59,228    146    1  

Bygge nytt hus: Valg av varmekilde

 204     0
Jeg kunne tenke meg gasspeis og vannbåren varme..
Men dette blir vel dyrt?? Noen som vet??
Velger vi gass trenger ikke huset pipe det vet vi.
Men det og grave ned gasstank og installasjon hva koster det?
Og vannbåren varme er DYRT!!??
Hvordan kan jeg praktisk løse dette mye rimeligere??
Feks kan man legge kabler klart i gulvet og så koble til vannbåren varme senere når økonomien tillater?
Eller skal vi rett og slett legge varme kabler??

Eller finnes det alternative måter og varme opp gulv i hus på??
Kan man bruke varmepumpe på noe vis eller lignende produkter til dette???

Regner med vi velger balansert varmegjennvinning for og få god luft i huset, men kan denne brukes på noe vis som Aircondition på sommeren??

Som dere skjønner har jeg mange uløste spørsmål, og for dere som kan dette eller har kommet mye lengre i byggeprossessen håper jeg tar tid til og svare meg..

   #1
 177     0
Hei!
Rørene til vannbåren varme kan legges når en bygger, så kan en koble de til senere, legges varmekabler er en prisgitt strømprisen senere, det ser ikke ut som om strømmen blir billigere med årene som kommer.

Med vannbåren varme kan en bruke: strøm, varmepumpe, pellets, flis, ved, olje, solvarme, gass etc.

Ventilasjonsanlegg kan leveres med reversibel varmepumpe og kjøre ac om sommeren, eller bruke en vann/vann varmepumpe i kombinasjon med ventilasjonsaggregat, med varmegjennvinning om vintern og frikjøling om sommeren. Smile
Signatur
   #2
 339     Fræna i M & R     0
Jeg er selv i fasen om hva jeg skal bruke til oppvarming. Men jeg holder en liten knapp på gass, har ikke sjekket ut hva det koster enda, men skal snakke med shell eller statoilhydro som har disse sakene. Men etter som jeg har forstått på andre "leier" man bare tanken du graver, for da er det de som har service og står ansvarlig for tanken.  

Der jeg skal bygge har naboen boret seg ned i grunnen for varme, han boret vel 60 meter tror jeg det var å hele saken kom på rundt 30 høvdinger.Det er jo også et alternativ.

En kamerat av meg han satte en pellets tank inn på loftet 5 kubikk tror jeg den var og bruker det som oppvarming. Med føring ned til en pelletsforbrenner eller hva det heter. Han gjorde dette pga av sitt handikapp, men alikevell en god ide syns jeg, slipper mye vedbæring :D

Ang vannbåren varme har jeg forstått det slik at du kan ordne alt klart og vente med å sette inn siste rest som koster når du føler du har råd. Men leste i en tråd her tidligere om om dette og det kostet ikke mye å legge selve rørene, en snakket om rundt 10' for rør materialet og det kunne du legge selv tror jeg....

Tror noen her inne sitter på mye god kompetanse så du kommer helt sikkert til å få gode svar snart....
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 204     0
Takk for svar allerede, men ønsker mange flere!!

til Tripleseven: Ser du har nevnt flere koblingsmuligheter til vannbåren varme.
Hva koster disse forskjellige vet du det??
Og må man ikke teste alle rørene med trykk og mht tetthet før man lukker igjen gulvet så man vet at alt er tett?? Det får man ikke gjort når man har lagt gulv og flyttet inn... Eller har jeg forstått feil??

Og disse alternativene du skriver om ventilasjon gjelder dette balansert varmegjennvinningsanlegg? Man kan altså få ac gjennom dette på sommeren??
   #4
 317     0
Husk at vannbåren varme ikke nødvendigvis er det samme som gulvvarme.   Jeg bor for tiden i et hus der hele første etasje har vannbåren varme i betonggulvet (har ikke kjeller)

Men i annen etasje er det radiatorer på soverommene.  Mye enklere å regulere, mye billigere å sette opp og egentlig mye bedre enn å ha varme i soveromsgulvet.   Jeg ville nok valgt en tilsvarende løsning hvis jeg skulle bygget igjen.

knallbom!
   #5
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

...Men i annen etasje er det radiatorer på soverommene.  Mye enklere å regulere, mye billigere å sette opp og egentlig mye bedre enn å ha varme i soveromsgulvet. 
Men en dyrere løsning å drifte da radiatorer trenger høyere temperatur på vannet enn gulvvarmen for å avgi tilstrekkelig effekt. Spesielt dersom du bruker varmepumpe som varmekilde er lav temperatur en fordel.
Og skal du kjøre radiatorer og gulvvarme sammen vil anlegget kompliseres og fordyres pga den temperaturforskjellen du må kunne mate ut, sammenlignet med kun gulvvarme.

Hvor mye billigere det er med radiatorer vs gulvvarme i et nytt hus - det er vel ikke allverdens forskjell? Dersom du skal inn med vannbåren varme i et eksisterende hus derimot - der vil det nok bli store forskjeller.
  (trådstarter)
   #6
 204     0
Jeg begynner nesten til å bli fristet til å legge varmekabler i hele 1.etg jeg.
Da får man det varmt nok på gulvet.
Har litt på følelsen at vannbåren varme ikke varmer nok og koster utrolig mye og legge inn i nytt hus...

Og så tenker jeg på ulempen at det er vann som flyter rundt i rør i huset til enhver til og at det er vedlikehold på slike anlegg..

Har tenkt og ha flis på gulv i hele 1 etg, inkl stue og kjøkken...
   #7
 146     1

Hei!
Rørene til vannbåren varme kan legges når en bygger, så kan en koble de til senere, legges varmekabler er en prisgitt strømprisen senere, det ser ikke ut som om strømmen blir billigere med årene som kommer.

Med vannbåren varme kan en bruke: strøm, varmepumpe, pellets, flis, ved, olje, solvarme, gass etc.

Ventilasjonsanlegg kan leveres med reversibel varmepumpe og kjøre ac om sommeren, eller bruke en vann/vann varmepumpe i kombinasjon med ventilasjonsaggregat, med varmegjennvinning om vintern og frikjøling om sommeren. :)


Quoter dette fine svaret, som jeg er helt enig i.

Jeg vil også tillegge at hvis du velger et vannbårent varmesystem i huset, vil det mest sannsynlig bli lettere å selge huset i fremtiden og oppnå en høyere pris.


   #8
 38     0
En kar fortalte meg at det er en ting få tenker på ved vannbåren varme, og det er hvordan vann om stadig skifter retning i gulvet påvirker kroppen, dette gjelder spesielt på soverom mente han.

Husker min bestemor slet med div. leddproblemer, og da fant de en "vannåre" under huset om vistnok skulle være roten til alt vondt.... løsningen ble da å montere opp en blyplate under senga for å redusere strålingen.

Synes dette kan høres litt drøyt ut, men hva tror dere, er dette bare en myte?
   #10
 1,292     Ålesund     0

Noe er det med alt  ;D
Folk roper høyt om stråling fra varmekabler også, men det gjelder jo 1-leder kabler.. 2-leder kabler, som de fleste bruker, har jo stråling lik null..