#11
 21,481     Enebolig     0




Gulvvarme bad/vindfang: 60-70 w/m2.  (Her driver elektrikerne fremdeles og legger inn 100 - 120 watt/m2, noe som er veldig unødvendig og strømsløsende!)

.




Hvis man har et bad som OFTE har 3-5 cm oppstøp + flis. Hvor lang tid hadde en 70 w/m2 kabel stått på for å klare å varme opp gulvet??

Svar: kabelen hadde stått på fullt hele døgnet!

Så det du sier der er renspikket tøv!


Ikke bare det, bad og vindfang har ofte vått gulv som må tørke.

   #12
 997     0

Vi er også veldig spent på hvor stort oppvarmingsbehovet egentlig blir i vårt hus. Det er ett lavenergihus (20 cm insolasjon i vegg, 40 cm i taks, Nordan N-Tech Passiv vinduer) om bygges i ei sørvendt lun li. Er det virkelig verdt å koste på 350000 i vannbårent vann vann varmepumpeanlegg, lurer vi på.

Vårt valg lander nok på at ja, vi vil ha det ut fra følgende begrunnelser
- Vi har tro på at strømprisen blir myyye høyere enn i dag
- Miljøvennlig
- Komfort
- Trass ( Det er så mange som sier at vi ikke bør koste på dette...)

Anlegget koster jo ikke mye mer enn ei ny stasjonsvogn - verdtapet på den ville vel ha vært større  ;D


Dette er ikke lønsomt...  la oss si at du bygger etter standaren som gjelder fra 2009. Hvis vi sier huset ditt er ca 200m2 vil dine oppvarmingsutgifter(stedsbetinget, så jeg tar Nordland/troms som utgangspunkt for å få værste alternativ) være på ca 25000,- ved en strømpris på 1,-Kw/h. En varmepumpe, tar i bestefall 70% av disse kostnadene hvis den tar seg av varmtvannet også. Og da tar det over 20år før du begynner å få noe igjen for pengene..... Dette er ikke et sannsynlig regnestykke, siden jeg har tatt utganspunkt i de værste stedsbetingelsene og en usannsynlig god varmepumpe...antagelig vis så vil det ta ett sted mellom 30 og 40 år før det er økonomi i dette. ::)
hvis du skal låne disse pengene til en rente på ca 6% og betaler lånet sammen med huslånet på 20år(som er normalt) kan du legge til 262750,- som det koster i renter og det utgjør 15år i tillegg...altså totalt mellom 45 og 55år før du får igjen pengene..... Shocked Shocked Shocked
Signatur
   #13
 489     0
Hei Carmacom og NickNack!

Jeg er vel egentlig klar over at det ikke lønner seg - Men siden ett av argumentene for anlegget er Trass så kommer vi nok til å bygge med det likevel. Vi får heller dusje og bade mye for å få det til å lønne seg.... ;)

Litt av grunnen til at vi er hissige på å få til dette er vel at vi bor i ett hus fra 50-tallet nå, men sagflis og avispapir som isolajson. er det minusgrader ute våkner vi til 9 grader i stua om morgenen.....

Alexander
   #14
 997     0

Har vært der selv....riktignok med 10cm isolasjon men... Dere er mye mere tjent på å isolere ekstra, siden dette er enklere og billiger samtidig som det sparer dere for utgiftene til vannbåren varme og varmepumpe. Og vedlikeholdet av dette. I tilleg så skal alle hus energi merkes og da vil det være lettere å få solgt et hus som er godt isolert. Jeg får selv delene til varmepumpe og annbåren varme fra grosist, men alikevel ville det ikke ha lønnet seg for meg.
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 127     0
Jeg har knotra litt i XL nå for og prøve og beregne lønnsomheten av varmepumpe...

Jeg er litt usikker på om jeg har forstått COP riktig men dere får komme med innspill på det som virker galt der...

Jeg har lagt regnestykket over 30 år. Men har ikke tatt med rentene på annlegget...

Gir dette regnestykket det samme som de oppgir som cop?

  Varmekapasitet 13,31 kW
/  Tilført effekt: 3,60 kW
= Virkningsgrad 3,70
Signatur
   #16
 2,172     Oslo     0
Er ikke 30W/m2 litt i minste laget? Regner man ikke ca. 60w/m2 her i Norge?

Det endrer i såfall mye på regnestykket  ;D
  (trådstarter)
   #17
 127     0
Jeg så på den som jeg legger ved her, under lavenergihus siden det er den standarden vi vurderer :)

Hva standard tenker du på når du sier 60 kW?
Kan jo hende at det du sier er mer riktig for sarpsborg området...

Edit:

Jeg ser nå at du sier watt jeg tenker på ca kW per år i oppvarming... snakker vi om det samme?
Signatur

   #18
 159     Ottestad     0
Jeg synes også 30W/m2 er litt lite.. husk dessuten på å ta med forbruket av varmtvann. Varmpumpen vil vel ta seg av dette og Bruker man ikke å anslå ca 5000kWh for en husstand pr år?

Kanskje du bør ta med i beregningen at strømprisen kommer til å øke, eller i allefall se hvordan det vil slå ut med en høyere pris. Jo høyere pris jo større besparing blir det jo..

Mvh Tormod
Signatur
  (trådstarter)
   #19
 127     0
Varmtvannet har jeg ikke tenkt på nei...

Men er cop det samme som jeg kaller virkningsgrad, og blir det riktig med dette regnestykket?

  Varmekapasitet  13,31  kW
/  Tilført effekt:  3,60  kW
= Virkningsgrad  3,70 

oppgraderer til 60 kWh /m2 i året nå og da blir det jo en helt annen sum i bunnen ja...

Men mine 383m2 er fordelt på 3 etasjer, bør jeg da regne 60 kWh/m2?
Eller bør jeg regne mindre i 2 etg...
Signatur
   #20
 159     Ottestad     0
Cop er avgitt effekt/tilført effekt ja, men det er viktig å sjekke om tilført effekt også inneholder energien som går til å drive sirkulasjonspumpene.

Husk at cop varierer avhengig av temperaturen inn til / ut fra pumpen. Jo lavere temperaturløftet er jo høyrere blir cop. Det er derfor gulvvarme egner seg så godt til varmepumpe. Hvis man i tillegg sørger for å borre dypt / legge lange jordslynger / bo i mildt klima (luft/vann) så har man gode forutsetninger.

Jeg vet ikke hvor du har funnet de tallene du oppgir, det bruker å være oppgitt for hvilke temperaturer de gjelder (eksempelvis 0 inn / 35 ut eller 0 inn / 50 ut).

Det er nok greit å få produsentene til å foreta en beregning på besparing siden de vet bedre hva slags cop man kan forvente med pumpene sine.

Mvh Tormod
Signatur