26,582    42    2  

Akkumulatortank - én eller flere?

 43     Tønsberg     0
Jeg har lest meg fram til at jeg trenger minst 2000 liter varmemagasin, men som de fleste som ikke bygger nytt hus er jo problemet med døråpning til kjeller en hindring for å sette inn en tank med slik størrelse...

Alternativet er åpenbart - jeg kan uten å rive noe få inn 3 x 750 liters tanker. Det blir litt dyrere i innkjøp - men om man ser bort fra det - er det et bedre eller dårligere alternativ enn én stor tank?

Og - skal man serie eller parallellkoble dem? Mest sannsynlig blir det 2 eller 3 energikilder, hvorav 1 av dem vil bli solfangere.

   #1
 3,997     Oppland     0
Du får også større varmetap på 3små tanker enn 1stor pga større overflate.
De parallellkobles ja.

Dersom du har sett på sidene til Bettum solvarme/Flexiheat ser du at de har slavetank og teknikktank. teknikktanken er den solvarme/varmepumpe/peis osv kobles til, og så vil slavetankene være koblet til denne i topp og bunn.
  (trådstarter)
   #2
 43     Tønsberg     0
Varmetapet blir selvsagt større ja, det er sant... Hos meg vil akkumulator bli plassert i kjelleren midt i huset, så noe av varmetapet siger vel opp kanskje?

Om de parallellkobles lades jo tankene synkront (om jeg forstår fysikken rett). Men vår og høst er dette kanskje ikke ønskelig, f.eks. ved kombinasjon av fyring med vedkjel og solfangere? Da vil det vel være fornuftig å "sjikte" tankene, ved seriekobling?

Solfanger mot bunnen av tank 1.
Pumpe vann fra toppen av tank 1 mot bunn i tank 2.
Pumpe vann fra toppen av tank 2 mot bunn i tank 3.
Vedkjel i bunn på tank 3.

Eller strøyk jeg i fysikk der?  ???
   #3
 3,997     Oppland     0
Da får du jo nyttegjort deg av varmetapet gjennom fyringssesongen.

Sommerstid kan det være fordelaktig å stenge av ventiler til slavetankene (evt. en av de).
Det trengs lite energi sommerstid, du kan kutte varmetapet fra tankene og det går raskt å varme opp til forbruksvann i tilfelle det skulle være nødvendig.
  (trådstarter)
   #4
 43     Tønsberg     0
Jo skjønner det, men min tanke vedr. seriekobling var at solfangere blir mer effektive jo lavere returvann jeg kan sende tilbake til solfangerne. Da gjelder det jo å holde temperaturen i akkumulatortanken som solvarmen tappes i så lav som mulig? Sommerstid er jo som du sier ikke dette så veldig avgjørende, da det vil være overskudd av energi uansett - men vår og høst er det noe å tenke på, da man vurderer om man skal fyre opp vedkjelen eller ikke.
   #5
 3,997     Oppland     0
Det vil bli alt for mye mikkmakk og styr med ventiler og pumper til at det skulle bli noe funksjonell drift med seriekobling. Dyrt blir det og. Temperatur differansen blir alt for liten til at solfangerne noen gang vil tjene det inn.

Systemet fungerer bra slik det er ment å driftes.
Parallellkoble er det eneste fornuftige.
HCF
   #6
 106     1
Hei netphreak, du har helt rett. Tankene skal seriekobles.

Det er svært mye å hente på at vannet i tank # 1 er kaldere enn i tank # 3. Det kan utgjøre forskjellen mellom verdifult bidrag i overgangssesongen eller ingen drift i det hele tatt. Ettersom vann har linjær varmekapasitet mellom 0 og 100 C, så er det akkurat like stor gevinst i å løfte vanntemperaturen fra 20-30 som fra 60-70.

Det er ikke dyrere å seriekoble enn å paralellkoble tanker. Du trenger rørsett mellom tankene i begge tilfeller.
Signatur
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     1
HFC . Hvordan fungerer skiktingen av vannet ved seriekoblingen ?

HCF
   #8
 106     0

HFC . Hvordan fungerer skiktingen av vannet ved seriekoblingen ?

I prinsippet vil sjiktningen fungere som i en veldig høy tank. Vannet fra toppen av tanken (det varmeste vannet) kobles inn i bunnen av neste tank. Sjiktningen er også avhengig av mange andre detaljer i tanken som varmevekslere, tapping og tilførsel.
Signatur