#11
 38     0
Var i samme situasjon selv - tilsvarende energibruk, 100 år gammelt gulv, etc. Det to første spørsmålene man bør stille seg er 1) ønsket bokomfort og 2) hvor mye daglig drift man oppriktig er villig til over tid.

For det første spørsmålet - er det mye trekk? Skal du bytte vinduer og dører? Råteskader? Kalde gulv, tepper på gulv, bruker dere tøfler? Eller er det digg å løpe rundt i shorts og barføtt året rundt? Like komfortabelt i absolutt hele huset? Og er det en forventning om at det skal være like komfortabelt året rundt, også de kaldeste ukene i januar? Døgnstyring? Og som mange over har nevnt, er det greit med vifter som potensielt lager noe lyd og blåser hybelkaniner under sofaen?

For det andre - er det ambisjon om å redusere det totale energiforbruket betraktelig? Ok med god tilgang til ved, men ligger forholdene til rette for enkel håndtering? Kan du kjøre inn paller i en kjeller med traktor, eller må det bæres opp og ned trange kjellertrapper? Betydelige mengder av forbruket ditt er basert på strøm i dag, og det er relativt behagelig. Og hvor bor du? Er det store forskjeller mellom sommer og vinter, lengre kuldeperioder og vind, eller Ok mildt klima? Det har noe å bety for hvor mye en eventuell arbeidsinnsats øker enkelte måneder i året relativt til andre.

Helt konkrete tips:
- ikke glem luft/vann varmepumpe, og en lokal rørlegger kan gi deg en realitetssjekk på om luft/vann, jord- eller bergvarme er beste løsning gitt hvor du bor. Dette koster ingen ting, men du bør forstå din egen tomt og grunnforhold. Sjekk ut NGU Nasjonal grunnvannsdatabase, og om noen har borra i nærheten av deg. Potensielt luker du ut enkelte alternativer ganske raskt.
- høres ut som solfanger bare blir støy med et slikt energiforbruk. Sola gir minst når du trenger mest. Å kombinere flere løsninger går selvsagt an, men siden billig drift er viktig ender du da opp med et solfangeranlegg dimensjonert for ditt behov for energi i juni-august (potensielt kun varmt tappevann), alt større enn det reduserer økonomien.

  (trådstarter)
   #12
 11     0
burger:

For å svare på dine kommentarer.

1. Vi legger opp til god komfort. Det er sånn vi har det nå, og det er derfor vi bruker endel energi. Men kan holde deler av huset avlukket og ikke 25 grader. Det er lite tepper her. Det forventes (minst) like god varme i januar som i mars. Døgnstyring er veldig aktuelt.

2. Ang. ved. Det ligger ikke veldig godt til rette for å fyre mye med ved. Det blir bæring av vedsekker. Men jeg kan godt bære inn et par sekker om dagen når det er som kaldest. Hvis jeg ikke gidder en dag eller, så kan vi bare fyre med strøm slik vi gjør nå. Men jeg tenker at det uansett ikke kan bli verre enn nå. Hver dag med egeninnsats er en dag "tjent". Bor på det sentrale Østlandet. Kan bli ganske kaldt på en god vinterdag. (-14/15 i vinteren 2018/19).

Vi har allerede L/L-varmepumpe. Det fungerer fint. Men det er altså ikke nok. (Tallene i starten av tråden er inkl. varmepumpe).




   #13
 10,486     Akershus     0
Fyrer du med ved i noe særlig omfang bør du ha bedre løsning enn å bære inn ved. Det blir for mye styr. Her går det en IKEA-pose om dagen når det er kaldt.
Signatur
   #14
 103     0
Hei,
Vi hAr også 100 år gammelt hus; men i nord-Troms. Det kan bli relativt lange kuldeperioder her også.
Vi bruker ca 21.000kWh/år. Fyrer med 11 år gammel varmepumpe og ved.
Huset er etterisolert med 5 cm glava og asfaltplater + papp. De aller fleste vinduene er femti år gamle. VVB likeså.

Første etasje er noenogÅtti kvm, og her vil vi ha fin temp hele året. Det går som regel helt fint. I 2. Etg er det fire soverom og toalett; her har vi små panelovner på hvert rom, termostaten står på mellom 14-18 grader på disse. Det kan bli kaldt på gangen, men vi oppholder oss aldri i gangen over lengre tid uansett.
Utover dette har jeg avogtil en liten panelovn gående i kjelleren ved vannrør.

Om huset ditt ikke er vindtett høres det ut som du har mest å tjene på å få gjort dette. Og da kan du jo klaske på noe trefiberisolasjon i samme slengen. Jeg har en mistanke om at det vil merkes bra på forbruket ditt. Og kanskje går det bra å redusere temp i alle rom med en grad eller to? Hvor stort er huset?

Om du finner en god måte å få varme i opprinnelige heltregulv tar jeg gjerne imot tips!
   #15
 75     Fredrikstad     0

Man kan få samme varme og mere til, lydløst og komfortabelt ved å legge pexrør i en vegg, mye enklere og billigere enn gulv.

Er det en delevegg har du muligheten til å varme to rom samtidig. Fjern kledningen (forsiktig hvis du vil bruke den om igjen) eller plateklednig. Skjær 20mm dype spor, til 20mm pex / pe-rt rør i stendere. Skikkelig tett med rør i spiral. Inn til midten og ut igjen. To mann klarer en stor vegg med 250 meter rør i to spiraler, ferdig på en dag eller to. Spor kan du skjære med en slik skive på en vinkelsliper. Skru fast en lekt, lang som veggen, med et par skruer horisontalt. Velg tykkelse på lekten slik at sporet får riktig dybde når vinkelsliperen treffer lekten. Flytt lekten for hvert kutt. Pass på, å merke opp skikkelig før du monterer kledning / plater. Kjedelig å skru en skrue inn i et rør Smile

Og vipps du har vannbåren varme på et "blunk" (og så billig)

Ny energiløsning i gammel bolig? - WoodCarvDisc-01.jpg - Torulv
Ny energiløsning i gammel bolig? - Gulv-varme-06.jpg - Torulv
Signatur