes noe hvis man ikke er veldig nøye. Det var iallefall tilfellet med vår leilighet, selv om vi hadde en malermester til å gjøre dette. Synes derfor at Smartpanel eller Tak Ess tilsvarende er penere, men det er vel smak og behag da.

Eneste som duger med gips på verktøyfronten er at man da kan kjøpe seg en skikkelig skruautomat slik som denne.

Fett våpen som gir ganske mye cred blant naboene!  ;D
Signatur
   #6
 473     Sola     1
Den maskinen var rå. Nå har jeg fått en ny ide for neste års julekort. Jeg stiller meg opp i gul samuraidress med en sånn drill i hendene. Og så så skriver jeg God Jul hilsen Drill-Bill under.

Folk må jo være lei av å se på julekort med ungene på. He he
   #7
 6     1
Heisann,

Holder på med husbygging, og er ute etter erfaringer vedr. materialer på vegg. Vi har valgt gips i tak, og dette er medregnet i kontakten med entrepenør. Hele huset skal utføres i en minimalistisk stil, uten listverk i tak og rundt vinduer. Vi bygger et Nordbohus (Nexus).

Vi er veldig usikker på hvilken type vegg vi skal velge. valget står mellom vanlig 13mm gips, eller Agnes 3vegg (spon). Er det noen der ut som har gode tips og erfaringer??

ivo
   #8
 492     0
Jeg ville ha valgt spon (Agnes 3 vegg). Synes det er mer solid, er enklere å skru fast ting, anbefales av Norges Astma- og Allergibund. Gips anbefales ikke (en kan jo spørre seg hvorfor)

Ulemper: Bruker du tapet kryper den noe i breden, så litt flikking i etterkant må påregnes. (men ikke mye, og kanskje slipper du dette). Da snakker jeg om "runde" innvendig hjørner. Skjær opp og mal.

Gips brukes hovedsaklig "over alt" fordi det går vesentlig raskere. En flink snekker vil uansett "kaste" sponplatene på veggene dersom han/hun er dreven. Det brukes 10,2 mm kramper som er 38 mm lange.

Andre fordeler med spon: Meget enkelt å spakle krampemerker. Bruk Sandsparkel, og sparkle to ganger, og puss lett over. Lite søl, og lite pussing.

Jeg har som du skjønner sponplater, og angrer ikke et sekund.
   #9
 6     0
Har du gips i taket, og hvor lenge har du bodd i huset? Hvor sprekker det?? Har du listverk rundt viduer og/eller tak?

Vi har tenkt å grunne og male rett på vegg, etter sparkling selvsagt. Vi velger ikke tapet, av noe slag. Hvis du ikke har forslag på en "glatt" variant!

   #10
 143     Vestfold     0
Hei

Jeg vil nok si at gips er mye bedre en spon,for det første så er det dødt og ikke beveger seg som spon gjør,
Jeg satte opp et tilbygg på 60 kvm med spon på alle vegger for 4 år siden alle skjøter ble limt og festet med kramper,idag må jeg fortsatt gå over med sparkel på alle skjøter,det beveger seg hele tiden. Mne skal du bruke en tykk tapet så går det som regel bra,men skal du ha glatte vegger så hadde jeg vurdert gips.
Renoverte et par nye rom etterpå som jeg monterte gips på alle vegger og tak.det er ikke noe problem med sprekker og sån.
Og gips er mere støyvennlige en spon,skal nå de neste mnd bygge en helt ny enebolig og der har vi valgt gips på alle vegger og tak..
Men man må være obs når man skal henge opp ting og tang på gips :)

lykke til Wink
Signatur