Som sagt Arne, så er det bra du er fornøyd med ditt varmeanlegg. Men ingen hus er like, du er fornøyd med ditt og det er jo bra. Jeg har valgt å prioritere å få huset bygget med vesentlig mindre varmetap enn det ditt hus sansynligvis har.
Av andelen varmetap fra en bolig står vinduene for en veldig stor del.
Du uttaler deg på en måte som om at jeg fordømmer vannbåren varme i gulv, det er ikke tilfelle. Og det gjør du med et ordspråk som ikke hører hjemme noe sted. Dersom du leser det jeg skriver så referer jeg til boliger som har lavere varmetap enn din bolig og lavere enn tek 07, og i den type bolig mener jeg det kan være en fordel å tilpasse varmesystemet for å få det optimalt.
Aasg referer til boliger som vil bli bygget om 15 år ikke ville ha varme i gulv, jeg tror det intreffer før. Regjeringen har som mål at alle boliger som bygges i 2020 skal bygges etter passivhus standard. Og vær snill å ikke start en diskusjon om passivhus i denne tråden også. La oss holde oss til tema i tråden. Slike boliger vil deffinitivt ikke ha varme i gulv i hvertfall ikke med de systemene jeg kjenner idag. Men det er jo en utvikling fra disse produsentene for å tilpasse seg nyere hus, det jo ikke uten grunn de gjør det.
Men eldre hus med lite solinnstråling i huset og relativt høyt forbruk til å varme huset er jo varme i gulv helt sikkert supert. Så, nei , jeg mener ikke dere er verken tullinger eller duster. Men denne tråden gjelder altså ved nybygg.
Et lite tillegg Arne. Dersom du ikke hadde hatt vannbåren varme ville du vært veldig kald på beina med den gigantiske kuldebroen du har rundt hele huset. Og sannsynligvis ville du hatt store kondensproblem inn i etg skille ditt hvis ikke du hadde tilført varme til betongen. Så ja for deg er gulvvarme ikke bare bra for komforten men et must for å holde huset tørt mellom etg.
Hvis noen føler seg støtt av innleggene mine beklager jeg det - jeg reagerte nok mer ut fra mitt ståsted enn det tråden riktig nok handler om, vs utsagnene om at vannbåren varme er umulig å regulere - beklager dette.
-- Samtidig synes jeg at at et totalforbruk (til VP) på ~5500kWh til oppvarming og varmtvann ikke akkurat tilsier at det er 'gigantiske kuldebroer' ut av huset - det ER tross alt 320m2 med hus som varmes til 20-22C året rundt i tillegg til at vi er 6 personer som bruker varmtvann...
Jada, jeg kan mye om styringssystemer, men ingen styringer kan forutse hvor mye solvarme som kommer de første timene fremover.
Om du synes det er komfort med til stadig for varmt vekslende med for kaldt så har vi ulik oppfatning av komfort.
Men det ble oppfattet som å banne i kirka når jeg påstod at vannsenger ville bli borte også, alt for mange som ikke er kritiske og tenker selv men lar seg kjøpe av billige salgstriks.
Hvor er feilen i det jeg hevder:
Betonggulv er en stor masse som tar lang tid både å varme opp og å kjøle ned.
Systemer med treghet fører til større svingninger enn systemer med liten treghet.
Komfort er når det kommer til innetemperatur en så jevn som overhodet mulig temperatur.
Gulvvarme og særdeles i betonggulv er en treg varmekilde som fører til store temperatursvingninger og dermed dårlig komfort.
Unntak er der vi gjerne vil ha overtemperatur slik som på badet hvor det er tempen på gulvet som har mest betydning.
