7,037    10    0  

Fra gass til vedkjele

 67     Utland     0
Jeg vurderer muligheten av å bytte fra vannbåren varme basert på gass til vedkjele. I denne tråden tenkte jeg å legge ut mine erfaringer, og forhåpentligvis få noen vettuge innspill underveis. Så bare skriv i vei! Jeg har ennå ikke bestemt meg 100%. Først må jeg se litt på totalkostnader og praktiske løsninger for pipe. Dessverre kan jeg ikke bruke eksisterende pipe da den går midt i huset og vedkjelen må stå i garasjen som ligger en del meter unna. 

Mange stusser sikkert på at jeg bruker gass, men jeg bor i Latvia og her er gass det vanligste. Jeg har ikke akkumulatortanker koblet til gasskjelen. Den slår seg av og på kontinuerlig gjennom døgnet.

Jeg har vannbåren varme i gulv i første etasje og i badet i andre etasje. De andre rommene har radiatorer.

Slik jeg har tenkt det skal gassbrenneren fortsatt bestå og kobles inn dersom jeg ikke fyrer i vedkjelen. Hvorvidt tappevann skal gå på vedkjelen eller fortsatt styres av gassbrenneren, vet jeg heller ikke.

Det er to grunner til at jeg vil bytte: 1. Jeg vil ikke være avhengig av en oppvarmingskilde (dessuten er det bare Gasprom som lever gass i Latvia) , og 2. gassprisen har steget betydelig siste to år.

Vi er en familie på 3, men håper å bli 4 om ikke lenge. Vi har et ganske beskjedent oppvarmingsbehov. I 2012 brukte vi 1500 kubikkmeter gass. Ut fra hva jeg har lest, tilsvarer en kubikkmeter gass 9 kwt (?). I tillegg brukte vi omtrent 0,75 favner ved, både bjørk og europaller. Hvis mine matematikkkunnskaper er korrekte, tilsvarer dette rundt regnet 15 000 kwt pluss/minus.

Huset er på to etasjer med grunnflate ca 90 kvadrat. Det er veldig godt isolert. Bygget av fiboblokker, noe jeg antar kalles lettbetong på norsk (betong med mye luft i). Utenpå er det 10 cm isolasjon. Veggen er totalt på ca. 43 cm.  Februar 2012 var ekstremt kald med mange dager under 20 minus, så på meg virker varmeforbruket temmelig beskjedent. Dette inkluderer også noe oppvarming av garasje der det er radiatorer.

Jeg må kjøpe ved. To favner tilkjørt, klyvd og kappet bjørkved koster rundt 1300 NOK. Ingen problemer med lagringsplass. Jeg liker å holde på med ved, så jeg vurderer å få tilkjørt bare strenger slik at jeg gjør arbeidet selv. Fin trim og hobby. 

Jeg regner med at jeg kan bruke mye av eksisterende utstyr. Så da trenger jeg vedkjele, pipe og akkumulatortank. Som sagt kan pipe bli et problem. Må tenke litt på fasade også.

Ut fra hva jeg har sett, så synes Atmos det beste valget. En Atmos DC 22 koster ca. 11 000 kroner i Latvia. Akkumulatortank på 1000 liter får jeg trolig for max 4 000 kroner. Stålpipe koster 4 000 kroner uten arbeid. Pipen må sikkert være lengre enn 6 meter. Arbeidet kan jeg neppe gjøre selv, men tipper at arbeidsinnsatsen for alt dette max koster 5 000 NOK. Total kostnad rundt 25-30K NOK. Regner med det løper på litt med ting jeg ikke har tenkt på. Blant annet må jeg vurdere nytt styringssystem. Nåværende system kan bare justere manuelt via bryter forholdet mellom varmt og kaldt vann inn i rørene. Med et termometer kan jeg sjekke antall grader på vann inn og returvann. Jeg kunne tenkt meg en termostat for hvert rom/løp. Slik det er nå justerer jeg varmen på vannet over hele systemet (unntatt radiatorer). Dvs at vannet har samme temp på bad som i kjøkken. Eneste mulighet til å justere forskjellig fra rom til rom er selve vanngjennomstrømningen (for eksempel 2 liter per minutt eller 5 liter per minutt).

