(trådstarter)
   #21
 2,409     0
Nå er planen å justere ned temperatur med 4 grader fra 23-06 hele uken, og fra 08-15 i ukedagene. Da håper jeg at en våkner til ok temperatur i leiligheten og at ovnene klarer å holde temperaturen.

Panelovnene vi har nå kjører konstant på 23-24 grader, de går rett og slett aldri av på senhøst og vinter. Likevel er ikke temperaturen mer enn 21 grader i stuen. I gangen/kjøkkenet er det enda kjøligere da en ikke har noe varme der, og dette sprer seg så inn på soverommene til barna.

Kanskje jeg skal gå for en mellomting her fremfor å kjøpe nye ovner over alt.

En ekstra 1200 watt i stuen for å fjerne den gulvstående som står der nå. Flytter den gulvstående til gangen for å få lunk der og på kjøkkenet. Da slipper jeg også at ovnene på barnerommet prøver å holde soverom, gang, toalett og kjøkken med varme. Så kanskje alt som skal til er en ekstra ovn i stuen og ikke bytte ut på alle rommene. Må dog se lenge etter nattsenking om jeg gjør det på denne måten.

   #22
 117     0
Nattsenkingen er, som jeg var inne på ikke så mye å spare på.
I gang og "ikke oppholdsrom" er det greitt nok.

Har du barn tilstede må frittstående ovner festes på en eller annen måte.
   #25
 3,591     0
Artikkelen jeg linket til (på DinSide) inneholder link til en flott masteroppgave hvor nattsenking er diskutert.

Det er øynene man blir først blind på, sies det Smile

Jeg lette og lette i artikkelen, men fant ingen link til noen masteroppgave. For andre med samme "problem": Det er er vel snakk om den linken jeg til slutt fant, i den første leser-kommentaren, ikke i den redaksjonelle artikkelen.

Ellers er det vel grunn til å kommentere at argumentasjonen i (den redaksjonelle) artikkelen ikke virker helt logisk: I en dårlig isolert boiig skal det være dårlig økonomi med nattesenking, mens i en moderne, godt isolert bolig kan det være mer grunn til det. Henger det på greip? Det du sparer er reduksjonen i energi du tilfører boligens omgivelser.

Hvis den moderne boligen var "perfekt" isolert ville den ikke tape varme til omgivelsene i det hele tatt, så hvorfor nattesenke da? Det ville ikke føre til at temperaturen falt i det hele tatt. Men selv ved bare nesten perfekt isolasjon: Det tar lang tid før innetemperaturen går ned (fordi isolasjonen er god), og da bare ganske lite, så forskjellen i varmetap er tilsvarende beskjeden.

Varmetapet er proporjsonalt med temperaturdifferansen. Hvis du slår av varmen, og temperaturen i boligen faller raskt (pga. dårlig isolasjon), da reduseres varmetapet til omgivelsene tilsvarende raskt. Var temperaturforskjellen inne/ute 20 grader, og i løpet av en time er den redusert til 10 grader, da halverer du varmetapet de neste timene. Greit nok at du må starte oppvarmingen igjen i god tid før du står opp, men da har du kanskje hatt 6-7 timer med halvert varmetap, i beste fall.

Jeg vil fortsatt ikke argumentere for nattsenking, men så vidt jeg kan resonnere meg fram til, henger ikke logikken i artikkelen på greip. Jo bedre isolert, jo mindre gevinst har du av nattsenking. Jo dårligere isoler, jo mer gevinst har du. Stikk motsatt av det artikkelen forteller.
   #26
 1,674     0
Du kan jo more deg med denne
http://beha.no/Elvarme/Varmekalkulator


Ikke mye hyggelig den der. Må jo langt høyere på watt på alle ovnene enn hva jeg så for meg om jeg skal bruke den der som mal.

De har nok tatt litt godt i, men i kald klima er det antakelig ganske riktig om en vil holde varmen ned mot -20 tallet.
Vet om noen som har brukt det som veiledende for å få nok Watter i boligen, i dette tilfelle med nye kurs også siden både sikringsskapet og ledningene er nye.
Med ovner med gode termostater skal det ikke være problem å holde temperaturen, fordelen med nok watter er at en kan justere ovnene og dra og vite at boligen ikke fryser selv om det skulle bli brått mye kaldere.
   #27
 3,591     0
Vi burde kanskje få en kalkulator utarbeidet i et samarbeid mellom Beha og Glava Smile

   #28
 1,674     0
Er gammelt hus fra 60-tallet da, med foreløpig ukjent isolasjonsmengde, sikringsskap fra 1964 og ujordede 10 A kurs, ca 44 W på kvadratmeteren, et sted å fryse ordentlig i når temperaturen går under -5 gr.
Nå stua på 50 m2 med 2 16 A jorda kurs og ovner for 4950 W, resten av huset i samme mal.
TSt
   #29
 14,660     0
Rimelig nettsenkning benyttet vi som studenter i en liten leilighet var koblingsur på ovnen. Dette ga god effekt men med 600W på ovn er det begrenset hvor mye en har å sparke med når temperature skal opp. Vi hadde den på en konvektorovn. Pass bare å sjekke at koblingsuret tåler effekten som blir koblet til.
HSt
   #30
 36,833     Lillestrøm kommune     0
Ref tidligere psoter så har jeg ikke lest linker, men med godt isolert hus så vil responsen på varme på morningen være god og huset kan da være godt egnet til å nattsenke, mulig det er det rapporten konkluderte med ?

Er det så dårlig isolert at ovner står nesten på maks så vil en ikke ha margin til å heve temperaturen igjen. Slik er det med den lille LL varmepumpen hjemme, får den lov å holde temperaturen oppe så holder den huset varmt med litt hjelp i rommene lengst unna, slippes temperaturen ned så har den aldri sjans til å få temperaturen opp igjen.