Det finnes flere byggemåter enn betong Aasg! Jeg har fortsatt til gode å oppleve dette du nevner. Klart, om du har betong i alle etasjer og ikke noe styresystem, evt bare romføler så blir det triste greier, men da er også systemet bygget opp feil etter min mening. De aller feste har kun betong i kjelleren, her er det ofte mye betong som fører til at temperaturen magasineres i vegger og gulv. Dette bidrar også til å stabilisere temperaturen i rommet. En gulvvføler vil elinminere mange av de problemene du nevner. Ellers har de fleste av oss trebjelkelag i 1. og 2.etg som igjen ikke har spesielle problemer med temperatursvinginger.
Det at du har dårlig erfaringer pga et dårlig system betyr ikke at gulvvarme i seg selv er tregt og fører til store temperatursvinginger innendørs. Det er bare tull og tøys!
Her er vel bevis nok. Det finnes mange flere eksempler der ute.
Her svinger uttetemperaturen med 20-25grader på et par dager temperatur i akkumulatortank svinger med ca 10 grader, og innetemperatur holder seg innenfor 1grad avvik. Er dette store svingninger? Du kan ikke si at gulvvarme er tregt og ukomfortabelt basert på erfaringer med systemer som ikke er riktig satt opp.
Låner denne fra Aventa, om det skulle være et problem fra aventas side fjerner jeg den.
En annen ting for betonggulv og treghet, det må jo kunne gå og innregulere denne tregheten i de oppsatte tidspunkt for nattsenking, Dvs at man kanskje senket temperaturen 4 timer før den egentlig skulle vært senket og samtidlig øket den 4 timer før den skulle være på temperatur igjen. Bare en tanke fra meg, har ikke prøvd dette selv.
http://www.wanpan.dk/ Dette blir vel det samme som ener sine produkt? her kan en regne ut hva det gir av effekt og prisen i Danmark i dkr. Synes kanskje varmen på vannet virket høyt i dette systemet vs Ener sitt. Det er jo kanskje greit å ha noen her i Norge å forholde seg til også om det skulle være noe feil på det. Men jeg har tro på disse produktene, og det er målinger som har vist at dem sender strålevarme ut på gluvflaten. Bedre for gulvet at varmen ikke står under treverket og lettere montering. Byggehøyden synes ikke jeg er allverden på Ener sine og Bio-tech sine, men det blir jo en smakssak og en umulig diskusjon å gå inn på.
Men de beregner at man skal ha lister rundt hele rommet for å få ønsket effekt. Det vil jo bli veldig mange meter på en hel husstand.
I mitt tilfelle vil det bety ca 250m med varmelister. med en pris på 500kr/m vildet bety 125.000kr for kun listene, så kommer utstyret for varming av vann, fordeling, styresystem og montering i tillegg.
Som en rehab løsning hvor man ikke vil rive opp gulv er det kanskje en lønnsom investering kontra enkelte andre løsninger, men ved nybygg... tviler veldig, i allefall om en planlegger litt.
Andre forhold som ikke faller i varmelistenes favør er jo temperaturen, må ha ganske mye høyere temperatur på vannet enn andre lavtemp løsninger, som igjen fører til lavere effektivitet fra varmepumpe eller solvarme. Nei, jeg klarer ikke se noen store fordeler med dette systemet, annet enn som kulderasstopper under veldig høye vinduer, men igjen, det fører til lavere effektivitet fra VP/solvarme, så da kan det hende det likegodt lønner seg med elektriske varmelister under disse punktene.
Før noen igjen begynner å kalle meg for gulvvarme fanboy, dette er bare meninger, og utfordre de gjerne. Jeg sier ikke at dette er et verdiløst produkt, men at jeg mener det kanskje ikke er den beste løsningen for de aller fleste av oss.
Eg kan nå fortelle hva vi opplever med vannbåren varme.
Vi har ca 230m2 betonggulv (plate på mark m/30cm isolasjon) med vannbåren varme.
Dette er den eneste oppvarmingskilden vi har i tillegg til balansert ventilasjon.
Vi holder en innetemperatur på 23 grader og denne varierer maks 1 grad opp/ned.
