#111
 3,997     Oppland     0
For min del kostet sofangerene med ale komponenter (utenom tanken) 42.000kr + montering.
Jeg monterte alt selv, det var ikke spesielt vanskelig.
Tanken er så mye mer enn bare lager for solvarme, den er også varmtvannsbereder, varmekilde for VBV, varmelager for peisovnen. Så å sette en pris på den i kombinasjon med solfangerene er litt vanskelig. Men la oss for enkelhets skyld si 8000 etter å ha trukket for verdi til alle andre "funksjoner".

Jeg har lån på huset så for min del blir totalsummen inkludert renter ca 100.000kr.
Annlegget har en forventet levetid på 20-30år, la oss si 25.
6000x25 = 150.000 sparte kWh. en gevinst på 50% ved 1kr/kWh
Hadde jeg måtte ha folk til å installere det for meg hadde det nok gått opp i opp med en energipris på 1kr/kwh. Men vil energiprisen holde seg på 1kr/kwh de neste 25årene? Vanskelig å si, men mye tyder vel ikke på det.

Ellers forholder jeg meg til bolighus bygget etter nyere byggeregler og ikke idrettshaller og andre industribygg. Hva som lönner seg der må regnes på i hvert tilfelle, for enkelt å si at det ene eller andre ikke lönner seg för beregninger er gjort.

   #112
 1,015     Revetal     0
Hei igjen Tom!

Jeg satt også innen jeg skulle ha solfangere selv, og spesielt innen jeg begynte å tilby slike systemer, og regnet meg grønn på hvor mye, eller lite dette ville gi i ulike perioder av året. Samtidig har fokuset kontinuerlig vært på å få optimalisert alle ledd fra rørføring, solstyringer, akkumulatortanker, varmestyring, og nå senest lavtemperatursystemer til gulv, vegg og tak.

Jeg ble svært overrasket første vinteren over å oppleve hvor ufattelig mye solfangerne klarte å produsere på tider da det offisielt, opplest og vedtatt, ikke egentlig er noe særlig solinnstråling i Norge. I starten hadde jeg ikke styringer og måleutstyr som fikk registrert dette digitalt, men demoanlegget utenfor kontoret/lageret ble nøye overvåket og registrert hvor mye ga i utbytte de dagene jeg var tilstede og kunne følge med hele dagen. Dette ble offentliggjort på hjemmesiden, og fant først nylig ut at denne informasjonen fortsatt lå ute på en godt gjemt side. Fra de første månedene ser du derfor endel konkrete målinger her: http://www.solvarming.no/Produkter/page15/page9/page18/page18.html

Denne solfangeren er ca 4kvm i bruttoareal. Som du ser av begynnelsen av januar så ga denne til og med da over 1kwt/m2.

Snittallene du opererer med omfatter også helgrå dager, og i januar skal det ikke mye gråvær til før det blir null effekt. Derimot så er det finere vær jo kaldere det er, og de som husker januar 2010 kan erindre at dette var en bikkjekald måned men tross alt da samtidig fint vær. Sola gir altså best når behovet er størst. Høyest utbytte har vi faktisk ikke på sommeren i våre anlegg, det er i februar og mars da forbruket er størst, været best og temperaturnivået i tankene lavere enn når de ligger på 80-90 grader sommerstid. I tillegg er det en enorm tilleggsfaktor der solfangerne er vinklet opp og får utnyttet refleksjon i 360 grader på taket fra omkringliggende snø. Da er det virkelig påskestemning på solfangerne hele vinteren.

En stor solvarmepakke for 10.000kwt/år koster ikke 100.000,- den koster ca 60-70.000,- avhengig av hvor lang rørføring som trengs. I pakken du henviser til på Finn.no er det også tatt med tank og komplett varmestyring for huset. Varme og VV må folk ha uansett i huset så dette er ingen særlig forskjell på om det ellers velges dobbeltmantlet bereder og shuntgruppe med varmestyring. Montering gjør over halvparten av kundene enkelt selv.
Tanken og varmestyringen som er tatt med har også vist seg at alene kan spare betydelig med varmeforbruk, så innsparelser på dette kommer eventuelt i tillegg.

Et konkret kundeeksempel med tidligere 30.000kwt pr år fra dobbeltmantlet bereder som nå har en kombinasjon av Dalatanken, Sorel HCC varmestyring, solpakke med 50 vakumrør og pelletskamin med vannvarming bruker nå totalt ca 10.000kwt/år EL, 1 tonn pellets (ca 4000kwt/år). Pelletskaminen hadde vært i drift i flere år tidligere, men da med et forbruk på ca 5 tonn pr år for å dekke 20.000kwt varme og VV. Kun tankbytte reduserte pelletsforbruket med 20%. Da solfangerne ble montert i januar falt pelletsforbruket ytterligere 50%.

