Bare noen tanker fra meg. Bettum har vært nevnt en del ganger her tidligere. De leverer løsninger med vedkjeler, tanker, solvarme og alt man trenger av styringer og slikt. Jeg har en dialog med firmaet, og kommer antakelig til å handle en del rundt akkumulatortank, rør, solvarme og litt sånt derfra. Det virker som de har god peiling på hva de driver med, og jeg har fått masse god input, selv uten å ha lagt igjen så mye som en krone der. Det er nok mange andre som også er flinke, men det er disse jeg har hatt kontakt med.
Radiatorer er lite egnet ved lav-temp vann som man får ved bruk av varmepumpe, men fungerer fint med de alternativene du nevner. Det som kan være verdt å se på, er muligheten for å bytte ut radiatorene med viftekonvektorer. Disse kan gi god varme selv ved lave temperaturer, og da kan det fort være interessant å bruke dem sammen med varmepumpe, enten V/V eller L/V
I mitt prosjekt har jeg foreløpig planlagt å bruke så lav temperatur som mulig for å maksimere lagringskapasiteten i tanken og være mest mulig klar til andre energikilder i fremtiden. Varmen vil komme fra vedovn med vannkappe i stua og solvarme. De nye gulvene i kjelleren får nedstøpt varmerør for vannbåren varme, mens stua og et par soverom får viftekonvektorer. I stua dimensjonerer jeg viftekonvektoren til å gi ca. 1,5-2kw ved vanntemperatur 35C og lufttemperatur 20C.
Jeg hugger min egen ved, og skulle jeg bygget nytt, eller hatt mulighet for å lage et skikkelig fyrrom med stort vedlager, tank og en skikkelig ovn, så hadde jeg nok gjort det. Du må sørge for at du kan fyre opp før tanken blir for kald, og at et fullt ilegg i ovnen fortsatt ikke er nok til at det koker i tanken. Jeg vil si at "større er bedre", men pass på at alt er dimensjonert i forhold til hverandre.
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Jeg har i dag en gammel kombikjele fra CTC beregnet for olje, ved og el. Denne har en maxeffekt på ved på 18kW. Varmedistribusjonen er med radiatorer. Normalt sett holder det å kjøre turvannet på 60 grader ut på disse, men da det var 35 kalde her i vinter måtte jeg kjøre 80 grader ut for å holde varmen. Huset er på ca. 200 kvadratmeter boareal pluss 140 kvadrat kjeller. Bygget 1980. Fyrkjelen er gammel, umoderne, ineffektiv, slitt og et helvet å passe etter. Har derfor gått til innkjøp av nytt fyringsanlegg av den grove sorten: Effecta Lambda 60 med spaksotning og pelletsluke for senere å kunne montere pelletsbrenner Totalt 5100 liter akkumulatortanker Dobbel spiral i den ene tanken (for tappevann, eventuelt sol + tappevann) Shuntautomatikk med ute/inneføler Total pris på anlegget med kjele, tanker, trykkexp.kar, styringer, pumper og alt av rør og koblinger er om lag 125 000 norske kroner inkl.mva. (Jeg har kjøpt anlegget i Sverige). Bor på gårsbruk så jeg får 30 000 i støtte fra Innovasjon Norge til anlegget. Regner med at innmontert vil det koste meg et sted mellom 110 og 130 000 kroner. Planen er å fyre maks en gang per døgn mot radiatorene. Etter hvert skal jeg supplere med gulvvarmesløyfer når jeg tar gulvene. Lønnsomt? I alle fall i forhold til strøm, og i alle fall ettersom jeg har veden i egen skog. Noe kommer ut med hogsmaskiner, noe må jeg hogge selv. Spent på hvor mye ved jeg sparer i forhold til før. Vi får se. Men billig ved er nok en absolutt forutsetning for et slikt anlegg.
