Fler som vil forsøke seg på en " energibehovvurdering " av et hus med 220kvm areal, fordelt på hovedetasje, ca 2/5 av arealet, og 1/5 på andreetasje, og 2/5 i kjelleren. Kjelleren er ikke fullt oppvarmet overalt, det er lagerrom,vaskerom, fyrrom. Ikke aktuelt med vanlige boareaeler som soverom eller kjellerstue. Vil anta jeg er fornøyd med 15grader kontinuerlig der nede...
nja, er ikke snakk om å få andre til å gjøre jobben, men det er en del VURDERINGER inne i bildet, og 3-4 " eksperter " jeg har snakket med så langt, trekker TOTALT forskjellige konklusjoner.
Legg inn dine utrekningar og/eller det ekspertane kom fram til, så kan vi kommentere det, kanskje det er betre enn at ein eller annan gjer ei utrekning du ikkje forstår fullt ut.
Hva om man vil plassere vedfyren og akkumulatortanken i et uvendig fyrrom ? Tenker da å kjøpe en 10fot container, kle inn denne med liggende lekter, isolere med 10+5cm glava og skru på panel, samt røste tak på vanlig vis
Dermed kan jeg kjøpe hvor stor akkumulator jeg vil, og slipper tenke på døråpninger, bruk av plass innendørs og annet mas. Jeg slipper også å installere brannromsdører i fyrrommet i kjelleren, jeg slipper å grave ny kjellerinngang, samt en stor kjellerdør ut mot gårdsplassen. Fyrrommet kan tas ibruk som vaskerom ( f.eks )
Men - hva for regler blir å jobbe etter vedr. plassering utendørs ? Anlegget vil jo bli " flyttbart " iaf i teorien, men det vil kanskje defineres som en fast installasjon uansett ? Litt usikker hvordan jeg evt. skal søke om noe sånt, noen med tips ?
Mitt firma, Matene AS, produserer matesystem til et svenskprodusert modulbygg (utebod). Det kan velges akkumulatortank og solfangere i tillegg til pelletskjelen. På www.durado.se finner du opplysninger om modulen. Nå forstår jeg at det er vedkjel du er mest interesert i men kan det tenkes at en kombinertkjel ved/pellets kan være aktuell??
Om du har innvendig fyrkjel, kan det tenkes at det mest enkle og lønnsomme er å montere pelletsbrenner i den. Jeg går selv med tanker om å sette inn en ny vedkassett med vannkappe i stuens peis slik at jeg kan få et tilskudd på opp mot 20 prosent energi fra denne i forhold til pelletsforbruket. Stuens peis vil da varme hele huset i tillegg til tappevann, altså så lenge jeg fyrer i peisen. For egen del synes jeg det er svært komfortabelt med innblåsing av pellets 1 gang per år og automatisk mating av brenselet til kjelen. Men ja takk, jeg ønsker vedfyring i peis med vannkappe i tillegg. Har et pelletslager som rommer 14 kbm og varmer opp mer enn 300kvm. Det går det mye energi og da er det behagelig med automatikk i anlegget.
Så nå i ditt første inlegg at du har AMA kjel. På fredag leverte jeg matesystem til kunde på Lillehammer som nå konverterer sin AMA kjel til pellets. Han bygger et 500 liters lager til pellets i første omgang og flytter senere matesystemet over til en selvbygd silo som skal stå der den innvendige oljetanken står. I Danmark og Sverige er det noen kunder som installerer brenner og matesystem selv, da blir prisen lav.
Signatur
Driver Matene AS som produserer matesystem for pellets og leverer ombygging av eldre oljekjeler til pelletsvarme.
Bra at det blir liv i denne særdeles interessante tråden igjen.
Ad pellets: sjekk blocket.se og søk på pelletsbrännar. Her får du mange treff på brukte brennere av alle typer på om lag 20 kW med matingssystem og ukesforråd til noen få tusen. Kan jo være verdt forsøket når det ikke koster all verden dersom du kan montere selv.
Har du forresten fått noen peiling på hvor mye energi huset ditt forbruker til oppvarming (alle energikilder inkludert)? - er litt spent på beregningene vi var uenige om i høst.
Dersom du fortsetter med å tenke nytt vedfyringsanlegg, så har jeg kommet over en metode for å bruke gamle tanker som ikke tåler overtrykk (feks en oljetankt) og kjøre denne med trykkløs ekspansjon i et ekspansjonskar som du kan lage selv. Med andre ord sparte kostnader på kanskje 40 000 i forhold til å kjøpe nye tanker og trykkekspansjonskar. Metoden heter overtrykkfritt system, og beskrives på http://www.byggahus.se/forum/biobraensle/60533-overtrycksfritt-system-pa-begaeran.html Er flere på dette forumet som nå har bygget slike systemer og tydeligvis er fornøyde
Ser på lokale byggeforskrifter , med link videre til Statens Byggtekniske etat at man kan installere ildsted selv, forutsatt at det inspiseres forskriftsmessig av fagmann. http://www.be.no/beweb/regler/2010InfoSoknad.html#Ildsted
Gjelder dette også fyrkjele som jo dette vil være ?