"Hemmeligheten" til dette er at varmepumpen (væske/vann) regulerer tur-temperaturen (altså temperaturen på vannet ut i gulvene) ut fra hvilken temperatur som måles ute.
Dvs er det -10 grader ute kjører pumpen gjerne 33 graders varmt vann ut i sløyfene, er det +10 grader ute sender den gjerne bare 25 graders vann ut i gulvene.
Dette kan justres etter hva som passer din bolig (hvilket varmetap du har) og pumpen justerer dette kontinuerlig ut fra utetemperatur
Med et slikt system er tregheten som noen snakker om her helt emilinert.
I mitt tilfelle vil det bety ca 250m med varmelister.
Dersom du regner litt på effekten vil du se at det er feil. Har du 40 grader på turvannet vil du da få over 22KW effekt! Det regner jeg med at er i drøyeste laget. Hos meg ligger varmelistene på yttervegg + noen få mtr på en innervegg. Listene dimensjoneres jo etter hvilket behov huset har i forhold til isolasjon og U verdi på vinduer osv.
Du har helt rett i at det sikkert ikke passser hos alle og i alle typer rom, når jeg kjøpte dette ble jeg anbefalt gulvvarme på bad og alle rom med fliser/stengulv. Det er heller ikke et produkt for de som er avhengig av en overflatetemperatur på parkettgulvet på 26 - 27 grader. Jeg klarer meg fint med 22 -24 grader som listene mine gir på mitt gulv.
Av andelen varmetap fra en bolig står vinduene for en veldig stor del.
Du uttaler deg på en måte som om at jeg fordømmer vannbåren varme i gulv, det er ikke tilfelle. Og det gjør du med et ordspråk som ikke hører hjemme noe sted. Dersom du leser det jeg skriver så referer jeg til boliger som har lavere varmetap enn din bolig og lavere enn tek 07, og i den type bolig mener jeg det kan være en fordel å tilpasse varmesystemet for å få det optimalt.
Aasg referer til boliger som vil bli bygget om 15 år ikke ville ha varme i gulv, jeg tror det intreffer før. Regjeringen har som mål at alle boliger som bygges i 2020 skal bygges etter passivhus standard. Og vær snill å ikke start en diskusjon om passivhus i denne tråden også. La oss holde oss til tema i tråden.
Slike boliger vil deffinitivt ikke ha varme i gulv i hvertfall ikke med de systemene jeg kjenner idag. Men det er jo en utvikling fra disse produsentene for å tilpasse seg nyere hus, det jo ikke uten grunn de gjør det.
Men eldre hus med lite solinnstråling i huset og relativt høyt forbruk til å varme huset er jo varme i gulv helt sikkert supert. Så, nei , jeg mener ikke dere er verken tullinger eller duster.
Men denne tråden gjelder altså ved nybygg.
--
Samtidig synes jeg at at et totalforbruk (til VP) på ~5500kWh til oppvarming og varmtvann ikke akkurat tilsier at det er 'gigantiske kuldebroer' ut av huset - det ER tross alt 320m2 med hus som varmes til 20-22C året rundt i tillegg til at vi er 6 personer som bruker varmtvann...
Arne
2007: Nordbohus Espira spesial m/sokkel, 320m2
2010: Lekestueprosjekt
Det finnes flere byggemåter enn betong Aasg!
Jeg har fortsatt til gode å oppleve dette du nevner.
Klart, om du har betong i alle etasjer og ikke noe styresystem, evt bare romføler så blir det triste greier, men da er også systemet bygget opp feil etter min mening.
De aller feste har kun betong i kjelleren, her er det ofte mye betong som fører til at temperaturen magasineres i vegger og gulv.
Dette bidrar også til å stabilisere temperaturen i rommet.
En gulvvføler vil elinminere mange av de problemene du nevner.
