4-18 blir kanskje litt voldsomt ja. Venter faktisk et siste tilbud på luft/vann pumpe fra Nibe i morgen, men det borger for F1255. tror jeg havner på ca 210k etter enovastøtten. dette er da ikke inkludert EL-arbeider. Det får vel bare ta den tiden det tar å betale ned.
Rørleggeren ønsket ikke at hullet skal være dypere enn 220(210 aktivt ligger til grunn) grunnet at pumpen ikke klarer å løfte mer enn 220m. Da må det alternativt inn en ekstra brønnpumpe hvis man skal ha dypere hull. Er det da like greit å bore 220 istedenfor 240m? Ble litt usikker her
Vi har 240 meter, ingen ekstra pumpe. I et lukket system snakker man ikke om løftehøyde, men strømningsmotstanden blir selvfølgelig større jo lengre den lukkede kretsen er. Vi kjører med automatisk innstilling på pumpehastigheten på brine og det er lite som tyder på at pumpen sliter. Den ligger ofte og lunker på under 50%. Om du borer 220 eller 240 vil nok uansett ikke utgjøre den helt store forskjellen i hva du får ut av brønnen. Er du heldig treffer du grunnvann i bevegelse og da har du en "utømmelig" brønn. Nibe anbefaler i sin installtørhåndbok maks 200 meter. Kan jo bli et issue ved evt. garantisak.
Hei, tenkte å gi en liten oppdatering på hvordan dette gikk. Utgangspunkt: radiatoranlegg fra -72 med tynne rør og tynne radiatorer. Vinduer og isolasjon fra byggeår. 260m2 oppvarmet areal. Årlig strømforbruk på 14 000kwt. Samt et oljeforbruk på 3000ltr i året med det jeg vil si en relativt mild vinter og 2 personer i huset.
Valget falt på Daikin sin Altherma GS. Har IT-anlegg i huset så måtte ha en 230/400v trafo i tillegg. Dette medfører selvfølgelig noe strømtap. Boret en 240m dyp brønn hvor det ble tredd inn en turbokollektor. Anlegget har vel kjørt ut 55grader på det meste, sist vinter var i tillegg den kaldeste på flere år og tempen i huset har faktisk vært bra . Mener også hvis jeg har tolket displayet riktig at den bare har 6 timer med ekstra effektpådrag. Valgte også å kjøre en 120l vvb i serie med pumpa siden vi har gjort i stand en leilighet som forsynes av samme anlegg. Mulig dette var litt overkill men har ihvertfall ikke gått tom for varmtvann
Anlegget ble kjørt i gang 14/09-17 og totalt strømforbruk i huset er 19 500kwt siden den datoen. Ca 12 000 av dette er det varmepumpen som har stått for. Har da en årsCOP på ca 3,2. Olje og strømforbruk samlet omgjort til kwt tilsvarer omtrent 50 000 i året så besparelsen er ganske god. Dette var selvsagt ikke gratis men det vil være spart inn ila 7-8 år.
Venter faktisk et siste tilbud på luft/vann pumpe fra Nibe i morgen, men det borger for F1255. tror jeg havner på ca 210k etter enovastøtten. dette er da ikke inkludert EL-arbeider. Det får vel bare ta den tiden det tar å betale ned.
Er det da like greit å bore 220 istedenfor 240m?
Ble litt usikker her
I et lukket system snakker man ikke om løftehøyde, men strømningsmotstanden blir selvfølgelig større jo lengre den lukkede kretsen er. Vi kjører med automatisk innstilling på pumpehastigheten på brine og det er lite som tyder på at pumpen sliter. Den ligger ofte og lunker på under 50%.
Om du borer 220 eller 240 vil nok uansett ikke utgjøre den helt store forskjellen i hva du får ut av brønnen. Er du heldig treffer du grunnvann i bevegelse og da har du en "utømmelig" brønn.
Nibe anbefaler i sin installtørhåndbok maks 200 meter. Kan jo bli et issue ved evt. garantisak.
Ser også at naboen sitt hull er 150, noe eldre Nibe-pumpe som ikke er invertstyrt. 100m2 mindre hus og da forsåvidt
Utgangspunkt: radiatoranlegg fra -72 med tynne rør og tynne radiatorer. Vinduer og isolasjon fra byggeår. 260m2 oppvarmet areal. Årlig strømforbruk på 14 000kwt. Samt et oljeforbruk på 3000ltr i året med det jeg vil si en relativt mild vinter og 2 personer i huset.
Valget falt på Daikin sin Altherma GS. Har IT-anlegg i huset så måtte ha en 230/400v trafo i tillegg. Dette medfører selvfølgelig noe strømtap. Boret en 240m dyp brønn hvor det ble tredd inn en turbokollektor.
Anlegget har vel kjørt ut 55grader på det meste, sist vinter var i tillegg den kaldeste på flere år og tempen i huset har faktisk vært bra . Mener også hvis jeg har tolket displayet riktig at den bare har 6 timer med ekstra effektpådrag. Valgte også å kjøre en 120l vvb i serie med pumpa siden vi har gjort i stand en leilighet som forsynes av samme anlegg. Mulig dette var litt overkill men har ihvertfall ikke gått tom for varmtvann
Anlegget ble kjørt i gang 14/09-17 og totalt strømforbruk i huset er 19 500kwt siden den datoen. Ca 12 000 av dette er det varmepumpen som har stått for. Har da en årsCOP på ca 3,2. Olje og strømforbruk samlet omgjort til kwt tilsvarer omtrent 50 000 i året så besparelsen er ganske god. Dette var selvsagt ikke gratis men det vil være spart inn ila 7-8 år.