Hva koster bare varmepumpe og borehull? Jeg har inntrykk at det å innstallere vannbåren varme sammen med varmepumpe og borehull kan vise seg å ikke være lønnsomt, men gitt at man velger vannbåren varme uansert - av andre hensyn som komfort og muligheten for å bytte til annen anergi etter hvert - er det ikke lønnsomt å bore og få væske-vann-pumpe?
V-V pumpe koster alt fra 40k til 100 000+, borehull ca 40 000, så helt i optimale forhold kommer man undan med under 100 000 hvis man velger billigste pumpen (eller har 400V system og kan importere pumpen rivat från sverige) + da installasjon.
i et moderne klasse B bolig så er dette neppe forsvarlig, derimot å legge bygge inn vannrør i et nybygg trenger ikke å bli så mye av en ekstrakostnad. Da kan man bruke f.eks vedovn og andre løsninger for å redusere strømbruket hvis man ønsker det senere.
Ingen trenger vannbåren varme, hverken i TEK10 eller tidligere TEK hus. det er ikke noe annet enn et luksusproblem å ikke ha vannbåren i gulv :P Hmm, jeg vet ihvertfall hva jeg vil velge mellom en panelovn til 800 kr eller vannbåren til 250K kr 2 timer oppvarming med en panelovn skulle holde huset varmt lenge og det blir ikke så dyrt med strøm heller. Det bør bli billigere enn å kjøre vannbåren varme som står på hele dagen.
Nå er du bra morsom, du sammenligner ikke bare epler og pærer her, det må være epler og rosiner.
1)et panelovn i et helt hus- det må være passivhus isf og da har man ekstraisolert for 100k. og uansett trenger man varme på bad.
2) hvordan i all verden får du vannbårent system til å koste 250k i et nybygg??? Dette er prisen for et komplett system med borehull OG pumpe. bare å legge inn rør koster IKKE 250k, kilden får man velge selv(f.eks vedovn)
Helt enig i at 1 panelovn er billigere enn rør i gulv, men du sprer ju med viten og vilje feilinformasjon (vill huske at du ha slengt lignende kommmentarer før).
Ja det var komplett system med borrehull og hele pakka, jeg vet at du får det til en langt lavere pris enn dette. Tanken bak en panelovn var i rom som ikke har gulvvarme som bad, vask og vindfang. Jeg tenkte på varmegjennvinner og den ene panelovnen i et soverom, da bør det teoretisk holde for et helt hus når det gjennvinner 80-90% varme. Det er jo en på forumet her som skrev at de varmet opp hele huset med en oljeovn på 700 watt for noen år siden.
incoming Transmission to A great friend - "A toast to what you've left behind.."
"To the best crew any user ever had, this may be the last time we're alltogether, but no matter what the future holds, no matter how far we travel, a part of us.. a very important part, will always remain here on ....-Sky."
Hvilken energimerking ville en TEK10 hus få? Mener å ha lest et sted en god C eller B. Bare passivhus får A. Hvis man vet det så bør man kunne bruke tabellene for energimerking til å anslå energiforbruk og dermed beregne lønnsomheten.
Når noen skriver at et nytt hus ville bare bruke 15000 kwh per år, så må det være et lite hus eller passivhus det er snakk om, ikke vanlig TEK10...
Prisen på vbv varierer voldsomt rundt i landet. Alt fra 350 pr m2 til 800 pr m2 i forskjellige landsdeler. panelovner kan vel funke det. varmekabler på bad funker også. l/l varmepumper likeså.
Å legge rør langt nede i konstruksjonen er en dårlig løsning sett fra en varmepumpe eller solvarmes side. Du må ha høy vanntemperatur (du nevner selv 50grader) mot 30-35grader i et lett system rett under parketten, dette øker virkningsgraden til en varmepumpe/solvarme dramatisk.