Samlet spart på selve tank, varmestyring og en langt mindre solpakke enn du viste til er altså ca 16000kwt/år. Kostprisen på denne pakken er til sammenligning ca 85.000,- Som du skjønner så ser jeg ingen grunn for at Enova må hjelpe til for å få det lønnsomt, men 10.000 ekstra derfra gjør at det er spart inn på under 5 år.

Jeg kan legge ut mange lignende eksempler, men håper kundene selv heller finner frem inn hit for å fortelle sine erfaringer.

Et bevistt, godt dimensjonert og riktig oppbygd og sammensatt varmeanlegg sparer enorme mengder med energi. Du kan gjerne tro jeg overdriver, skal "selge" eller er trollmann, men det vi annonserer med er faktisk nøkterne tall :)






Signatur
   #113
 8     sør-trøndelag Ålen     0
På solvarme kan man regne seg grønn på.jeg kjøpte av Bettum komplett solvarme anlegg for ett og halvt år siden og har fått prøvd det ut en del og dette virker helt fantastiskt det Bettum skriver at man kan ta ut så og så mye av solvarme da overdriver han ikke man kan ta ut nesten det dobbelte av det han sier, trenger ikke å være sol på himmelen heller for at det virker godt usynelige stråler kommer igjenom skylaget og solfangerene fanger dem opp  ;D
Her i trøndelag like ved Røros så er det i kun to måneder Desember og jannuar det er dårlig funksjon på anlegget men ellers så produserer det varmt vann året
rundt.Jeg har totalt 60 rør på taket og en 750 liters dalatank.
Så fra den tanken så har jeg varmt vann og oppvarming i gulvene på hele sokkeletarsen, holder nå på og montere inn en ovn med vannkappe som skal hjelpe til i de mest solfattige månedene, ps. Ovnen er også kjøpt hos Bettum  ;D
Så etter det jeg har erfart så langt med å ha sol og en vedovn med vannkappe så blir så og si det eneste strømforbruket til varmt vann og oppvarming av huset kun det lille som sirkulasjons pumpene tar.
så dette er noe man sparer inn ganske kjapt for dette virker godt.
mvh. Jan Haugen 7380 Ålen
janha@kino.no


   #114
 1,725     Trondheim     0

Må seg eg virkelig er i tvil på ka eg skal velge, økonomisk vil det ikkje lønne seg før om 20år med vannbåren varme, og på den tid har eg gjerne måtte byttet pumpe til 60 0000kr. Må isofall vere for komfort ein velger vannbåren varme.

Har hørt folk med nye hus og vannbåren varme sei at visst dei fyrer litt med ved so holder dei på å "renne vekk" på grunn av at det blir for varmt. Blir kjedelig å ikkje kunne bruke vedovn noke særlig når ein har gratis tilgang til ved. Går vel ikkje so fort å regulere ned varmen på vannbårenvarme, for at det ikkje skal bli for varmt, når ein fyrer opp med ved?




Hei!
Hvor fort det går å regulere varmen har å gjøre hvrdan man har montert rørene (eller varmekablene for den delen) har man montert i betong så går det tregt uansett varmekilde.

Den største grunnen til at man "smelter bort" er dog at husene er så godt isolerte at en ovn som avgir varmen direkte (vanlig peisovn) gir altfor mye på altfor kort tid, da blir det selvfølgelig ulidelig varmt i et godt isolert og tett hus. Og det blir det uansett annen varmesystem.

Derfor er det lurt å montere inn en ovn med vannkappe, slik at mann kjører inn store deler av varmen til et varmelager og ikke direkte til romlufta. Det finnes ovner som avgir 70-80% av varmen til reservoirtank og bare en liten del som strålevarme - og her kommer vannbårent inn, du kan  altså fyre det du ønsker og samtidlig ha et behagelig inneklima da du slipper ut varmen der det trenges og når det trenges.

MVH
Sakke
Tom
   #115
 1,545     Sørlandet     0

Et konkret kundeeksempel med tidligere 30.000kwt pr år fra dobbeltmantlet bereder som nå har en kombinasjon av Dalatanken, Sorel HCC varmestyring, solpakke med 50 vakumrør og pelletskamin med vannvarming bruker nå totalt ca 10.000kwt/år EL, 1 tonn pellets (ca 4000kwt/år). Pelletskaminen hadde vært i drift i flere år tidligere, men da med et forbruk på ca 5 tonn pr år for å dekke 20.000kwt varme og VV. Kun tankbytte reduserte pelletsforbruket med 20%. Da solfangerne ble montert i januar falt pelletsforbruket ytterligere 50%.

