#11
 1,292     Ålesund     0
Varmt i alle rom kan man få med varmekabler og varmeovner også. Varmekabler kan man ha i både tregulv og betonggulv, så komfortmessig er nok vannbåren og elektrisk ganske likt. Det er den økonomiske biten som egentlig er noe å diskutere på Wink

   #12
 185     0

Nei, ikke nødvendigvis, det spørs hvor mye en har betalt for det. Nedbetalingstid på 5 år er ikke noe problem.

Nei, det er sikkert ikke vanskelig å betale det ned på en uke heller. Jeg sa ingenting om hvor lang tid en bruker å betale ned anlegget, jeg sa det tar lang tid før det lønner seg. Og det er en vesentlig forskjell. Altså, besparelsen i kroner og øre på oppvarming kontra andre oppvarmingsløsninger. Hvor lang tid tar det før differansen er så stor at anlegget er nedbetalt. Og hva er vedlikeholdskostnadene?
Når det gjelder argumentet med varmt i alle rom så har jeg det varmt i alle rom jeg ønsker, og jeg har ikke vann i gulvet. Husker for noen år siden, da var det kult å ha vannseng ;D Gikk over det og Grin
   #13
 177     0
Det er mulig det er blitt en misforståelse her, det jeg mente var nedbetalingstiden på et vannbårent oppvarmingssystem. Jeg kan bruke mitt eget hus som eksempel.

Byggeår:2002
Areal med gulvarmerør: ca 160m2 10 kurser
Kostnad gulvarmeanlegg, komplett med termostater og elkobe:ca 35000
Varmepumpe luft/vann (modifisert luft/luft):ca 15000

Strømforbruk første år ca26000kWh da brukte jeg kun strøm til elkolben + litt ved. Monterte varmepumpe år nr 2, har siden hatt et strømforbruk på 15-16000kWh +litt ved. Total investering 50000kr + selvfølgelig endel arbeidstimer, med en besparelse på ca 10000kWh i året+ at jeg ikke har varmekabler eller andre elektriske ovner. Har ikke aircondition, men det er strengt tatt ikke mange dagene jeg hadde trengt det heller Smile Vedlikeholdskostnader etter 6 år drift: ca 1000kroner i batteri til termostatene (skiftes hvert 5år).
Signatur
   #14
 1,292     Ålesund     0
Du begynner å nærme deg 5 år ja, men det er nok langt igjen.. Å varme opp huset med vannbåren varme der du varmer vannet med en el-kolbe, er vel bortimot den dyreste måten å varme opp huset på. Så du hadde nok brukt mindre med varmekabler og ovner enn med el-kolben. Elers er jeg vel enig Wink
   #15
 177     0
Og så gir jo vannbåren varme en utrolig energifleksiblitet, det er jo også et viktig moment.
Signatur
   #16
 1,943     0
Eg har tenkt som så at eg gjerne vil høyre på dei med mest erfaring; altså folk som har prøvd ut både vannbåren varme og panelovnar og varmekablar. Det eg registrerer er at dei aller aller fleste som har prøvd ut alle systema syns at vannbåren varme er best, mest lettvindt, mest behagelig etc etc.  

Mange av dei som er skeptiske til vannbårent har aldri prøvd det (og har dermed mindre erfaring).

Kostnad har så klart litt å seie, men er ikkje det viktigaste for vår del. Vi prøver å bygge rimelig, men på dette punktet vil vi legge inn penger.  

Eg hadde vore bekymra for kommande strømprisar dersom eg la varmekablar i heile huset...  Shocked
   #17
 282     Tønsberg     0
Jeg hadde satset på Ved og luft til luft varmepumpe. Hvis du kjøper en La Nordica ovn fra Bye.no i Østfold, kan du varme opp huset samtidig som du lager mat. Arne Brimi har en slik kjøkken ovn. Disse italienske ovnene har også mulighet for sirkulering av vannbåren varme. Jeg har en La Nordica Gaia med egen dør til matvarming, denne varmer fint opp. Har 105 kvadrat hus, 11000kwh i året, 2-3 favner ved i året, og ovnen koster ca 16-17tusen.

   #18
 79     Hedmark     0
Her vi bor nå så har vi vannbåren gulvvarme. Utrolig fornøyd med det, strømregningen er veldig lav.
Før har vi bodd i gammelt hus med peis og panelovner, og må jo si jeg helt klart foretrekker vannbåren.

Men når vi skal bygge hus så er jeg ikke sikker på om det blir vannbåren i huset. For jeg synes det er forferdelig dyrt. Jeg vurderer heller varmepumpe og panelovner. Og varmekabler på bad og gang.
Men vi får se den dagen vi bygger. Vi må nok se hvor stor prisforskjell det blir.
   #19
 308     Trondheim     0
Vi bor første uken i nybygd hus, med vannbåren varme i alle rom. Det er herlig godt Smile, og vi klarer oss med en romtemperatur på 18-19 grader. Det er flere årsaker til at vi valgte vannbåren varme, som ønske om et fleksibelt system med mulighet for tilkobling av luft/vann varmepumpe i ettertid, relativ uavhengighet av varmekilde, ingen elektriske felter fra kabler, økt verdi på bolig.

Det med elektriske felter skal man ikke undervurdere. Nye forskning indikerer at eksponering overfor elektriske felt over lang tid KAN føre til økt risiko for bl.a. hjernesvulst og andre kreftformer. Selv om dette ikke er bevist ønsket vi ikke å ta sjansen for oss og for vårt barn.

Det har vært snakk om at rørene kan ta mekanisk skade etter mange år, vel, ledninger er like utsatt for dette skulle man tro?

En stor fordel med vannbåren varme er at varmen er til en viss grad selvregulerende. Når gulvet rundt vannrøret har oppnådd samme temperatur som vannet overføres det ikke mer varme, den returneres tilbake til vv-berederen. Mens en elektrisk varmekabel bruker like mye strøm om temperaturen rundt er høy eller lav.

Hilsen
Michael
   #20
 185     0

Det med elektriske felter skal man ikke undervurdere. Nye forskning indikerer at eksponering overfor elektriske felt over lang tid KAN føre til økt risiko for bl.a. hjernesvulst og andre kreftformer. Selv om dette ikke er bevist ønsket vi ikke å ta sjansen for oss og for vårt barn.

Dette er vel helst et problem med enlederkabler, som ikke brukes inne. Tolederkabler er vel trygge, mulig noen her har andre opplysninger?


Det har vært snakk om at rørene kan ta mekanisk skade etter mange år, vel, ledninger er like utsatt for dette skulle man tro?

Det skulle man tro, men jeg foretrekker at sikringen går framfor et hus fullt av vann. En kabel som ryker er enkelt å reparere, værre med et vannrør.

Og man får selvregulerende varmekabler også, dyre riktignok, men ikke i nærheten av de prisene som man snakker om på vannbåren.