540    15    1  

Ny energiløsning i gammel bolig?

 8     0
Driver og tenker endel på ny energiløsning i vårt gamle hus (over 100 år gammelt).

I dag bruker vi hovedsakelig:
Strøm, parafin og ved

I et år hvor vi er bevisste på energibruk (altså begrenser oss litt), bruker vi:
Strøm ~ 30000 kWh (minimum)
Parafin ~ 1200-1500 liter
Ved ~ 5-7 kubikkmeter

Altså minimum ca 50000 kWh/år

Ettersom parafin delvis utgår etterhvert, er det kanskje på tide å tenke litt nytt.

Driver foreløpig og tenker på et overordnet nivå.

Hvilke muligheter finnes?
Bergvarme? (Tror det ikke er langt ned til grunnfjell)
Jordvarme? (Har masse areal å ta av)
Vedkjele? (Har tilgang på bra med ved)
Bør jeg tenke på vannbåren varme? 
Radiator eller gulvvarme? (Vil helst beholde de originale gulvene, men kan dekke over med noe reversibelt materiale - altså at man kan fjerne det igjen hvis man ønsker).
Vannkappe til ovn?
Kakkelovn?
Isolasjonsfolie mtp gulv?
Solceller?
Solfanger?
Akkumulatortank?

Generelt kan jeg si at jeg er mer opptatt av billig drift enn lav installasjonskostnad. Ved er jo "gratis" og jeg fyrer gjerne med endel ved, men jeg gidder ikke være 100% avhengig av det for å få det varmt. Finnes det noen god løsning for gulvvarme i gamle, skjeve gulv hvor man IKKE vil støpe over, men legge på noe man kan fjerne senere og få frem det flotte originalgulvet (om 50 års tid)?
Skal man gå for bergvarme OG vedkjele? Skal man kjøre bergvarmenpumpa på solceller? OG - det trenger ikke være 100% økonomi i alt her. Jeg kan ta endel av kostnaden hvis jeg synes det er "gøy" nok. Som sagt; billig drift trumfer totaløkonomi.
Aller helst ville jeg hatt dette i en "smart" løsning med app etc. 

Burde jeg også ta kontakt med en energirådgiver? Jeg har ganske bra oversikt selv (selv om det ikke virker sånn utifra spørsmålene mine), så jeg forventer mer enn at jeg skal isolere loftet, skifte ut gamle vinduer og installere l/l-varmepumpe. Jeg er på jakt etter en grundig analyse.

Noen som har noen innspill på det hele?

HSt
   #1
 24 898     Lillestrøm kommune     1
Viftekonvektorer på vedkjel med stor akkumulator tank, men da går det mye ved. Høres ut som det et noe å hente på etterisolering
   #2
 5 052     0
Eg festet varmefordelingsplater for vannbåren varme underifra på mitt 100 år gamle gulv.
   #4
 2 720     0
L/L varmepumpe! Uten tvil den beste investeringen.

...hvis du ikke er følsom for støy/susing og trekk.
Og spesielt om du ikke bor på Tynset eller deromkring, der sprengkulda kan bite seg hardt fast i lange perioder.
   #5
 1 571     Norge     0
L/L varmepumpe! Uten tvil den beste investeringen.

...hvis du ikke er følsom for støy/susing og trekk.
Og spesielt om du ikke bor på Tynset eller deromkring, der sprengkulda kan bite seg hardt fast i lange perioder.

Har du en slik? Eller dikter du opp fordommer i en teoretisk verden?
Har egentlig aldri hørt att dette har vært ett problem etter at folk har installert dem. Bra for lommeboka bra for miljø.Smile
   #6
 2 720     0
Har du en slik? Eller dikter du opp fordommer i en teoretisk verden?
Har egentlig aldri hørt att dette har vært ett problem etter at folk har installert dem. Bra for lommeboka bra for miljø.Smile

Jeg har flere venner med LL-VP som jeg besøker ofte. Den ene har sofaen plassert slik at jeg alltid blir sittende midt i trekken. Når jeg forlater stedet og kommer ut i stillheten utenfor døra er det helt vidunderlig klart, lydmessig.

Hos den andre står inne-delen plassert slik at trekken ikke plager, men vi var en liten vokalgruppe som pleide å samles hos han for øvinger, og da var den evinnelige susingen en plage. Aldri helt stille så vi kunne lytte til hverandre uforstyrret.

