#11
 24,668     Akershus     0
Varmedistribusjon pr luft fungerer helt greit. Hatt Klimanett i mange år med 20 kW elkjel kjørt på max 12kW og i praksis langt under det. Det som er plunderet er at temperaturen styres kun av stuetemperatur. Alle andre rom et styrt av denne ev med fast og permanent nedstruping for noe kjøligere soverom. I dag kunne dette vært løst ved motorspjell. Hatt stor nytte av dette for å flytte solvarme fra stue til resten av huset. Har også kjørt med vedfyr ved returluftinntaket og dermed distribuert fyrvarme til huset.

Her virker det som om trådstarter ikke helt har satt seg inn i hvordan bergvarme vanligvis utformes:

- varmekollektor. Rørsløyfe i borebrønn eller nedgravd i en «åker
- en kompressor som henter varme fra kollektor og leverer varme til en tank
- temperaturen i tanken pendler mellom 35 og 40 grader
- varmvannet brukes til radiatorer (store, lavtemperaturvarianter), viftekonvektor (mindre radiator med vifte og viftestøy) og plastrør i gulvet
- det kan være en ekstra tank der vp varmer forbruksvann.

Dette sterkt forenklet, det finnes masse varianter.

I dette tilfellet kan el løsning være å sette inn et tilstrekkelig stort varmebatteri der heteflatene i dagens fyr står og beholde resten. Varmebatteriet sammen med dages luftsirkulasjonspumpe vil fungere som en stor viftekonvektor.

Med mer rør etc kan varmebatteriet knyttes dels mot tanken med varmt vann, eller mot vannet fra energibrønnen og en oppnår frikjøling på sommeren.



Siste redigering: Thursday, October 25, 2018 1:30:04 PM av KjellG
Signatur

   #12
 1,749     Norge     0
Du kan sette inn noen slike:
https://www.systemair.com/no/Norge/Produktkatalog/vifter--tilbehor/tilbehor-ventilasjon/varme--og-kjolebatterier/pgk/pgk-100-50-3-20-kjoleb.isv/
Eller lignende. Koble vannlageret fra V/V varepumpa til disse i serie. Anbefaler en on/off pumpe som har eget varmelager/tank. Da bruker du bare alt som det er, bortsett fra brenneren.