#101
 447     0
Dagens strømpriser er nå en ting, blir sannsynligvis ikke noe billigere med årene med dette AMS-måler regimet som det er lagt opp til nå.

Men ser jeg kan detaljere tilbudet litt mer da jeg fikk en konkret oppstilling i posten i dag.

-Nibe 1255 R - 12kw
-Akkumulatortank 200l
-200l varmtvannsbereder
-slamutskiller med vannbehandling
-Nibe ECS shunt til gulvvarme
-trykkstyrt sirk.pumpe
-energimålerskap
-ekspansjonstank 18l
-RMU 40 styring
-20m rør mellom brønn og pumpe
-alt av deler, fjerning av gammel fyr og timer

boring av 220m kommer på 93000, tenker at det kanskje går an å hente flere tilbud på akkurat den biten.

lurer litt på om det anlegget kanskje er litt overkill ?

   #102
 4,258     0
Hvis du er redd for ams og effektprising er det lurt å legge penger i styring og store akkumulatortanker.

Nibe har vel effektvakt som overvåker det totale forbruket og unngår å koble inn varmeelementene når man trekker mye strøm ellers i huset - feks når induksjonstopp er på fullt.
   #103
 447     0
Jobber meg fremdeles igjennom varmepumpetilbud og veier og lav investering på l/v opp mot lang levetid og lavere driftskostnader på v/v.
Har fått et tilbud på 240m brønn til 75k, videre tenkte jeg å ta ekstra vvb på sikt. Kostnaden har da ihvertfall gått 25k ned med de 2 faktorene.
Mulig jeg misforstår men har ikke nibe F1255 innebygd måler som gir 10 000k i støtte fra enova?
Eller energimålerskapet fra ABK monteres i tillegg?

Bergvarmeleverandøren beregner 18kw behov mens l/v beregner 11,7kw så her spriker det veldig. Nå har ikke jeg hatt noen konkrete tall å forholde meg til ift olje og strøm da jeg flyttet inn 1.april så kan ha noe med det å gjøre. Bergvarmeleverandøren kunne ikke forstå at 14kw lt pumpen til Daikin var tilstrekkelig
Anyways så er beregnet SCOP 3,5 vs 2,5

Noen tanker om dette folkens?
T1
   #104
 782     0
Nibe 1255 har fungert utmerket her hos oss. Jeg ville gått for bergvarme. Vi har 240 meter borehull.

F1255 har innebygget energimåler, men det er på produsert energi. Det Enova ønsker er at du har en strømmåler (tre-fase) slik at du kan måle forbruket til selve varmepumpen. Hos oss ble strømmåleren montert i sikringsskapet. Med andre ord - ikke behov for noe eget skap. Selve strømmåleren koster vel ca kr 1.000, så med kr 10.000 i større fra Enova blir jo det en enkel beslutning.
   #105
 3,595     0
Bergvarmeleverandøren kunne ikke forstå at 14kw lt pumpen til Daikin var tilstrekkelig

Har en liten følelse av at du spør en frisør om du trenger en hårklipp.

Nå hører jeg til de som er tilhenger av grunnvarme (fjell eller jord - i mitt tilfelle blir det jord), men at du med 240 kvm bolig fra 1972 skal ha behov for mer enn 236 kWt/døgn når jeg i et 130 kvm 1959-hus hadde et maksimum på 65 kWt/døgn sist vinter, og forrige vinter én uke over på 83 kWt/døgn, resten under 75 kWt/døgn, det synes som at du står overfor en svært ivrig selger. (Jeg leser av måler ukentlig, så dette er snitt for en uke.)

Ikke la påstander om at 14 kW er utilstrekkelig styre valget ditt. Og skulle vi få en ny 2010-vinter er det ikke noe lovforbud mot å fyre opp i peisovnen eller hente fram den gamle varmluftsvifta. Ingen lov krever at all varme skal komme fra én eneste kilde også i ekstremperioder.
   #106
 447     0
snakker vi om en helt enkel seriemåler?

Er vel ikke helt unaturlig å la en leverandør beregne størrelsen på pumpa?
Har fått 2 forskjellige tilbud på F1255 men det andre var så dyrt og dårlig så har ikke brydd meg om å nevne det.

Huset er 285m2 og det er beregnet for 6 personer og inkluderer hybel i underetasjen.
Tanken min er at 14kw pumpen skal bruke elkolber unødvendig mye

   #108
 3,595     1
Er vel ikke helt unaturlig å la en leverandør beregne størrelsen på pumpa?

Rasjonelt sett er det ikke helt unaturlig å spørre en frisør om du trenger en hårklipp, heller. Frisøren er jo fagekspert.

Jeg har opp gjennom tidene hørt så mange forunderlige uttalelser fra både håndverkere og rene selgere, at jeg har lært meg å ta alt slikt med et spadetak salt. Herværende nettsted er et godt sted å bli oppmerksom på problemstillinger og alternativer: Du finner ikke nødvendigvis Svaret med stor S her, men innen hvert fagområde får du nok hint om hva du bør ha av kunnskap om for å vurdere det selgere serverer.