Tror forresten jeg ville lest litt på svenske nettforum (feks. www.pellets.info,www.byggahus.se) før jeg hadde gått til anskaffelse av en Vidarus kjele. Kommer an på modell, men mange av dem er vel ikke akkurat moderne slik jeg forstår det. Til en 35 kW kjele (moderne med pyrolyseforbrenning) passer det med 2500-3000 liter akkumulatortank tipper jeg (egentlig er det vedinleggets størrelse som avgjør dette, og på en 35 kW er dette typisk 130-140 liter). Tror man regner 15 liter akkumulatorvolum per liter vedinlegg som et minimum, helst bør man ha minst 18 liter. En må også ha litt å gå på slik at en kan legge i når det passer, og ikke behøver å vente til tanken er helt tom før man kan smekke i et full inlegg og fyre opp.
Med 270 kvm og vannbåren varme i radiatorer er pellets et godt alternativ. Jeg mistenker at din AMA kjel kanskje er den samme som to av mine kunder i Norge har montert pelletsbrenner i. Det ene anlegget ble vist på NRK/FBI den 6.januar i år og kan ses på nett-TV.
Vedfyring er optimalt hvis du ha tilgang på gratis ved og har logistikkløsninger som er gode. Det medgår enormt med ved. Et pelletslager på 10kbm kan plassbygges på et areal av 2x2,5m i kjelleren. Tror du må regne med 30kbm ved som årsforbruk til ditt hus. Jeg har faktisk en kunde i Tyskland som har installert både vedkjel, pelletskjel og solvarme +3000 liter akktank. Mitt firma har levert matesystemet til bulklageret.
Prisen på pellets lå på 41 øre/kWh sist vinter tilsvarende det du betaler i nettleie. Prisen har steget i snitt 1 øre/kWh de siste 10 årene, dvs. stabil pris. Ovenstående pris forutsetter bulkleveranse - småsekk leveres til en helt annen pris. Med pellets i bulk blir din gamle oljekjel et automatisk fyrt bioenergianlegg.
Pellets er dessverre lite valgt energibærer i Norge. Årsaken er at politikere ikke tør røre strømprisen og det gjør at varmepumper kommer godt ut, da på lavtemperatur vannbårne anlegg. Enkelte "eksperter" kommer med utsagn som mangler forstand og kunnskap, eksempelvis som at prisen på pellets er usikker og at den følger strømprisen. Et annet eksempel kan være at det krever mye arbeid pga aske. Sannheten er at en pelletskjel normalt tømmes for aske 3-5 ganger per år. Man får kjeler med automatsotning og brennere med automatisk rensing. Så kan sikkert enkeltpersoner uttale på generelt grunnlag fra et varmepumpeforum at svensker nå går fra pellets til varmepumpe. Sannheten er at 32 prosent av Sveriges totale energibehov dekkes fra bioenergi og at produksjon av pellets har økt så dramatisk de siste årene at de må importere pellets fra Canada. Denne uka sendte jeg 3 pelletsanlegg til Sverige og jeg får flere forespørsler hver uke fra Sverige. Jeg har fått forespørsel fra Baltikum denne uka - de skal konvertere mange skoler og sykehus til pelletsdrift. Det er hyggelig at det skjer ting i utlandet. Jeg håper bare at folk i Norge med radiatorbårne anlegg snart kan bli fortalt at de ikke får nok varme fra en varmepumpe på kalde dager uten å legge til elektrisitet - på de tidspunkter strømnettet er overbelastet. Dette kommer til å koste mer i fremtiden, tror jeg.
Jeg går inn i min 11. fyringssesong med pelletsvarme til 316kvm boflate i Asker. To års fyring tilsvarer en stor besparelse - nok til en sydentur for familien. Ellers er skoler i Oslo i gang med konvertering. Bydgøy skole har fått integrert pelletslager i kjelleren med mating til ny pelletskjel (har levert silo/mating her). På taket blir det montert solfangere.
Lykke til med energivalget! mvh Pelle Pellets
Signatur
Driver Matene AS som produserer matesystem for pellets og leverer ombygging av eldre oljekjeler til pelletsvarme.
Kan du sende modell/type på kjelen til post at matene dot com, så kan vi sjekke om kjelen kan brukes til pellets. Jeg mener at din kjel kan brukes med rørbrenner, type Roslagsbrenner. Hvis du i tillegg sender en skisse over kjeller/fyrrom kan vi uten kostnad gjøre en forundersøkelse på bulklager.