Vanskelig å legge sammen 2 pluss 2? Nå er det klin umulig å kunne forsvare en varmepumpeinvestering når man har et oppvarmingsbehov på 8.000 kWh/år. Da sparer man 5.000 kWh pr. år og det holder ikke engang til å betale renter på varmepumpeinvesteringen, langt mindre avdrag.
Et solfangeranlegg er primært for å dekke store deler at tappevarmtvannsbehovet. På sommer en kunne anlegget kanskje gitt et bidrag til husoppvarmingen, men da trenger man det ikke. Resten av tiden har anlegget mer enn nok med å dekke en større eller mindre eller bitte liten del av tappevarmtvannsbehovet. Argumentene dine er derfor ikke i tråd med den praktiske virkeligheten.
Tiden det tar å få varme i gulvet, samt kjøle det ned tar mye lenger tid, og sparetiltak som nattsenking blir langt mindre økonomisk.
Legge rør så langt ned i konstruksjonen bør ikke være noe annet enn en siste utvei, om det ikke er mulig å legge en lett konstruksjon etter min mening.
Man hverken nattsenker eller regulerer denne type basisvarme i særlig grad. Sparetiltak som nattsenking? Er du morsom? Ikke er det et behov og ikke er det økonomisk lønnsomt. Selv har jeg ikke engang romtermostat koblet til basisvarmen. Likevel fungerer den perfekt.
Å legge rørene i bjelkelaget gjør at dette blir særdeles regningssvarende, gir en kjempekomfort og burde være aller første utveien for dem som er interessert i komfort og økonomi. Gir ypperlig komfort og koster småpenger.
Du er like spydig og bastant som alltid, samt du viser jo hvordan du ikke har peiling på hva du prater om. Jeg har selv solfangere (10m2) så kom ikke her å fortell meg at det ikke fungerer! Nå i oktober har jeg dekket inn allt varmtvanns forbruk fra solvarme, fram til oktober hadde jeg nok dekket alle oppvarmingskostnader. (fikk det i drift helt i begynnelsen av måneden) så om det dekker alle oppvarmingskostnader fra mai-oktober, er ikke dette store deler av året? Hadde jeg hatt plass til mer solfangerareal hadde jeg dekket langt større del av oppvarmingen i tillegg.
Jeg bryr meg svært lite om hva en eller annen svenske har av erfaring, jeg har selv et moderne solfangerannlegg og vet jo at det fungerer.
Hvilken liten hytte er det du baserer tallene 8000kwh på? TEK10 sier et energiforbrukpå 120kwh/m2 + 1600kwh Et snitt pr enebolig ligger vel på ca 175m2 noe som skulle tilsi et energibehov på 22600kWh (175 x 120 +1600)! Man er slett ikke nødt til å bruke en V/V varmepumpe! Man kan fint bruke en L/V til et moderne hus, noe som koster omtrent halvparten,og i mange tilfeller absolutt kan være lønnsomt, spesielt om varmesystemet er basert på lavtemperatur, noe 50grader definitivt ikke er.
Jeg har nattsenking på mitt gulvvarmesystem og det fungerer utmerket! At du prøver å villede noen til å tro at man ikke kan spare noe på å ha termostater og bruke nattsenking er jo helt villt. At det fungerer fint uten dette tror jeg på, men jeg taper ikke hverken komfort eller penger på nattsenking og romregulering.
