388    12    1  

Bytte oljefyr med varmluft til bergvarme

 4     0
Jeg har akkurat tatt over et hus på 230 kvm bygget i 1972. Huset varmes opp med oljefyr med varmluft. Brenneren varmer luft som spres til de fleste rommene via kanaler. Spjeld er plassert på gulvene i 2 etasje og taket i første etasje. Se forøvrig bilder.

Jeg vurderer nå et alternativ energitilførsel fortrinnsvis bergvarme. 

Spørsmålet er da om bergvarmen vil produsere tilstrekkelig energi/varme for hele huset tilsvarende det oljefyren gjorde.

Jeg har hatt 2 firmaer på befaring som kan installere bergvarme. Et sier at de kan levere bergvarme som kan håndtere energibehovet for 230 kvm uten bekymringer. Andre firmaet mener at vinduene er så gamle at de ikke kan garantere tilstrekkelig varme. De anbefaler i tillegg et aggregat med varmegjenvinner(da jeg fortsatt skal bruke kanalsystemet/varmluftsystemet som allerede finnes).

Tanken er at jeg fortsatt skal bruke eksisterende varmluftsystem og ikke legge gulvvarme.

Jeg blir veldig usikker når tilbyderne spriker så mye i deres vurderinger. Ingen av dem kan vise til referanser med en slik kombinasjon heller. 

Lurer derfor på om noen som har erfaring med tilsvarende løsning, altså bergvarme kombinert med gammel varmluftanlegg?

Aggregat med varmegjenvinner er som sagt foreslått. Hvor plasseres dette i såfall på anlegget i forhold til brenner eller varmepumpen?

Fungerer dette godt nok?

Eller bør jeg gå for en annen løsning.

Håper noen kan bidra. Takk på forhånd !!
Bytte oljefyr med varmluft til bergvarme - Oljefyr.jpg - PerVane
Bytte oljefyr med varmluft til bergvarme - Oljefyr 2.jpg - PerVane
Bytte oljefyr med varmluft til bergvarme - spjeld på gulv.jpg - PerVane
Bytte oljefyr med varmluft til bergvarme - Spjeld på tak.jpg - PerVane

HSt
   #1
 25 392     Lillestrøm kommune     0
Luft reven dårlig energibærer så luft er varm ?
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Eksisterende oljefyr varmer lufta som spres til rommene. Fungerer helt ok.
   #3
 19 551     Akershus     0
Hu har vel en oljefyr som varmer kjelevann. Dette varme vannet sirkulerer i en konvektor/«radiator med vifte som skyver varmluft rundt i huset med retur ned kjellertrappa?

Du må trolig bytte konvektor til en som er større. Det fordi dagens kjeletemperatur er ca 80 grader, mens bergvarme er ca 40 grader. Om du må bytte er et spørsmål om den gamle er overdimensjonert i forhold til varmebehovet. Ut over konvektor vil systemet fungere som før og ingen endringer på dagens system.

Ad varmebehovet. Det er et spørsmål om boredybde og egnet varmepumpe. Her kan en velge noe som er for stort, det er trolig ikke regningssvarende. Da er alternativet på de få kaldeste dagene å supplere med elkolber i kjelen til vp, med panelovner, med vedfyr, eller å redusere varmetapet.

Varmetapet kan reduseres ved redusere antall oppvarmede rom, etterisolere på kryploftet, bytte vinduer, eller installere balansert ventilasjon. Hvis du i dag er vant med å stenge ned ventilasjonen, vil ikke balansert ventilasjon gi så stort forbedring på varmetapet, men du får bedre inneluft.

Kort sagt, mye å ta stilling til.
Signatur
HSt
   #5
 25 392     Lillestrøm kommune     1
Med tilhørende dårlig effektivitet, derfor jeg spurte om temperatur
   #6
 19 551     Akershus     0
Det er riktig at enkelte vp kan gå over ca 40 grader, men om en bygger nytt, så gir det bedre virkningsgrad med ca 40 grader. Her kan en spørre seg. Det blir litt spørsmål om plass og tilpasning for ny konvektor.

Et alternativ kan være kjøre med 40 og i tillegg sette inn en viftekonvektor. En slik kan også knyttes opp mot bergvarme for billig frikjøling om sommeren.
Signatur
T1
   #7
 509     0
I utgangspunktet mener jeg det skal være fullt mulig å få til en løsning som vil fungere basert på bergvarme, men som KjellG har foreslått kan det være en idé å supplere med en viftekonvektor plassert på et strategisk sted i huset.

Kan du ta bilder av typeskiltet på konvektoren (den hvite boksen på første bilde) og typeskiltet på oljefyren?

Har du noen idé om hvor mye olje du bruker pr år?

Vet du hvor varm luften som går inn i kanalene er f.eks ved null grader ute?

   #8
 1 575     Norge     0
Vanskelig å forsvare denne kostnaden. Du kunne jo oppgi pris!? Får bedre hjelp av forumet da.
Mitt forslag er at du ventilerer som vanlig uten varme. Og kjøper 2 stk l/l varmepumper til 1/10 del av prisen:D
  (trådstarter)
   #9
 4     0
Anlegget er ikke koblet til noe vannrelatert system/redaiator/konvektor dessverre. Oljen brennes i brenneren(rød boks på bildet) som varmer luften i delen overnfor(tror jeg) Varme luften spres videre i kanaler til rommene.

Den hvite boksen(bilde) er kun en avfukter som en eller annen grunn er slått av.

Kan man benytte en konvektor likevel da? Da ikke koblet til noe vann.

Et godt poeng er brenneren som produserer mye mer varme enn en varmepumpe vil gjøre(80 gr vs 40 gr). Det er dette som bekymrer meg. Om dette vil gi meg tilsvarende effekt til tross for lavere varmeproduksjon. Kanalsystemet er nok da overdimensjonert for 80 grader og må kanskje "krympes" fysisk.

Spørsmålet er da om kun kanalen/delen rett over brenneren kan krympes(forminskes), eller om hele kanalsystemet må krympes?!

Noen som har noe forslag?

Et annet spørsmål jeg lurer på er om varmepumpen produserer konstant varme eller om den slår seg av og på slik oljefyren gjør med en termostat. For oljefyren fyrer litt(ca 10 min) og slås av automatisk. Gjør varmepumpen dette også?

Luft til Luft varmepumpe er uaktuelt pga utformingen på huset og mange rom.


Bytte oljefyr med varmluft til bergvarme - Brenner oljefyr.jpg - PerVane
Bytte oljefyr med varmluft til bergvarme - Dantherm w20.jpg - PerVane
Bytte oljefyr med varmluft til bergvarme - Avfukter (hvit boks i forgrunnen).jpg - PerVane
Bytte oljefyr med varmluft til bergvarme - Avfukter.jpg - PerVane
TSt
   #10
 7 485     0
Vet du til luft temperaturen på gamle anlegget? Hvis all varme kommer herifra er jeg redd at denne er litt høy siden det som andre skriver ikke er den mest effektive måten å distribuere varme på.