Signatur
Driver Matene AS som produserer matesystem for pellets og leverer ombygging av eldre oljekjeler til pelletsvarme.
Takk for mail. Da har jeg sendt en mengde info til "Utsikten" om konvertering fra olje til pellets og hvordan man kan plassbygge et bulklager for automatisk og rimelig fyring. Hvis det er andre interesserte som ønsker slik info, kan jeg sende dette på mail. Skriv da til post at matene.com
Signatur
Driver Matene AS som produserer matesystem for pellets og leverer ombygging av eldre oljekjeler til pelletsvarme.
Fortsatt i tenkeboksen, da fler mener at ombygging av kjelen vil gi driftsproblemer / dårlig anlegg ,grunnet lavt brennerrom så vuderer jeg å gå en litt annen veg.
Dette vil da si å gå fra ideen med pelletskonvertering og bytte kjelen i en VEDFYRT kjel. Har snakket med etpar aktører, men mottar gjerne tips om fler. Setter da inn ca en 50kw kjel, koblet mot en 2500-3500l akkumulator.
Er dog en del ting jeg lurer på: 1. Er det samme krav til " godkjenning " av vedkjeler som vanlige vedovner ? 2. Er det som med vedovner noe man kan installere selv, og få godkjent av feiermester ? 3. Hva med å legge akkumulatorer utendørs, i bakken ? Får jo en 3000l ståltank ca gratis, og graving, drenering, tildekking med markplater osv er jo ikke veldig dyrt. Iaf ikke tatt inn at man må betale 30 000kr for en " ferdig tank " uisolert utgave. Vil rør ut på toppen og inn i bunnen være tilstrekkelig for å få en skiktning av vannet , eller må mer fiffig teknologi brukes ? En spesialisert akk. tank er sikkert best, men jeg må se kostnaden mot f,eks litt økt vedforbruk.....
Ser for meg å grave e slags rampe ned ttil kjellernivå, så kan jeg kjøre paller med ved ned med minitraktoren, og rett inn i fyrommet på jekketralle. Det vil iaf gi rasjonell håndtering....
Jeg har også nesten 2 mål tomt, og få naboer, så å få tilkjørt ved i bulk og kappe den hjemme, går helt fint. ALternativt kan jeg i praksis hugge veden gratis hjemme hos pappa, alternativt gjøre byttearbeid med en bondevenn, og få vedpaller i retur. Så i kroneutlegg blir kostnadene svært lave, selv om det nok trengs litt ved til denne gamle kåken. MEn - det er fins neppe gratis lunsj i varmebransjen, like lite som i andre bransjer. Kan jo slite litt for å tjene 25000kr som ellers ville vært ferdig beskattet for å betale strømmen med.... Synspunkter ?
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?board=66.0
Bettum har vært nevnt en del ganger her tidligere. De leverer løsninger med vedkjeler, tanker, solvarme og alt man trenger av styringer og slikt. Jeg har en dialog med firmaet, og kommer antakelig til å handle en del rundt akkumulatortank, rør, solvarme og litt sånt derfra. Det virker som de har god peiling på hva de driver med, og jeg har fått masse god input, selv uten å ha lagt igjen så mye som en krone der. Det er nok mange andre som også er flinke, men det er disse jeg har hatt kontakt med.
Radiatorer er lite egnet ved lav-temp vann som man får ved bruk av varmepumpe, men fungerer fint med de alternativene du nevner. Det som kan være verdt å se på, er muligheten for å bytte ut radiatorene med viftekonvektorer. Disse kan gi god varme selv ved lave temperaturer, og da kan det fort være interessant å bruke dem sammen med varmepumpe, enten V/V eller L/V
I mitt prosjekt har jeg foreløpig planlagt å bruke så lav temperatur som mulig for å maksimere lagringskapasiteten i tanken og være mest mulig klar til andre energikilder i fremtiden. Varmen vil komme fra vedovn med vannkappe i stua og solvarme. De nye gulvene i kjelleren får nedstøpt varmerør for vannbåren varme, mens stua og et par soverom får viftekonvektorer. I stua dimensjonerer jeg viftekonvektoren til å gi ca. 1,5-2kw ved vanntemperatur 35C og lufttemperatur 20C.