Mitt hus er vel et sted mellom TEK97 og TEK07 45 cm i flatt tak og 30 cm i skråtak med glava 33, veggene er det 20 cm glava 33, gulv er det 30 cm, dobbel vindsperre og 2 lags vinduer, og varmegjennvinner. Jeg har varmekabler på bad, annen oppvarming blir panelovner og jeg skal ikke ha varmepumpe. mitt inntrykk av huset nå er at det blir raskt varmt, noen dager siden var det sol men utetemperaturen var ikke mer enn 7-8 pluss, inne var det veldig godt og varmt og ikke hadde jeg på noe varme. nå står huset på en veldig solrik plass så jeg får utrnyttet varmen fra solen veldig bra. gratis varme er alltid et pluss ;D
En annen dag, usikker på hvor mye sol det var den dagen, men da jeg reiste opp til huset på ettermiddagen så hentet snekkeren et stilas og påpekte hvor varmt det var i huset da, ute var det ikke mer enn 1-2 plussgrader, og heller ikke da hadde jeg på noe varme, mens hjemme hos snekkeren stod varmepumpa på fult. God isolering og solrik tomt er den beste løsningen du kan få :)
Jeg skal ha varmekabler og regner ikke med å bruke disse så mye. Hørt om en par som hadde hus på ca 100kvm etter TEK10, dem hadde kun en 700w varmeovn i gangen og den holdt varmen ganske bra selv på kalde dager.
Tror inntjeningstiden på dyre løsnignger øker i takt med hvor god huse holder på varmen.
Tror ikke du er klar over hvor mye Solvarme faktisk kan dekke også på oppvarmingssiden. Det avhenger derimot mye på hvor "lett" gulvvarmen blir bygget. Med 50 grader må el-kolben bidra mye, ved 30 grader klarer solen dette store deler av året.
Nei, den klarer ikke dette store deler av året. Når du påstår noe slikt, holder du folk for narr og antagelig snakker du mot bedre vitende.
Til de som måtte mene at jeg tar feil, vil jeg vise til et praktisk eksempel fra Syd-Sverige. Her ligger det til rette for en mye mer optimal bruk av solvarme enn ethvert tenkelig sted i Norge.
Denne ivrige sjelen har dokumentert opp og ned og opp i mente hvor mye energi han henter ut fra varmepumpe og solfangere, Solfangeranlegget består av 3 paneler, men antallet kWh det drar inn pr. år er slett ikke imponerende. De tre panelene drar inn småplukk i den store sammenhengen. En håndfull kWh pr dag pr. panel på denne tiden av året.
Når man bruker 6000 kWh til tappevarmtvannsoppvarming og panelene drar inn 3500 kWh/år, blir det ikke noe å bruke på romoppvarming.
Morro hvordan du "irettesetter" en av de i landet med mest erfaring innen solvarme og som har satt opp mange titalls systemer, basert på at du har lest på en internettside at det ikke fungerer tilstrekkelig :D
Selv jeg som bor lenger nord og har lavere utetemperatur fikk inn mer solvarme enn han i dag :D Tror nok at jeg har mindre solfangerareal i tillegg!
V-V pumpe koster alt fra 40k til 100 000+, borehull ca 40 000, så helt i optimale forhold kommer man undan med under 100 000 hvis man velger billigste pumpen (eller har 400V system og kan importere pumpen rivat från sverige) + da installasjon.
i et moderne klasse B bolig så er dette neppe forsvarlig, derimot å legge bygge inn vannrør i et nybygg trenger ikke å bli så mye av en ekstrakostnad. Da kan man bruke f.eks vedovn og andre løsninger for å redusere strømbruket hvis man ønsker det senere.
MVH
Sakke
Nå er du bra morsom, du sammenligner ikke bare epler og pærer her, det må være epler og rosiner.
1)et panelovn i et helt hus- det må være passivhus isf og da har man ekstraisolert for 100k. og uansett trenger man varme på bad.
2) hvordan i all verden får du vannbårent system til å koste 250k i et nybygg??? Dette er prisen for et komplett system med borehull OG pumpe. bare å legge inn rør koster IKKE 250k, kilden får man velge selv(f.eks vedovn)
Helt enig i at 1 panelovn er billigere enn rør i gulv, men du sprer ju med viten og vilje feilinformasjon (vill huske at du ha slengt lignende kommmentarer før).
MVH
Sakke
Tanken bak en panelovn var i rom som ikke har gulvvarme som bad, vask og vindfang. Jeg tenkte på varmegjennvinner og den ene panelovnen i et soverom, da bør det teoretisk holde for et helt hus når det gjennvinner 80-90% varme.