For energi er jeg i den heldige situasjon at jeg har avlesinger og regnskap for huset 20+ år bakover i tid. Når jeg diskuterer nye løsninger, har jeg satt meg inn i grunnleggende (pluss litt) forhold om isolasjon og varmekapasitet og det ene med det andre. Det har de siste par årene jeg fra selgere / konsulenter hørt mange helt sprø utsagn, eller de har forsøkt å prate bort mine ønsker med helt uholdbare motforestillinger. Jeg har banket i bordet med beregninger og faglige argumenter som har fått dem til å "tie stille", når de skjønner at de ikke kan slenge fram hvasomhelst og bli trodd på det. Et par konsulenter har jeg regelrett sendt ut av huset, fordi de nektet å diskutere faglige vurderinger, men tviholdt på at 'mine tabeller sier at...'.

Kommer noen inn i mitt hus og sier at jeg "må" ha en 12 kW varmepumpe (288 kWt/døgn), når jeg de siste tjue år aldri har vært over 130 kWt/døgn (og det var 2010-vinteren, uten alternative varmekilder, som jeg nå har), og ikke gir seg, da får de fyken av meg.

Har du faktisk lyst på en 18 kW varmepumpe, uansett om du trenger det eller ikke, så for all del: Kjøp det, om du har penger. (For noen år siden fantes et eget nettsted for å presentere "I don't need it but I sure want it"-dingser.) Kjøper du en overdimensjonert VP, kan du slippe å tenke på f.eks. isolasjon og denslags.

Jeg medgir at min skepsis mot ekstreme varmekilder stammer fra et ungdomsopphold som utvekslingsstudent i midtvesten i USA: Huset hadde knapt isolasjon i det hele tatt i ytterveggene, men en gigantisk oljekjele som blåste ut masse varme. Likevel sto det så kaldt fra ytterveggene at møbler ble trukket en halv meter inn i rommet vinterstid for å unngå å fryse. Det var ikke god varmekomfort, sett med norske øyne! Kanskje det var billigere å brenne olje enn å isolere, men jeg vile foretrukket isolasjonen. Har du virkelig behov for 432 kWt pr døgn varme, da tror jeg at jeg ville trives bedre om du så på årsaken til det gigantiske varembehovet og gjorde noe med det, enten det er snakk om isolasjon i veggene eller utskifting av trekkfulle vinduer. Økonomi på lang sikt er bare en liten del av det; komforten ved å unngå kalde vegger og trekk fra vinduene er mye mer vesentlig.
   #109
 447     0
Å sammenligne behov for hårklipp med vurdering av varmepumpe synes jeg kanskje er å dra den litt langt, men skjønner at du vil ha frem et poeng.

Jeg er av natur skeptiske til selgere, den første som var her satt jeg i 2 timer og stilte spørsmål til, det kom klart frem at han ikke inngående kompetanse på området.
Den neste selgeren er i det minste en rørlegger som har holdt på med dette i 14 år. Men mistenker at begge selskapene bruker samme program for å beregne behovet til huset siden de tilbyr samme pumpen(12kw)

Som dere sikkert skjønner så er ikke dette fagområdet noe jeg jobber med til daglig og da er det fint at habile forummedlemmer kan dele sine erfaringer. Som jeg skrev i en tidligere post så sitter jeg med følelse av at pumpen kanskje er overdimensjonert noe.

Men fint at du kommer med vurderinger, det er kritiske spørsmål jeg sannsynligvis vil rette mot selger. Planen min er uansett å få installert en varmepumpe ila sommeren da jeg har lite lyst til å fyre med olje til vinteren
   #110
 3,595     0
"Spør aldri en frisør om du trenger hårklipp" er et fast uttrykk av samme type som "som julekvelden på kjerringa", som ikke har mye med jula og gjøre. Her har ikke frisøren mye med hårklipp å gjøre - det er en måte å si at "Når du vet hva svaret blir, da behøver du ikke spørre". En variant av "Si meg hva du leser, så skal jeg si deg hvem du er", eller her: "Si meg hva jeg behøver, så skal jeg si deg hva du selger". Hårklippen er et bilde, ikke noe konkret.

Min vurdering er klar: Har du noe i nærheten av behov for mer enn en 12 kW VP, da har du mer behov for utskifting av vinduer og bedre isolasjon. Min vurdering: Vil du være forberedt på å handtere ekstreme kuldetopper som forekommer hvert tiende år: Ikke gjør det ved å kjøpe en dobbelt så stor varmepumpe, men ved å ha tilleggs-varmekilder som ikke koster noe ved å bare stå der.

Selv om det skal en ekstremvinter til (på nivå 2010-vinteren) før jeg får behov for mer enn VPen (som enda ikke er på plass), setter jeg nå inn en effektiv peisinnsats i den åpne peisen i stua, og installerer vedovn i kjellerstua - begge gir utmerket 'kosevarme' selv om jeg kunne kjørt opp VPen istedet. Jeg har en portabel propanovn på 4,5 kW som brukes 'her og der': Varme opp feriehus ved ankomst, møtelokaler etc. Etter at jeg har hatt kun el-varme i tjue år har jeg et par vifteovner og oljefylte ovner som kan brukes ved ekstremkulde. Jeg tviler sterkt på at behovet vil oppstå, men de står nå der, dersom VPen ikke holder følge. Men det skal en ekstremt ekstrem vinter til for at den ikke skal klare det.