4,616    12    1  

Vindsperre på kaldloft ved etterisolering - tette mot eksisterende konstruksjon

 503     Vestfold     0
Vi skal etterisolere kaldloft med 2 x 100mm isolasjon. På kaldloftet er det idag flere konstruksjoner, bla. en åpen "kneveggs-konstruksjon" som støtter taket vha limtresbjelke som hviler på lodrette søyler.

Over isolasjonen skal vi montere vindsperre men lurer på mest optimal måte å sikre vindtetthet til eksisterende konstruksjoner på taket. Dette er bla. de bærende søylene til "kneveggen", gjennomføring til ventilasjon, murt pipe løp mv.

Vil det iøvrig bli for diffusjonstett dersom vi senere velger å legge rupanel oppå vindsperren? Dette primært for å kunne bruke kaldloftet til lagring osv?


   #1
 2,044     0
Hus og Bolig nr. 4 2010 har en illustrasjon over overganger ved etterisolering. Der legges ikke vindsperren over (horisontalt) isolasjonen i det hele tatt. Vindsperren føres (med utlufting mellom tak og vindsperre) rett og slett videre oppover taksperrene. Den avsluttes så høyt oppe at det blir minimum 20 cm mellom isolasjon og vindsperre (målt vertikalt).

Kunne ha skanna inn illustrasjonen, men vet ikke om det bryter med Hus og Bolig sin opphavsrett?
  (trådstarter)
   #2
 503     Vestfold     0
Takk for svar!
Jeg skjønner bare ikke helt hvordan man da sikrer vindtetthet i de nye lag med isolasjon, dersom man ikke "lukker" denne med vindsperre (horisontalt)? Da er det vel fritt frem for trekk og vind?
   #3
 9,677     Kysten     1
Det er kun de første 1-2 meterene fra yttervegg det er snakk om stor bevegelse i luften. Lengre inne på loftet er det liten luftbevegelse og derfor ikke behov for vindsperre. Men om du legger trebord til golv vil jo dette fungere som en vindsperre. Ikke helt tett i skjøten men mer enn godt nok til å stanse den lille beveglsen det er i luften på loftet.
  (trådstarter)
   #4
 503     Vestfold     0
OK. Men betyr dette at det mest optimale da er å legge "riktig" vindsperre i de ytterste 2-3m (horisontalt) fra veggene, føre vindsperren utover raftet og klemme ned på yttersiden av raftet/veggen og mot vindsperren i veggen? Lengre inne på taket legges da rupanel som er tilstrekkelig vindtett.

Jeg ønsker også å legge rupanel helt ut mot raftet og det betyr derfor at det på de ytterste 2-3 m vil være både rupanel og vindsperre - vil dette gi problemer ifm at de to lagene tilsammen blir for diffusjonstett slik at det kan kondenseres vann på innsiden?

   #5
 2,044     0
Vindsperren skal, i følge samme illustrasjonen, føres ned og festes med en klemlist der den møter veggens vindsperre.
Har forøvrig på den ene siden (raftet, bak knevegg) lagt billige uhøvla bord og gulvbelegg oppå det igjen. Har ikke sett noe problem med det.
  (trådstarter)
   #6
 503     Vestfold     0
Jepp - klemlist ved overgang / mot veggens vindsperre.
Men på tegningen i Hus og Bolig nr 4 2010 er det da gjort slikt at vindsperren føres under de billige uhøvla bordene "noen meter" inn fra raftet og at bordene går helt ut mot raftet?
   #7
 9,677     Kysten     0
Har ikke lest hus og bolig. Det vanlige er slik jeg beskrev og det er vel slik sintef og produsenter anbefaler også. Du sprer luften bedre og hastigheten avtar når den treffer isolasjonen

  (trådstarter)
   #8
 503     Vestfold     0
Ja, men det er vel stort sett den samme løsning som dere begge beskriver. Spørsmålet fra meg er primært derfor om "dobbelt opp" med både vindsperre og rupanel på de ytterste området mot raftet blir for diffusjonstett, eller om det er greit?
   #10
 2,044     0

Jepp - klemlist ved overgang / mot veggens vindsperre.
Men på tegningen i Hus og Bolig nr 4 2010 er det da gjort slikt at vindsperren føres under de billige uhøvla bordene "noen meter" inn fra raftet og at bordene går helt ut mot raftet?


Beklager, jeg tydeligjorde ikke godt nok. De uhøvla bordene og gulvbelegget jeg skriver om er noe jeg la i mitt hus for en 15 års tid siden, og har ingenting med Hus og Bolig artikkelen å gjøre.