Det er jo en på forumet her som skrev at de varmet opp hele huset med en oljeovn på 700 watt for noen år siden.
"To the best crew any user ever had, this may be the last time we're alltogether, but no matter what the future holds, no matter how far we travel, a part of us.. a very important part, will always remain here on ....-Sky."
Når noen skriver at et nytt hus ville bare bruke 15000 kwh per år, så må det være et lite hus eller passivhus det er snakk om, ikke vanlig TEK10...
Du er like spydig og bastant som alltid, samt du viser jo hvordan du ikke har peiling på hva du prater om.
Jeg har selv solfangere (10m2) så kom ikke her å fortell meg at det ikke fungerer!
Nå i oktober har jeg dekket inn allt varmtvanns forbruk fra solvarme, fram til oktober hadde jeg nok dekket alle oppvarmingskostnader. (fikk det i drift helt i begynnelsen av måneden)
så om det dekker alle oppvarmingskostnader fra mai-oktober, er ikke dette store deler av året?
Hadde jeg hatt plass til mer solfangerareal hadde jeg dekket langt større del av oppvarmingen i tillegg.
Jeg bryr meg svært lite om hva en eller annen svenske har av erfaring, jeg har selv et moderne solfangerannlegg og vet jo at det fungerer.
Hvilken liten hytte er det du baserer tallene 8000kwh på?
TEK10 sier et energiforbrukpå 120kwh/m2 + 1600kwh
Et snitt pr enebolig ligger vel på ca 175m2 noe som skulle tilsi et energibehov på 22600kWh (175 x 120 +1600)!
Man er slett ikke nødt til å bruke en V/V varmepumpe!
Man kan fint bruke en L/V til et moderne hus, noe som koster omtrent halvparten,og i mange tilfeller absolutt kan være lønnsomt, spesielt om varmesystemet er basert på lavtemperatur, noe 50grader definitivt ikke er.
Jeg har nattsenking på mitt gulvvarmesystem og det fungerer utmerket!
At du prøver å villede noen til å tro at man ikke kan spare noe på å ha termostater og bruke nattsenking er jo helt villt.
At det fungerer fint uten dette tror jeg på, men jeg taper ikke hverken komfort eller penger på nattsenking og romregulering.
45 cm i flatt tak og 30 cm i skråtak med glava 33, veggene er det 20 cm glava 33, gulv er det 30 cm, dobbel vindsperre og 2 lags vinduer, og varmegjennvinner.
Jeg har varmekabler på bad, annen oppvarming blir panelovner og jeg skal ikke ha varmepumpe. mitt inntrykk av huset nå er at det blir raskt varmt, noen dager siden var det sol men utetemperaturen var ikke mer enn 7-8 pluss, inne var det veldig godt og varmt og ikke hadde jeg på noe varme. nå står huset på en veldig solrik plass så jeg får utrnyttet varmen fra solen veldig bra. gratis varme er alltid et pluss ;D
En annen dag, usikker på hvor mye sol det var den dagen, men da jeg reiste opp til huset på ettermiddagen så hentet snekkeren et stilas og påpekte hvor varmt det var i huset da, ute var det ikke mer enn 1-2 plussgrader, og heller ikke da hadde jeg på noe varme, mens hjemme hos snekkeren stod varmepumpa på fult.
God isolering og solrik tomt er den beste løsningen du kan få :)
Tror inntjeningstiden på dyre løsnignger øker i takt med hvor god huse holder på varmen.
Morro hvordan du "irettesetter" en av de i landet med mest erfaring innen solvarme og som har satt opp mange titalls systemer, basert på at du har lest på en internettside at det ikke fungerer tilstrekkelig :D
Selv jeg som bor lenger nord og har lavere utetemperatur fikk inn mer solvarme enn han i dag :D
Tror nok at jeg har mindre solfangerareal i tillegg!