Jeg hugger min egen ved, og skulle jeg bygget nytt, eller hatt mulighet for å lage et skikkelig fyrrom med stort vedlager, tank og en skikkelig ovn, så hadde jeg nok gjort det. Du må sørge for at du kan fyre opp før tanken blir for kald, og at et fullt ilegg i ovnen fortsatt ikke er nok til at det koker i tanken. Jeg vil si at "større er bedre", men pass på at alt er dimensjonert i forhold til hverandre.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Fyrkjelen er gammel, umoderne, ineffektiv, slitt og et helvet å passe etter. Har derfor gått til innkjøp av nytt fyringsanlegg av den grove sorten:
Effecta Lambda 60 med spaksotning og pelletsluke for senere å kunne montere pelletsbrenner
Totalt 5100 liter akkumulatortanker
Dobbel spiral i den ene tanken (for tappevann, eventuelt sol + tappevann)
Shuntautomatikk med ute/inneføler
Total pris på anlegget med kjele, tanker, trykkexp.kar, styringer, pumper og alt av rør og koblinger er om lag 125 000 norske kroner inkl.mva. (Jeg har kjøpt anlegget i Sverige). Bor på gårsbruk så jeg får 30 000 i støtte fra Innovasjon Norge til anlegget. Regner med at innmontert vil det koste meg et sted mellom 110 og 130 000 kroner.
Planen er å fyre maks en gang per døgn mot radiatorene. Etter hvert skal jeg supplere med gulvvarmesløyfer når jeg tar gulvene. Lønnsomt? I alle fall i forhold til strøm, og i alle fall ettersom jeg har veden i egen skog. Noe kommer ut med hogsmaskiner, noe må jeg hogge selv. Spent på hvor mye ved jeg sparer i forhold til før. Vi får se. Men billig ved er nok en absolutt forutsetning for et slikt anlegg.
Til en 35 kW kjele (moderne med pyrolyseforbrenning) passer det med 2500-3000 liter akkumulatortank tipper jeg (egentlig er det vedinleggets størrelse som avgjør dette, og på en 35 kW er dette typisk 130-140 liter). Tror man regner 15 liter akkumulatorvolum per liter vedinlegg som et minimum, helst bør man ha minst 18 liter. En må også ha litt å gå på slik at en kan legge i når det passer, og ikke behøver å vente til tanken er helt tom før man kan smekke i et full inlegg og fyre opp.
Det ene anlegget ble vist på NRK/FBI den 6.januar i år og kan ses på nett-TV.
Vedfyring er optimalt hvis du ha tilgang på gratis ved og har logistikkløsninger som er gode. Det medgår enormt med ved. Et pelletslager på 10kbm kan plassbygges på et areal av 2x2,5m i kjelleren. Tror du må regne med 30kbm ved som årsforbruk til ditt hus. Jeg har faktisk en kunde i Tyskland som har installert både vedkjel, pelletskjel og solvarme +3000 liter akktank. Mitt firma har levert matesystemet til bulklageret.
Prisen på pellets lå på 41 øre/kWh sist vinter tilsvarende det du betaler i nettleie. Prisen har steget i snitt 1 øre/kWh de siste 10 årene, dvs. stabil pris. Ovenstående pris forutsetter bulkleveranse - småsekk leveres til en helt annen pris. Med pellets i bulk blir din gamle oljekjel et automatisk fyrt bioenergianlegg.
Pellets er dessverre lite valgt energibærer i Norge. Årsaken er at politikere ikke tør røre strømprisen og det gjør at varmepumper kommer godt ut, da på lavtemperatur vannbårne anlegg.
Enkelte "eksperter" kommer med utsagn som mangler forstand og kunnskap, eksempelvis som at prisen på pellets er usikker og at den følger strømprisen. Et annet eksempel kan være at det krever mye arbeid pga aske.