Jeg får ikke dette regnestykket til å gå i hop uansett hvor hardt jeg prøver.
Du skriver at "Da solfangerne ble montert i januar falt pelletsforbruket ytterligere 50%."
Først fra 5 tonn til 4 tonn og så fra 4 tonn til 2 tonn da solfangerne ble montert i januar.

Samtidig viser ditt eget demosolpanel med 30 rør at det i klarvær vinterstid kun kommer inn en håndfull kWh.
Nå har riktignok dette panelet 30 rør og kundeeksempelet 50 rør, men 8kWh i klarværsdager i januar kan vel aldri redusere pelletsforbruket med 2 tonn? I følge dine egne tall utgjør 2 tonn pellets 8.000 kWh. og til sammenligning drar panelet inn kanskje 4 kWh i snitt pr. dag.

Om ikke det er nok, så skriver du at de to tonnene ble redusert til 1 tonn på årsbasis og at 50 vakumrør har erstattet 20.000 kWh minus 4000kWh til pellets for pelletskaminen, dvs 16.000 kWh varmeproduksjon fra 50 vakuumrør.

Det er bare imponerende bra og jeg må bare gratulere.
Britax har til sammenligning 70 rør og regner med å få inn 6.000 kWh. Jeg stilte meg litt skeptisk til et såpass høyt tall, men det kan se ut som om Britax faktisk får inn sine 6.000 kWh.  britax er fornøyd og jeg synes han burde være ekstremt godt fornøyd, men det blir jo rene elendigheten i forhold til disse 16.000 kWh fra 50 rør.

En av grunnene til at jeg er temmelig kritisk til solpaneler er at tallene for hvor mye varme man får inn i året varierer helt enormt.
Signatur
   #116
 1,015     Revetal     0
Som nevnt så er det kunders egne konkrete tall og erfaringer, enten det er tilbakemeldinger fra solfangernes energimåler, eller kanskje enda bedre hva faktisk strøm-/fyringskostnader er redusert med.

Resultatene fra solvarmeanlegg varierer veldig, og det har jeg også gitt mange forklaringer på hvorfor. Det er overhodet ikke mangel på solenergi, utfordringen er å gjøre alle deler av varmeanlegget så optimale at mest mulig av det lar seg utnytte.

Til det konkrete sol/pellets-anlegget så har sikkert ikke kunden snakket om times- eller dagsforbruket av pellets, da det uansett fra før varierer mye ift varmebehov/-forbruk. Vet bare han fikk det i drift litt ut i januar, og halveringen gjelder sikkert over en periode i tiden etterpå. Tidligere har han brukt pellets til varmtvann også hele sommerhalvåret som nå nærmest er fullt dekket av solvarme. Solutbyttet er én ting, men det er andre "bivirkninger" i varmeanlegget som også har sørget for å spare store mengder pellets. På vinteren utgjorde tankbytte alene 20% mindre forbruk pga mindre varmetap og lengre og jevnere drift på pelletskaminen. Dette har sikkert vært enda mindre effektivt tidligere somre med enda mer småkjøring på pelletskaminen.

Varmestyringen trodde jeg også hadde hatt en vesentlig virkning slik jeg har sett i andre varmeanlegg, men kunden hadde tydeligvis ikke bygget om dette enda sist vi snakket sammen. Insparingspotensialet her er altså fortsatt større.

Din skepsis til solvarme både forstår jeg, og deler fullt ut. Derfor mener jeg Enova må velge å legge om hvordan de gir tilskudd, eller kutte det ut. Å subsidiere solvarme som ikke funker er kun med på å ødelegge et marked som har potensiale til å spare enormt mye energi i Norge. Så lenge Enova ligger under Olje- og Energidepartementets føringer så er vel kanskje nettopp dette den egentlige skjulte agendaen også...
Det blir dårlig butikk for AS Norge om 2 millioner husstander i snitt bruker 10.000kwh/år mindre, ca 20MRD betyr det, og potensialet er mye større enn det  ;D
Signatur

   #118
 8     sør-trøndelag Ålen     0
jeg har brukt trykkfast 3 cm isolasjon og frest ut spor til varmefordelings platene der og lagt 16 mm rør i og plast å laminat gulv rett oppå det så varmen reguleres fort,
og max forhøyelse av gulv ble 4 cm.
   #119
 3,210     Vestlandet     0
Strømmen får vi nok alltids solgt ut av landet. Tror ikke man skal være bekymret for det! Smile
   #120
 1,015     Revetal     0
Selve kraften blir jo fortsatt solgt, men det er dårlig med avgifter å hente på eksport fremfor norske husholdninger...

Lurer på hva fordelsbeskatningen av å ha solfangere på taket til slutt blir regnet frem til å bli?  Tongue
Signatur