Mange andre venner jeg besøker mer sporadisk har LL-VP som i varierende grad gir trekk, støy eller begge deler, men jeg reagerer som regel på det med et nevneverdig ubehag. Men folk må gjøre som de vil: Jeg har også venner som har TVen stående kontinerlig på i bakgrunnen, på lavt lydnivå, selv om ingen ser på det som vises. En av mine kamerater slår på en eldre, støyende PC når han våkner og slår den av når han går og legger seg: Jeg ga ham min gamle støy-boks da jeg kjøpte meg ny, nær-lydløs PC, men han bruker den bare som stativ for storskjermen sin - "Det er så mye lettere å komme til USB-kontaktene og CD-enheten når PCen står oppå bordet" ... og suser. I USA opplevde jeg at det for en del folk var et statussymbol å kjøre AC så hardt at det var 16-17C i stua (med 35C utendørs), og sittegruppa plassert slik at vi fikk den "forfriskende, kjølige" lufta rett i ansiktet. Jeg har aldri vært mer forkjølet...

Kanskje jeg er mer følsom enn andre. Men "etter at folk har installert dem"... hvor vanlig er det at folk klager på bilen de nettopp har kjøpt? På mobilen? El-sykkelen? Smarthus-systemet? Kikk på (nett)butikkenes forum for brukerkommentarer til de enkelte produkter: "Jeg kjøpte xxx og er godt fornøyd" i hundre ulike varianter. Terskelen for å si "Vel, produktet / løsningen har sine problemer, det var kanksje ikke beste investeringen" er ganske høy. Jo mer man har investert, og jo høyere seilføring man har hatt, jo lenger inne sitter det å vedgå at "jo, det er en del trekk" eller "Du hører susingen, ja - det må du ta med på kjøpet". Trekk og støy er der - spørsmålet er om du vil undertykke dine egne reaksjoner på dem. (Og selvsagt betyr det en del hvor/hvordan innedelen er montert.)

Så konklusjonen er klar: Jeg vil ikke ha noe slikt inn i mitt hus.
HSt
   #7
 24 898     Lillestrøm kommune     0
Det er mange timer i døgnet en ikke sitter under viften på LL varmepumpen, det går an å justere ned lufthastugheten under sang øvelser for eksempel. Så du har nok vært på besøk hos litt lite oppfinnsomme venner. Men ja, det finnes dårlige og gode plasseringer for LL varmepumper

   #8
 1 378     0
kan ikke være bra for allergikere heller, må jo virvle opp ganske mye støv, og ... mugg?
HSt
   #9
 24 898     Lillestrøm kommune     0
Det er motsatt, det sitter filtre i en LL varmepumpe så jeg vil tro støvmengden går ned
   #10
 10 360     Akershus     0
kan ikke være bra for allergikere heller, må jo virvle opp ganske mye støv, og ... mugg?

Har du huset fullt av mugg, tror jeg ikke varmepumpa er det største problemet.


Noen tanker fra meg:

Peis med vannkappe: Kun for relativt lavt behov. I ditt tilfelle i beste fall hvis du også vil "fange" litt varme når du ellers kosefyrer i peisen. Det blir for smått / for mye jobb til ditt energibehov.

Solceller: Jeg er skeptisk.

Solfangere: Kan ha noe for seg for å dekke varmt vann og noe oppvarming i sommerhalvåret.

Vedkjel: Lager så mye varme du gidder. Se etter en med stort ilegg av ved, ikke heng deg opp i KW (selv om de to gjerne henger sammen). Stort vedmagasin sier noe om hvor ofte du må fyre og hvor mye varme du får ut av hvert ilegg, mens KW sier noe om hvor grovt du må dimensjonere rør, pumper etc. Det blir fort dyrt når du kommer opp i grove greier.

Akkumulatortank: Størst mulig. Gjerne en 5000-liter (eller mer) hvis du har plass.

L/V varmepumpe, ganske enkel installasjon, kan bistå vedfyring når du ikke gidder eller kan fyre.

Varmefordeling via viftekonvektorer hvis du har mulighet til å strekke rør. De tar litt plass, og du trenger gjerne noe høyere turtemperatur enn gulvvarme.

Gulvvarme til "å legge oppå": jeg har ikke hørt om noen god løsning på det. Det vil i såfall bygge en del, og jeg tror du får problemer med dørstokker etc.

Jeg har såvidt mailet med et firma som heter "varmt vand fra solen" eller noe sånt i Danmark. God oppfølging, fine priser. Jeg slo fra meg solfangere da jeg så hvor lite støm vi bruker til varmtvann.
Signatur