Som dere forstår på min terminologi, er jeg ikke en fagmann. Men håper å lære mer underveis, dette er artig Smile

   #1
 2,264     0
1 kubikkmeter gass må da være mer enn 9 kwt med energi? Sikker på du ikke roter med betegnelser? 1 liter gass kanskje?
   #4
 194     0
Gass i gassform regnes i kubikkmeter. Gass i flytende form regnes i tonn.

Så svaret må bli nei Smile.
   #5
 24,779     Akershus     0
Hva med å sette inn kun en vedovn i første runde? Du får trening i å håndtere ved og har en back- up som er helt uavhengig av strøm.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 67     Utland     0
Hei,

Takk for svar. Trening i å håndtere ved har jeg, jeg er oppvokst med vedfyring vinteren gjennom og har hugget adskillige favner med ved. Jeg liker å hogge, klyve og stable ved; fin trim og koselig å jobbe med. Vedovn har jeg også, to stykk faktisk. Årsaken til at jeg vurderer vedkjele er at jeg kan fyre opp en gang per dag før jeg starter jobben. Dessuten er min kone lite interessert i å holde på med ovnen da det krever oppfølging og opptenning. Jeg er ikke hjemme hele tiden så kan ikke etterse dette.

Jeg har lest mye rart angående effekt av gass i gassform: alt fra 13 til 7 kwt per kubikk. Så jeg tok 9 fordi det er det jeg oftest har sett nevnt, dessuten tipper jeg det er en del varmetap da brenneren slår seg av og på konstant, uten at jeg er ekspert på dette. Jeg ser bare at det renner raskere på målemeteret når den slår seg på og starter enn når den går.
   #7
 49     hordaland     0
Det er veldig viktig når det gjelder vedkjel at en har høy nok temperatur inn på vedkjelen under fyring. For å unngå kondensering av eksos gasser i varmeveksler og skorstein. En Atmos kjel skal ha minimum 65 grader på vannet inn. Og så nært som mulig 90 grader ut. Dette kan styres av en LADDOMAT 21 enhet som resirkulerer vannet i kjelen helt til temperaturen stiger til over 80 grader. Da den starter å blande inn vann fra ekstern sløyfe. Har selv en Atmos DC 50 med 6000 liter magasin og Laddomat. Funker veldig bra. Fyrer i ovnen ca 3 ganger i uka når det er veldig kaldt. - 10 / -15 grader ute. Om sommeren fyrer vi en dag hver 14 dag for å holde varmtvann og badene varme. Varmer opp ca 250 kvm om vinteren.

  (trådstarter)
   #8
 67     Utland     0
Hei,

6000 liter var mye. Tør jeg spørre hvor mye ved du bruker i løpet av et år?
   #9
 49     hordaland     0
Eg hogger ved sjølv og måler ikke nøyaktig men ca 8 - 10 favner i året.
  (trådstarter)
   #10
 67     Utland     0
Hei igjen,

Nå skal jeg snart bestille vedkjele, men har et problem med pipe og har et par spørsmål i den anledning:

1. Hvor viktig er det at pipen går over mønet? Da tenker jeg selvfølgelig på trekk. Jeg må sette opp stålpipe. All min erfaring tilsier at pipen må gå over mønet, men jeg har snakket med et par stykker som sier at det ikke er 100% nødvendig. Rent estetisk vil det ikke bli noe praktsyn om pipen går over mønet. Huset har skråtak på alle 4 sider.
2. Et annet alternativ er å legge piperør fra vedkjele inn gjennom et hobbyrom inn til klassisk murpipe. Det innebærer 3 meter vannrett rør/pipe før den kommer inn i skorstein (en skorstein med meget god trekk). Er dette en håpløs løsning?