Sannheten er at en pelletskjel normalt tømmes for aske 3-5 ganger per år. Man får kjeler med automatsotning og brennere med automatisk rensing.
Så kan sikkert enkeltpersoner uttale på generelt grunnlag fra et varmepumpeforum at svensker nå går fra pellets til varmepumpe. Sannheten er at 32 prosent av Sveriges totale energibehov dekkes fra bioenergi og at produksjon av pellets har økt så dramatisk de siste årene at de må importere pellets fra Canada. Denne uka sendte jeg 3 pelletsanlegg til Sverige og jeg får flere forespørsler hver uke fra Sverige. Jeg har fått forespørsel fra Baltikum denne uka - de skal konvertere mange skoler og sykehus til pelletsdrift.
Det er hyggelig at det skjer ting i utlandet. Jeg håper bare at folk i Norge med radiatorbårne anlegg snart kan bli fortalt at de ikke får nok varme fra en varmepumpe på kalde dager uten å legge til elektrisitet - på de tidspunkter strømnettet er overbelastet. Dette kommer til å koste mer i fremtiden, tror jeg.
Jeg går inn i min 11. fyringssesong med pelletsvarme til 316kvm boflate i Asker. To års fyring tilsvarer en stor besparelse - nok til en sydentur for familien.
Ellers er skoler i Oslo i gang med konvertering. Bydgøy skole har fått integrert pelletslager i kjelleren med mating til ny pelletskjel (har levert silo/mating her). På taket blir det montert solfangere.
Lykke til med energivalget!
mvh Pelle Pellets
Det fårstår jeg ikke, kammeret er ca 700mm dypt og ca 250mm høyt. Jeg ble frarådet dette, pga riskiko for soting osv.
Jeg syns det høres rart ut, da det er mange som krever langt mindre monteringshøyde, roslagsbrenneren kan takle ned til 90mm brennkammerhøyde.
Synspunkter fra resten ? TIps til andre brennere og leverandører
Hvis du i tillegg sender en skisse over kjeller/fyrrom kan vi uten kostnad gjøre en forundersøkelse på bulklager.
Hvis det er andre interesserte som ønsker slik info, kan jeg sende dette på mail. Skriv da til post at matene.com
Dette vil da si å gå fra ideen med pelletskonvertering og bytte kjelen i en VEDFYRT kjel.
Har snakket med etpar aktører, men mottar gjerne tips om fler.
Setter da inn ca en 50kw kjel, koblet mot en 2500-3500l akkumulator.
Er dog en del ting jeg lurer på:
1. Er det samme krav til " godkjenning " av vedkjeler som vanlige vedovner ?
2. Er det som med vedovner noe man kan installere selv, og få godkjent av feiermester ?
3. Hva med å legge akkumulatorer utendørs, i bakken ? Får jo en 3000l ståltank ca gratis, og graving, drenering, tildekking med markplater osv er jo ikke veldig dyrt. Iaf ikke tatt inn at man må betale 30 000kr for en " ferdig tank " uisolert utgave. Vil rør ut på toppen og inn i bunnen være tilstrekkelig for å få en skiktning av vannet , eller må mer fiffig teknologi brukes ?
En spesialisert akk. tank er sikkert best, men jeg må se kostnaden mot f,eks litt økt vedforbruk.....
Ser for meg å grave e slags rampe ned ttil kjellernivå, så kan jeg kjøre paller med ved ned med minitraktoren, og rett inn i fyrommet på jekketralle. Det vil iaf gi rasjonell håndtering....
Jeg har også nesten 2 mål tomt, og få naboer, så å få tilkjørt ved i bulk og kappe den hjemme, går helt fint.
ALternativt kan jeg i praksis hugge veden gratis hjemme hos pappa, alternativt gjøre byttearbeid med en bondevenn,
og få vedpaller i retur. Så i kroneutlegg blir kostnadene svært lave, selv om det nok trengs
litt ved til denne gamle kåken. MEn - det er fins neppe gratis lunsj i varmebransjen,
like lite som i andre bransjer. Kan jo slite litt for å tjene 25000kr som ellers ville vært ferdig
beskattet for å betale strømmen med....
Synspunkter ?