Ellers har de fleste av oss trebjelkelag i 1. og 2.etg som igjen ikke har spesielle problemer med temperatursvinginger.
Det at du har dårlig erfaringer pga et dårlig system betyr ikke at gulvvarme i seg selv er tregt og fører til store temperatursvinginger innendørs.
Det er bare tull og tøys!
Det finnes mange flere eksempler der ute.
Her svinger uttetemperaturen med 20-25grader på et par dager temperatur i akkumulatortank svinger med ca 10 grader, og innetemperatur holder seg innenfor 1grad avvik.
Er dette store svingninger?
Du kan ikke si at gulvvarme er tregt og ukomfortabelt basert på erfaringer med systemer som ikke er riktig satt opp.
Låner denne fra Aventa, om det skulle være et problem fra aventas side fjerner jeg den.
Bare en tanke fra meg, har ikke prøvd dette selv.
Det vil jo bli veldig mange meter på en hel husstand.
I mitt tilfelle vil det bety ca 250m med varmelister.
med en pris på 500kr/m vildet bety 125.000kr for kun listene, så kommer utstyret for varming av vann, fordeling, styresystem og montering i tillegg.
Som en rehab løsning hvor man ikke vil rive opp gulv er det kanskje en lønnsom investering kontra enkelte andre løsninger, men ved nybygg... tviler veldig, i allefall om en planlegger litt.
Andre forhold som ikke faller i varmelistenes favør er jo temperaturen, må ha ganske mye høyere temperatur på vannet enn andre lavtemp løsninger, som igjen fører til lavere effektivitet fra varmepumpe eller solvarme.
Nei, jeg klarer ikke se noen store fordeler med dette systemet, annet enn som kulderasstopper under veldig høye vinduer, men igjen, det fører til lavere effektivitet fra VP/solvarme, så da kan det hende det likegodt lønner seg med elektriske varmelister under disse punktene.
Før noen igjen begynner å kalle meg for gulvvarme fanboy, dette er bare meninger, og utfordre de gjerne. Jeg sier ikke at dette er et verdiløst produkt, men at jeg mener det kanskje ikke er den beste løsningen for de aller fleste av oss.
Eg kan nå fortelle hva vi opplever med vannbåren varme.
Vi har ca 230m2 betonggulv (plate på mark m/30cm isolasjon) med vannbåren varme.
Dette er den eneste oppvarmingskilden vi har i tillegg til balansert ventilasjon.
Vi holder en innetemperatur på 23 grader og denne varierer maks 1 grad opp/ned.
"Hemmeligheten" til dette er at varmepumpen (væske/vann) regulerer tur-temperaturen (altså temperaturen på vannet ut i gulvene) ut fra hvilken temperatur som måles ute.
Dvs er det -10 grader ute kjører pumpen gjerne 33 graders varmt vann ut i sløyfene, er det +10 grader ute sender den gjerne bare 25 graders vann ut i gulvene.
Dette kan justres etter hva som passer din bolig (hvilket varmetap du har) og pumpen justerer dette kontinuerlig ut fra utetemperatur
Med et slikt system er tregheten som noen snakker om her helt emilinert.
Dersom du regner litt på effekten vil du se at det er feil. Har du 40 grader på turvannet vil du da få over 22KW effekt! Det regner jeg med at er i drøyeste laget.
Hos meg ligger varmelistene på yttervegg + noen få mtr på en innervegg. Listene dimensjoneres jo etter hvilket behov huset har i forhold til isolasjon og U verdi på vinduer osv.
Du har helt rett i at det sikkert ikke passser hos alle og i alle typer rom, når jeg kjøpte dette ble jeg anbefalt gulvvarme på bad og alle rom med fliser/stengulv. Det er heller ikke et produkt for de som er avhengig av en overflatetemperatur på parkettgulvet på 26 - 27 grader. Jeg klarer meg fint med 22 -24 grader som listene mine gir på mitt gulv.