I følge teknisk forskrift til i alle fall den gamle Plan- og bygningsloven, var det krav til at alle kjeler for fastbrensel, samt kjeler for gass- eller væskeformig brensel med innfyrt effekt over 50kW, måtte oppstilles i fyrrom med brannklassifisering minst IE60 (B60). Finner ikke noe om det i teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven av 2008.
http://www.dahl.no/Documents/Varmebok/Varmebok.pdf
Takk for fin link !
Det er folk her som vet så mye rart:
Hva om man vil plassere vedfyren og akkumulatortanken i et uvendig fyrrom ?
Tenker da å kjøpe en 10fot container, kle inn denne med liggende lekter, isolere med 10+5cm glava og skru på panel, samt røste tak på vanlig vis
Dermed kan jeg kjøpe hvor stor akkumulator jeg vil, og slipper tenke på døråpninger, bruk av plass innendørs og annet mas. Jeg slipper også å installere brannromsdører i fyrrommet i kjelleren, jeg slipper å grave ny kjellerinngang, samt en stor kjellerdør ut mot gårdsplassen. Fyrrommet kan tas ibruk som vaskerom ( f.eks )
Men - hva for regler blir å jobbe etter vedr. plassering utendørs ?
Anlegget vil jo bli " flyttbart " iaf i teorien, men det vil kanskje defineres som en fast installasjon uansett ? Litt usikker hvordan jeg evt. skal søke om noe sånt, noen med tips ?
Om du har innvendig fyrkjel, kan det tenkes at det mest enkle og lønnsomme er å montere pelletsbrenner i den.
Jeg går selv med tanker om å sette inn en ny vedkassett med vannkappe i stuens peis slik at jeg kan få et tilskudd på opp mot 20 prosent energi fra denne i forhold til pelletsforbruket. Stuens peis vil da varme hele huset i tillegg til tappevann, altså så lenge jeg fyrer i peisen.
For egen del synes jeg det er svært komfortabelt med innblåsing av pellets 1 gang per år og automatisk mating av brenselet til kjelen. Men ja takk, jeg ønsker vedfyring i peis med vannkappe i tillegg.
Har et pelletslager som rommer 14 kbm og varmer opp mer enn 300kvm. Det går det mye energi og da er det behagelig med automatikk i anlegget.
Så nå i ditt første inlegg at du har AMA kjel. På fredag leverte jeg matesystem til kunde på Lillehammer som nå konverterer sin AMA kjel til pellets. Han bygger et 500 liters lager til pellets i første omgang og flytter senere matesystemet over til en selvbygd silo som skal stå der den innvendige oljetanken står.
I Danmark og Sverige er det noen kunder som installerer brenner og matesystem selv, da blir prisen lav.
Ad pellets: sjekk blocket.se og søk på pelletsbrännar. Her får du mange treff på brukte brennere av alle typer på om lag 20 kW med matingssystem og ukesforråd til noen få tusen. Kan jo være verdt forsøket når det ikke koster all verden dersom du kan montere selv.
Har du forresten fått noen peiling på hvor mye energi huset ditt forbruker til oppvarming (alle energikilder inkludert)? - er litt spent på beregningene vi var uenige om i høst.
Dersom du fortsetter med å tenke nytt vedfyringsanlegg, så har jeg kommet over en metode for å bruke gamle tanker som ikke tåler overtrykk (feks en oljetankt) og kjøre denne med trykkløs ekspansjon i et ekspansjonskar som du kan lage selv. Med andre ord sparte kostnader på kanskje 40 000 i forhold til å kjøpe nye tanker og trykkekspansjonskar. Metoden heter overtrykkfritt system, og beskrives på http://www.byggahus.se/forum/biobraensle/60533-overtrycksfritt-system-pa-begaeran.html
Er flere på dette forumet som nå har bygget slike systemer og tydeligvis er fornøyde
Ser på lokale byggeforskrifter , med link videre til Statens Byggtekniske etat at man kan installere ildsted selv, forutsatt at det inspiseres forskriftsmessig av fagmann.
http://www.be.no/beweb/regler/2010InfoSoknad.html#Ildsted
Gjelder dette også fyrkjele som jo dette vil være ?
Finner ikke noe om det i teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven av 2008.